NRK Meny
Normal

– Større konsekvenser enn ved Brexit

Det er fullstendig kaos i finansmarkedene som en følge av Donald Trumps uventede valgseier. Meksikanske pesos krasjer mot dollaren, og forhåndshandelen på New York-børsen stanses.

En valutatrader i Sør-Korea ser på monitorer i KEB Hana Bank i Seoul

En valutatrader i Sør-Korea ser tilsynelatende oppgitt på monitorer i KEB Hana Bank i Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Markedene reagerer kraftig på nyheten om at Donald Trump er USAs neste president.

På forhånd hadde markedene priset inn en mer enn 80 prosent sannsynlighet for at Clinton ville vinne, og investorene kvitter seg med usikkerhet og går nå for det sikre fremfor det usikre.

Forhåndshandelen (Futures) på den amerikanske S & P500-indeksen indikerer et fall på 5 prosent. Det er det kraftigste fallet siden Brexit.

På Nasdaq-børsen ble handelen i forhåndskontrakter (futures) stanset, fordi kursene falt mer enn grensene som er fastsatt, ifølge CNBC.

– Panikk i markedene

Donald Trump

Donald Trump har overraskende vunnet presidentvalget i USA. Det skaper kraftige markedsreaksjoner.

Foto: DAVID GREEDY / Afp

Meksikanske pesos faller med 11 prosent mot dollar ifølge Bloomberg. Reuters skriver at kursene er på de laveste nivåene noensinne.

Trump har truet med å skrote en frihandelsavtale med sin største handelspartner Mexico og innføre skatt på penger som sendes over landegrensen til naboen i sør.

– Det er panikk i markedene, det var definitivt ikke et utfall som var ventet, sier Juan Carlos Alderete, strateg hos Banorte-IXE.

Tre økonomer Reuters har snakket med venter at den meksikanske sentralbanken setter opp styringsrentene med opp mot 1,5 prosentpoeng.

Les mer om markedsreaksjonene på den overraskende seieren her.

– Nyheten er et sjokk for markedene, sier Jonathan Golub, sjefstrateg for RCB Capital markets til Bloomberg.

LES OGSÅ: Trump-medvind ryster børsen

– Større konsekvenser enn ved Brexit

Trump har lovet å endre USAs forhold med verden, også når det gjelder handelsavtaler. Mangelen på forutsigbarhet og frykten for lavere vekst gjør at færre tror på høyere renter fra den amerikanske sentralbanken.

– Råvaremarkedene er i fullstendig kaos nå, sier Will Yun, analytiker hos Hyundai Futures Corp. in Seoul til Bloomberg.

Han sier at en Trump-seier betyr en periode med usikkerhet ettersom det går mot et paradigmeskift i USA. Han spår en nedtur for prisen på råvarer (som olje) på lang sikt, og at edle metaller som gull vil stige i verdi fordi de anses som trygge havner.

– Konsekvensene vil være større og vare lenger enn ved Brexit, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt