Hopp til innhold

Forlot sykehuset med munnbind, men tok det av før han kom hjem

President Donald Trump vinket til sine tilhengere og viste tommel opp da han forlot Walter Reed-sykehuset i natt. Han var iført blådress og hvitt munnbind. Ifølge CNN planlegger han å stille til neste debatt med Biden.

Donald Trump på vei ut av Walter Reed-sykehuset

Trump kom ut av sykehuset klokka halv ett norsk tid. Der ble han møtt med jubel og flagg fra Trump-tilhengere som har våket ved sykehuset i flere dager.

Etter en kort biltur, klatret han inn i helikopteret Marine One.

Donald Trump på vei inn i helikopteret Marine One i Bethesda

PÅ HJEMVEI: Donald Trump på vei inn i helikopteret Marine One.

Foto: SAUL LOEB / AFP/NTB

25 minutter etter at han forlot sykehuset, landet helikopteret på plenen utenfor presidentboligen.

Trump gikk alene opp trappen, før han stilte seg opp ved et rekkverk. Deretter tok han av munnbindet og la det i lommen. Han hilste og vinket til besetningen på helikopteret idet det tok av igjen. Trump ble stående rundt 10 minutter utenfor mens han snakket med flere og ble fotografert, før han forsvant inn døra.

Donald Trump tar av munnbind utenfor Det hvite hus.

TOK AV MUNNBINDET: President Donald Trump reiste fra sykehuset med munnbindet på. Utenfor Det hvite hus tok han det av.

Fortsetter behandlingen

I Det hvite hus står en nybygget, avskjermet avdeling klar for presidenten ved siden av legekontoret.

Der skal Trump være under legetilsyn hele døgnet.

Utskrivingen fra sykehuset reiser spørsmålet om hvordan andre i Det hvite hus skal beskyttes mot viruset som fortsatt herjer i Trumps kropp.

Det er uklart hvor lenge han blir i karantene. Legen hans, Sean Conley, sa mandag at presidenten fortsatt er smittebærende, og smittevernreglene tilsier da at man bør være i karantene i ti dager.

Conley, som har hatt hovedansvaret for Trumps behandling på Walter Reed-sykehuset, sa mandag at presidenten er i bedring, men at behandlingen fortsetter.

– De siste 24 timer har tilstanden hans forbedret seg. Han har ikke hatt feber de siste 72 timene, han puster som normalt. – Selv om han ikke er helt frisk ennå, mener vi det er trygt å sende ham hjem, sa Conley.

Legene som har behandlet Donald Trump.

LEGE-TROPPEN: Trumps leger møtte mandag pressen utenfor sykehuset der han var innlagt for behandling.

Foto: Saul Loeb / AFP

Flere doser av Remdesivir

Søndag kveld fikk presidenten den tredje dosen av legemiddelet Remdesivir. Han skal ha fått en ny dose i kveld før han reiste hjem. Tirsdag skal han få nok en dose.

Lege Sean Conley, som har hovedansvaret for Trumps behandling, bekreftet at planen er at presidenten skal skrives ut mandag.

GA SKUSSMÅL: Lege Sean Conley, som har hovedansvaret for Trumps behandling, bekreftet at planen er at presidenten skal skrives ut mandag.

– Føler meg bedre nå enn for 20 år siden

Legen ønsket ikke å svare på om han er enig i det Trump skrev på Twitter om at man ikke skal være redd for covid.

Laster Twitter-innhold

Videre i twittermeldinga mandag kveld skrev Trump at han føler seg bedre nå enn han gjorde for 20 år siden.

«Vi har utviklet, under Trump-administrasjonen, noen virkelig bra legemidler og kunnskap,» skriver han.

Skremmer eksperter

Trumps melding om ikke å være redd for viruset, provoserer smitteeksperter. De mener det tyder på at sykdommen ikke har fått ham til å revurdere sin ofte nonchalante og lettvinte holdning til viruset som har rammet både kona Melania og flere sentrale personer i statsapparatet.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Flere i indre krets smittet

Den amerikanske presidenten har blitt behandlet ved militærsykehuset Walter Reed siden fredag. Da ble det kjent at han hadde testet positivt for korona.

Siden det ble kjent at presidenten har covid-19, har en rekke personer i hans indre krets også fått påvist viruset. Flere av dem tilhører presseavdelinga i Det hvite hus.

Motstridende opplysninger

Legegruppa som behandler Trump sa i helga at presidenten var på bedringens vei.

Samtidig har det kommet motstridende opplysninger om hvor alvorlig tilstanden til Trump er.

Legene erkjente, etter spørsmål fra journalister, at presidenten har opplevd to tilfeller av oksygenfall. Selv om han ikke skal ha hatt pusteproblemer, skal han ha fått tilført oksygen og fått behandling med steroider. Legemiddelet brukes vanligvis av pasienter som har et alvorlig forløp av covid-19.

Presidenten selv skal ifølge CNN ha krevd å bli utskrevet fra sykehuset søndag.

– Presidenten har vært en fenomenal pasient mens han har vært her. Han har jobbet hele tiden. Vi har diskutert hva som trygt og fornuftig, og han har ikke presset på, sa dr. Conley på spørsmål fra journalistene.

Legen ville ikke svare på spørsmål om det er gjort spesielle funn på røntgenbildene av presidentens lunger. Covid-19 kan forårsake alvorlige lungeskader og lungebetennelse. Conley svarte at han ikke kunne svare på spørsmål om dette.

Trump-tilhengere utenfor Walter Reed-sykehuset i Bethesda i Maryland.

JUBEL FOR TRUMP: Trump-tilhengere utenfor Walter Reed-sykehuset i Bethesda i Maryland.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP/NTB

Hva med presidentdebatten?

Da det ble klart at Donald Trump var blitt smittet, ble det stilt spørsmål om hvorvidt debattene mellom presidentkandidatene kunne gå som planlagt.

Mandag kveld sa Demokratenes kandidat Joe Biden at han er villig til å møte koronasmittede Trump til debatt den 15. oktober, hvis ekspertene mener det er trygt.

Biden snakket med journalister like før han skulle fly til en serie valgkamparrangementer i Miami i Florida. Han var ikke tydelig på om han selv mente at debatten skulle gjennomføres, men sa at han ville høre på ekspertene.

– Hvis forskerne sier at det trygt, og hvis avstanden er trygg, så er det greit, sa Biden.

I den første debatten sto de to kandidatene cirka tre meter fra hverandre. Ingen av dem brukte da munnbind.

Joe Biden og kona Jill besøkte Little Haiti kultursenter i Miami i Florida 5. oktober.

KLAR TIL Å MØTE TRUMP: Joe Biden og kona Jill brukte begge munnbind da de besøkte Little Haiti kultursenter i Miami i Florida mandag. Her poserer de foran en gruppe fargerike dansere.

Foto: Andrew Harnik / AP/NTB

Trumps kommunikasjonsdirektør Tim Murtaugh sier til CNN Trump planlegger å delta i neste debatt.

Når visepresidentkandidatene Mike Pence og Kamala Harris møtes til debatt onsdag denne uka, blir de to adskilt med pleksiglass, melder TV-stasjonen.

Donald Trumps bevegelser den siste uken

Fredag 2. oktober tvitret president Donald Trump at han og kona Melania Trump har testet positivt på covid-19. Her er en oversikt over hvor han har vært og hva han har gjort den siste uken.

SISTE NYTT

Siste nytt