Trump usikker på ny Clinton-etterforskning

USAs kommende president, Donald Trump, er ikke lenger like klar i talen på om han vil iverksette etterforskning av rivalen Hillary Clinton.

Donald Trump

USIKKER: Donald Trump sier at han ikke vil skade Clinton.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Under valgkampen uttalte USAs neste president, Donald Trump, at Hillary Clinton var korrupt og burde fengsles. «Lock her up» ble det uoffisielle mottoet, og Trump var tydelig på at hun burde etterforskes for den mye omtalte e-postsaken og Clinton-stiftelsen.

Nå er tonen en litt annen.

I det første intervjuet etter at han ble valgt til president, med CBS-programmet «60 Minutes», sier han at han ikke har bestemt seg helt for hva han vil gjøre videre.

– Jeg skal tenke på det. Jeg vil ikke skade dem. De er bra folk. Jeg skal gi deg et godt og endelig svar neste gang vi gjør dette intervjuet, svarte Trump på spørsmål om han fortsatt har planer om å iverksette spesialetterforskning av Clinton.

– Jeg føler at jeg vil fokusere på jobber, helse, grensekontroll og immigrasjon, sier han til programleder Lesley Stahl.

Vil fortsatt bygge mur

I intervjuet var Trump tydelig på at han står fast på sine konservative hovedsaker. Han lovet å peke ut kandidater til høyesterett som er for strengere abortregler og som vil forsvare den grunnlovsfestede retten til å bære våpen.

Han svarte også «ja» på spørsmålet om muren mot Mexico faktisk skal bli bygget. Men deler av sperringene kan komme i form av et gjerde, påpekte han.

Samtidig sa han at han var sjokkert over meldinger om trakassering av muslimer og latinamerikanere og ba om at det ble slutt på slike hendelser.

– Jeg tror rett og slett ikke de kjenner meg, sa den nyvalgte presidenten om demonstrantene som har fylt gatene i flere amerikanske byer under slagordet «Ikke min president» de siste dagene.

Han forsikret også at ingen har noe å frykte fra hans presidentskap.

– Ikke vær redde. Vi skal bringe landet vårt tilbake, sa Trump.

Vil deportere ulovlige innvandrere

Deler av intervjuet ble offentliggjort på forhånd, og Trump sa blant annet at han planlegger å deportere opptil tre millioner ulovlige innvandrere fra USA.

Donald Trump og Reince Priebus sammen

Donald Trump har utnevnt Reince Priebus til stabssjef.

Foto: JIM WATSON / Afp

– Det vi skal gjøre, er å ta de personene som er kriminelle og har rulleblad, er gjengmedlemmer og narkotikalangere. Det er mange av disse menneskene, trolig 2 millioner, kanskje så mange som 3 millioner, sa Trump.

Søndag ble det klart at Donald Trump utnevner Reince Priebus, lederen for Republikanernes nasjonalkomité, til sin stabssjef, en av de mektigste stillingene i Det hvite hus. Priebus var blant de aller første etablerte republikanerne som ga sin støtte til Trump.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt