Hopp til innhold

Trump og Clinton med harde anklager

Kandidatene har tatt av hanskene i den amerikanske valgkampen. I nattens debatt anklaget de hverandre for overgrep og løgner. Donald Trump mener Hillary Clinton burde fengsles.

Trump og Clinton

TØFF TONE: Publikums spørsmål forsvant blant de tøffe beskyldningene mellom Donald Trump og Hillary Clinton i nattens debatt.

Debatten i St. Louis skulle være velgernes kveld og halvparten av spørsmålet skulle komme fra publikum. Men angrep mellom kandidatene om sexisme, skattesnusk og hemmelige eposter fikk prege debatten.

Tonen var merkbart krassere enn i den første debatten mellom kandidatene, noe som viste seg allerede da de kom på scenen og ikke håndhilste.

– Det er bra at du ikke lager USAs lover, sa Clinton på et tidspunkt.

– Ja, for da ville du vært i fengsel, kontret Trump, og viste til epostene Clinton har nektet å offentliggjøre.

Donald Trump mener fortatt at Hillary Clinton burde vært i fengsel på grunn av at hun brukte sin private epost i jobben som utenriksminister.

Donald Trump mener Hillary Clinton bør sitte i fengsel på grunn av hemmeligholdet av eposter.

Sexistisk video

Ordstyrerne Martha Raddataz fra ABC News og Anderson Cooper fra CNN gikk rett til elefanten i rommet da debatten startet, og spurte Trump om videoen som ble kjent fredag.

I videoen fra 2005 kommer Trump med en rekke slibrige kommentarer om kvinner. Han sier blant annet at han liker å kysse kvinner og ta dem i skrittet uten å spørre.

– Har du gjort det du sier i videoen? spurte Cooper.

– Jeg angrer på det jeg sa, og beklager det. Men det var bare snakk på bakrommet. Jeg har ikke gjort de tingene, svarte Trump.

Hillary Clinton sier videoen viser at Trump er uegnet som presidentkandidat.

– Det vi så og hørte på fredag viser hva Donald mener om kvinner, hva han sier om kvinner og hva han gjør mot kvinner, sa hun.

Donald Trump synes det var viktigere å få frem at han kom til å slå IS, enn å snakke om skandalevideoen hvor han skryter av å kysse og ta på kvinner uten samtykke. Gjentatte ganger dro han inn IS i svarene sine da han ble konfrontert om videoen under debatten natt til mandag.

Donald Trump forsøker å vri seg unna å svare om videoen fra 2005.

Anklaget Clinton for overgrep

Da svarte Trump med å anklage Clintons ektemann Bill for overgrep mot kvinner. Ekspresidenten satt stille i salen og fulgte med på det som ble sagt.

– Ingen i politikkens historie har misbrukt kvinner slik Bill Clinton har. Og Hillary Clinton har angrepet de samme kvinnene. Hun burde skamme seg, sa Trump.

Donald Trump samlet kvinner med anklager mot Clinton før debatten som holdes natt til mandag, norsk tid. Trump introduserte kvinnene i panelet, men nektet å svare da fremmøtte journalister spurte ham om de kvinnenedsettende uttalelsene i en video fra 2005.

Før debatten samlet Trump kvinner som anklager Bill og Hillary Clinton for overgrep og løgner.

Eposter og skatt

Donald Trump nektet å svare på hvor mange år han ikke har betalt skatt. Ifølge New York Times har han skrevet av så mye på skatten at han kan ha hatt nullskatt i 18 år.

– Jeg har betalt mange hundre millioner dollar i skatt. Mange av hennes venner har ført opp større skattefradrag enn jeg har. Mange of dem har gitt de pengene til henne, så hun kan sende negative reklamer om Donald Trump, sa Trump.

Nok en gang ble også Hillary Clintons eposter fra tiden som utenriksminister tema. Trump hevdet at Clinton mener det er helt greit å slette 30.000 eposter fra tiden som utenriksminister. Clinton bedyret at dette var private eposter.

– 30.000 private eposter? spurte Trump oppgitt.

Republikaneren sa at han vil hyre inn en egen statsadovkat som kan se på Clintons eposter, dersom han blir valgt til president.

Hele videoen fra 2005.

Videoen fra 2005 ble raskt tema da Clinton og Trump møttes til debatt.

Natt til mandag norsk tid møttes Donald Trump og Hillary Clinton til debatt.

Se hele debatten her.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.