Hopp til innhold

Trump om demonstrasjoner: Veldig urettferdig

USAs nyvalgte president mener media har hisset opp demonstranter i landet.

Politiet pågriper en kvinnelig demonstrant i Portland, Oregon

BRÅK: Politiet pågriper en kvinnelig demonstrant i Portland, Oregon.

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Donald Trump sitter, rødt slips og dress i det hvite hus

NY STIL? Donald Trump besøkte Barack Obama i Det hvite hus i går, og begge var fornøyd med samtalen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Donald Trumps valgseier natt til onsdag har fått demonstranter til å rope ut sin frustrasjon i en rekke byer de siste dagene. I New York var rundt 5000 samlet utenfor Trump Tower og i Los Angeles ble en motorvei blokkert.

Også fredag (norsk tid) meldes det om demonstrasjoner mot Trump, men det er langt færre enn forrige dagen.

Trump mener mediene har skylda.

«Hadde nettopp et veldig åpent og vellykket presidentvalg. Nå protesterer profesjonelle demonstranter egget av media. Veldig urettferdig!» skriver Trump på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Utrolig rart

Tidligere NRK-korrespondent Joar Hoel Larsen synes det er merkelig at Trump lar seg hisse opp av det han betegner som relativt få demonstranter.

– Jeg synes det er utrolig rart at Donald Trump sender ut en tweet. Å demonstrere er en demokratisk rettighet og del av den amerikanske ytringsfriheten, og så sier han at demonstrantene er kjøpt og betalt av mediene. Da gjør han det som i utgangspunktet er en liten fillesak, til en stor og betydelig sak. Han burde heve seg over dette, og heller forsvare disse få demonstrantenes rettighet til å ytre seg, sier Hoel Larsen.

Opptøyer i Portland

De voldsomste demonstrasjonene det siste døgnet har vært i Portland og Oakland.

I Portland har politiet nå beskrevet dette som opptøyer.

Laster Twitter-innhold

Der har politiet tatt i bruk gummikuler og pepperspray for å spre demonstranter som nektet å fjerne seg fra byens sentrum. Ifølge politiet har rundt 1500 anti-Trump-demonstranter knust vinduer, ødelagt biler og kastet stein mot politiet.

Marsjerte mot Trump

En demonstrant fjernes fra motorveien i Los Angeles

BLOKKERTE MOTORVEI: En demonstrant fjernes fra motorveien i Los Angeles.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

I hovedstaden Washington gikk rundt 100 mennesker i tog fra Det hvite hus, der Trump møtte president Barack Obama, til hotellet Trump International. De ropte «Love Trumps Hate». Sammen med slagordet og emneknaggen #notmypresident er dette en av gjengangerne blant Trumps motstandere.

Flere byer

– Denne generasjonen fortjener bedre enn Donald Trump, sier 17 år gamle Lily Morton til nyhetsbyrået Reuters.

Hun kom til demonstrasjonen sammen med klassekamerater fra videregående skole.

I San Francisco gikk over 1.000 elever fra minst 10 forskjellige skoler med regnbueflagg og plakater mot rådhuset i byen, skriver NTB.

I New York legger folk igjen fargerike post-it-lapper med korte beskjeder som «Er jeg den eneste som er redd?», «Jeg er sint» og «Jeg trenger en klem».

Over 3.000 har så langt uttrykt sin mening på denne måten på en vegg ved Union Square på Manhattan. Også andre steder i landet har elever, studenter og andre protestert torsdag.

– Sutrete unger

Onsdag var det større demonstrasjoner i blant annet New York, Chicago, Boston, Philadelphia, Portland, Austin, Los Angeles, Seattle og Washington.

Rudy Giuliani, tidligere New York-ordfører og en av Trumps nærmeste støttespillere, har gått ut og kalt demonstrantene «bortskjemte, sutrete unger». Giuliani er for øvrig nevnt som en mulig justisminister eller sikkerhetsrådgiver når Trump inntar Det hvite hus i januar.

Bil i brann i Oakland

FYRET OPP: En kvinne passerer brennende søppel under en demonstrasjon i Oakland.

Foto: NOAH BERGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.