Hopp til innhold

Trump mener han hadde fortjent fredsprisen

President Donald Trump mener noen andre fikk æren for hans arbeid.

President Donald Trump møter tilhengere i Toledo i Ohio, 9. januar 2020.

President Donald Trump har flere ganger nevnt seg selv i sammenheng med Nobels fredspris.

Foto: Saul Loeb / AFP

Det var under et valgmøte i Toledo i Ohio torsdag kveld at den amerikanske presidenten kom med nok et hint om at han fortjener den prestisjefulle prisen.

– Jeg skal fortelle dere om Nobels fredspris. Jeg gjorde en avtale. Jeg reddet et land. Og jeg hørte nettopp at lederen av det landet nå får Nobels fredspris for å ha reddet landet. Jeg sa: Hva - hadde jeg noe å gjøre med det? Ja! Men, som dere vet, det er slik det er. Så lenge vi vet, er det det som teller, sa presidenten til tilhengere.

Laster Twitter-innhold

Trump nevnte ikke hvilke avtale eller hvilket land det dreier seg om, men trolig er det Etiopia presidenten hadde i tankene.

Videoen med Trump har gått viralt på sosiale medier.

Fikk fredsprisen for fredsavtale

Nobels fredspris for 2019 ble tildelt Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som blant annet fikk fredsprisen for fredsavtalen Etiopia og Eritrea inngikk i juli 2018. Avtalen gjorde slutt på tiår med konflikt, krig og fiendskap mellom de to naboene.

Hvem som fikk fredsprisen for fjoråret ble kunngjort 11. oktober, og prisen ble tradisjonen tro delt ut 10. desember.

Abiy Ahmed er Afrikas yngste statsleder, med sine 43 år. Han har i tillegg til fredsavtalen med nabolandet engasjert seg i en rekke forsoningsprosesser i regionen foruten demokratiseringen i hjemlandet.

Ifølge BBC hadde USA ingen finger med i spillet under den overraskende og svært raske fredsprosessen mellom Etiopia og Eritrea. Derimot hadde De forente arabiske emirater en nøkkelrolle med å bringe de to naboene sammen. Saudi Arabia var også inne i samtalene.

Nabokonflikt om vann

Derimot sier en etiopisk tjenestemann til nyhetsbyrået Associated Press at Trump trolig blander fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea med forhandlingene som nå pågår mellom Etiopia og Egypt.

Disse dreier seg om en demning i Nilen, som Etiopia er i ferd med å bygge. Etiopia hevder demningen er helt nødvendig, Egypt mener den vil true vannforsyningen.

Ministre fra Egypt og Etiopia samt Sudan skal etter planen møtes i Washington D.C. til uken om demningsprosjektet, for å forsøke å bli enige om en avtale. De tre landene kontrollerer hver sin viktige del av Nilen.

Ifølge den etiopiske tjenestemannen skal den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi ha forsøkt å vinne støtte hos Trump for det egyptiske standpunktet. Dette har ført til at USA har fått en sentral rolle i samtalene.

– President Trump tror han forhindret en krig om dette, men det er ikke tilfelle, sier tjenestemannen.

Trump skal ifølge BBC ikke ha gratulert Abiy Ahmed med fredsprisen, slik skikken er blant statsledere. De amerikanske gratulasjonene skal ha blitt overbrakt fra utenriksminister Mike Pompeo og datteren Ivanka Trump, som har en rådgiverrolle.

USAs president Donald Trump på valgmøte i Toledo, Ohio 9. januar 2019.

USAs president Donald Trump møtte tilhengere i Toledo, Ohio den 9. januar 2020.

Foto: Saul Loeb / AFP

Var nominert

Donald Trump har tidligere uttalt han synes han fortjener fredprisen, blant annet for forsøkene med å få Nord-Korea til å gi opp utviklingen av atomvåpen.

Trump har de siste årene blitt nominert til Nobels fredpris. I 2018 viste en av nominasjonene seg å være falsk.

I februar 2019 fortalte Trump at han var blitt nominert av Japans statsminister Shinzo Abe for arbeidet på Korea-halvøya.

– (Shinzo Abe red.anm.) gav meg en kopi av et brev han hadde sent til folkene som deler ut noe som kalles Nobel-prisen. Han sa: «jeg har nominert deg, ut av respekt, og på vegne av Japan. Jeg ber dem om at du får Nobels fredspris», fortalte Trump i februar 2019.

Den japanske statsministeren har ikke offentlig bekreftet dette, men japanske kilder har senere uttalt at Abe følte seg presset av Trump.

– Jeg vil trolig aldri få den, men det er OK, sa Trump videre.

– De gav den til (Barack) Obama. Han visste ikke en gang hva han fikk den for.

Trumps forgjenger Barack Obama ble tildelt Nobels fredpris for 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt