NRK Meny
Normal

Toppsjefen i 'Ndrangheta arrestert

Toppsjefen i 'Ndrangheta-mafiaen, Domenico Oppedisano (80), i Italia er blant de over 320 arresterte i den største politiaksjonen mot gruppen på 15 år.

Over 300 menensker ble arrestert i antimafia-aksjonen.

Domenico Oppedisano, selve toppsjefen i 'Ndrangheta, er blant de over 300 arresterte.

Foto: Adriana Sapone / Ap

Representantene i det italienske parlamentet reiste og applauderte da de fikk nyheten i formiddag.

«Capocrimine»

Oppedasino har vært leder for den brutale mafiagruppen i rundt ett år. Hans nestkommanderende, Antnio Latella, ble arrestert tidligere i år.

Den aldrende «capocrimine», som betyr sjefen for kriminelle, ble arrestert i Rosario på sørspissen av det italienske fastlandet, der 'Ndrangheta har sitt geografiske opphav.

En av de arresterte i baksetet på en politibil

En aav de arresterte letter på hatten i baksetet på politibilen.

Foto: Adriana Sapone / Ap

De pågrepne er blant annet siktet for å tilhøre en gruppe som driver med organisert kriminalitet, hvitvasking, drap, våpenforseelse, smugling, pengeutpressing og for å ha brutt loven i forbindelse med tildeling av arbeidskontrakter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ein mann som kan vere toppsjefen i organisasjonen er blant de arresterte, men dette er ikke bekreftet av politiet.

Våpen og narkotika

Det er tatt beslag i verdier for flere tiltalls millioner euro. Det er snakk om eiendommer, våpen og narkotika. De største beslagene er gjort i det nordlige Italia, blir det opplyst.

- Selv om 'Ndrangheta har sin base i det sørlige Italia, viser aksjonen i dag at de driver stort i nord, sier antimafia-statsadvokaten Alberto Cisterna til AFP.

Mafiagruppen er spesielt tungt inne i helsesektoren i det nordlige Italia, og en lokal helsetopp og flere entreprenører som bygger for helsesektoren er blant de pågrepne.

Arresstasjonene i dag kommer etter en intern maktkamp i organisasjonen, der sjefen i nord prøvde å utfordre lederne i Calabria. Dette forsøket skal ha vært mislykket.

Aksjonen er den største mot den calabriske mafiaen siden 1995.

LES OGSÅ: Camorra-topp arrestert i Napoli

LES OGSÅ: Casalesi-boss arrestert

Store i Europa

'Ndrangheta opererer fra den sørlige regionen Calabria i Italia, og har spilt en nøkkelrolle i organisert kriminalitet i Europa og i internasjonal narkotikahandel fra Sør-Amerika, skriver AFP.

Dette er den største operasjonen av sitt slag i de siste årene.

Antimafia-aksjon i Reggione i Italia.

En av de arresterte prøver å skjule seg bak et papirark.

Foto: Adriana Sapone / Ap

Om lag 3.000 politifolk i Calabria og flere steder i Nord-Italia deltok i aksjonen, der 300 personer ble pågrepet. Det er også gjort arrestasjoner i USA.

En talsmann for politiet sier at aksjonen kommer etter ustrakt bruk av avlytting og annen overvåkning. Han sier de har fått verdifull ny innsikt i hvordan N'drangheta er organisert og hvordan de arbeider.

'Ndrangheta blir av flere eksperter utpekt som den mest brutale av mafiagrupperingene i Italia. De har de siste årene knyttet sterke internasjonale kontakter, og har trolig kontroll over det meste av kokainsmuglingen fra Sør-Amerika til Europa.

Det italienske Eurispes-instituttet har anslått at 'Ndrangheta-mafiaen alene har en årlig omsetning på 44 milliarder euro, over 350 milliarder norske kroner.

LES OGSÅ: Narko-topp arrestert i Madrid

LES OGSÅ: Nonnekloster var narko-reir

Topp prioritet

Cesare Pagano har vore på topp 30-lista over farlege kriminelle i Italia.

Cesare Paganovar på topp 30-listen over de farligste etterlyste i Italia.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Den italienske regjeringen har sagt at kampen mot mafiaen har høyste prioritert, og de siste par årene har en rekke ledere i de ulike gruppene blitt arrestert. I løpet av den siste uken er to sentrale personer i en av de mektigste familieklanene i den napolitanske Camorraen arrestert.

Torsdag sist uke ble Cesare Pagano, en av lederne for Amato-Pagano-klanen i Camorraen arrestert. Han sto på listen over de 30 farligste etterlyste i Italia.

Sist søndag ble Elio Amato arrestert, også han en av lederne for samme klanen.

Det er tre store mafiagrupperingar i Italia. Den mest kjende er Cosa Nostra på Sicilia, så er det La Camorra i Napoli-området og 'Ndrangheta i Calibria. I tillegg kjem den liltt mindre Sacra Corona Unita, som held til i den søraustlege regionen Puglia,

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt