- Jeg stolte på Refsdal

Pål Refsdals tolk, 20 år gamle Sheraz Ahmadzai, forteller at han flere ganger advarte nordmannen mot å reise inn i Kunar-provinsen.

Video nsps_upload_2009_11_16_18_19_54_555.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Intervjuet med Pål Refsdals tolk, Sheraz Ahmadzai

Frilansjournalisten Pål Refsdal og tolken ble invitert inn i området av en Taliban-kommandant i forbindelse med dokumentarfilmen nordmannen jobbet med.

Ahmadzai forteller at han advarte Refsdal flere ganger mot å reise inn i området.

– Men jeg stolte på Pål, forteller han.

I en uke ble de to holdt fanget i Kunar-provinsen i Afghanistan av en gruppe som skal ha tilknytning til Taliban. De to ble satt fri torsdag i forrige uke .

Målet var å få penger

Pål Refsdal

Frilansjournalist Pål Refsdal på pressekonferansen i Arendal i dag.

Foto: NRK

– Stoler du fortsatt på ham?

– Nei, aldri.

Ahmadzai mener de ble bortført av banditter hvis eneste mål var å få penger. Gisseltakerne tok alt de hadde med seg, truet med å selge dem videre og ble truet på livet dersom de ikke betalte.

– Pål sa: Det er ikke mulig. Hvordan kan jeg betale? Jeg er en fattig journalist og jeg har ingen penger, forteller tolken.

– Vi er ferdige

Ahmadzai forteller at kommandanten kom med en lang kniv, førte kniven mot tungen sin og sa: Vi må drepe dere.

– Jeg var veldig redd og Pål spurte hva det betydde at han tok kniven mot tungen, og jeg sa: Det betyr at vi er ferdige, sier han.

Tolken forteller også at Pål Refsdal konverterte til islam. De holdt offerfest og slaktet en geit. Likevel sto gisseltakerne fast på kravet om penger.

– De sa at vi måtte hjelpe dem fordi de er hellige krigere og kjemper for Allah. Jeg sa: Dere er ikke mujahedin, dere er banditter. De er ikke mujahedin eller gode muslimer, sier Ahmadzai.

Må skjule seg i Pakistan

Bandittene vet nå hvor han bor, så faren vil ikke at Ahmadzai skal komme hjem. Han ønsker å få jobbe som tolk ved den norske ambassaden eller flytte til Norge, men har så langt fått avslag.

Nå er han på vei til slektninger i Pakistan for å holde seg i skjul der inntil videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt