Hopp til innhold

Støre: – Vi snakket med kidnapperne

Fryktet at nordmannen og tolken skulle bli solgt videre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

BRUKTE NETTVERK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier myndighetene ikke har betalt løsepenger for Pål Refstad.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre krevde gruppen som kidnappet den norske journalisten Pål Refsdal og tolken hans en halv million dollar for å sette de to fri.

Les også: Taliban-dokumentar støttet av NRK
Les også: Medieverden tiet om kidnappingen
Les også: – Ikke sikker på at pressen hadde tiet hvis det ikke var en journalist

– På prinsipiellt grunnlag ville ikke norske myndigheter etterkomme kravet om løsepenger, sa Støre under en pressekonferanse torsdag kveld.

Motivet var penger

Ifølge utenriksministeren var norske myndigheter flere ganger i kontakt med kidnapperne gjennom den uken Refsdal var kidnappet.

– Det ble gjennom dette ikke fremsatt politiske krav, og vi fikk også inntrykk av at motivet for kidnappingen ikke var politisk, sa Støre.

Han sa imidlertid at Refsdal var i et område i Afghanistan der kidnappinger er relativt vanlig.

– Vår erfaring er at det er viktig med snarlige løsninger ettersom det ofte er et mønster at truslene mot gisslene og kravene for å frigi dem øker etterhvert som tiden går. Derfor valgte vi å gå ut i et bredt afghansk nettverk for å finne en løsning, sa Støre.

Fryktet videresalg

Utenriksdepartementet fryktet også at gisslene skulle videreselges. Derfor var det viktig at situasjonen ble løst raskt.

Støre avviste imidlertid en millitær aksjon fra norske myndigheters side. Han sa også at hans besøk i Kabul denne uken ikke hadde noe med kidnappingen å gjøre.

Utenriksministeren takket også en samlet norsk presse for ikke å ha omtalt kidnappingen til tross for at dette var kjent informasjon i pressekretser.

SISTE NYTT

Siste nytt