Hopp til innhold

Refsdal usikker på om det blir film

Frilansjournalist Pål Refsdal og selskapet Novemberfilm vet ikke hva slags film de kan og vil lage etter gisseldramaet i Afghanistan.

Frilansjournalist Pål Refsdal
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Hør hele saken: Reporter Reidar Mosland om Refsdal og filmplaner

Refsdal var i Kunar-provinsen sammen med sin afghanske tolk, da han ble tatt til fange av en ukjent lokal afgansk islamistgruppe forrige torsdag.

Filmen han var der for å lage, var tenkt å handle om dagens Afghanistan, med konflikten mellom Taliban og Vesten som bakteppe.

Nå varsler filmskaperne at de ikke har nok råstoff til å dokumentere bortføringen på film.

Ville vise talibans vennlige ansikt

Taliban

Taliban

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Refsdal ville vise det menneskelige ansiktet til Taliban. Han endte med å også møte Talibans umenneskelige ansikt, noe han nok ville ha vært foruten.

I dag tok Novemberfilm seg tid til å gå igjennom opptakene som ble gjort før Refsdal ble tatt til fange. Han og selskapet er nå i tvil om hva de nå gjøre med materialet de har. Hva som skjer med filmen er usikkert.

Ifølge daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, er én mulighet å lage en film filmen og problemene med å dokumentere bortføringen. Den andre muligheten er å bruke det råstoffet de allerede har.

– Det er vanskelig å sitte her og holde en redaksjonskonferanse i plenum, sier Kjetil Johnsen.

Avviser kommersiell interesse

Refsdal og Johnsen møttes først i går, og har nettopp spilt over råstoffet. De har såvidt fått snakket og diskutert hva de har, men er enige om at de skal og vil bruke materialet til noe.

Refsdal og Johnsen avviser at de noensinne hadde noen kommersiell interesse om å gjøre materialet de sitter på til en vare eller holde igjen informasjon.

De er såret over beskyldningene som har kommet, og sier at alt kun dreide seg om å få Refsdal ut av situasjonen på best mulig måte.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)