NRK Meny
Normal

Refsdal usikker på om det blir film

Frilansjournalist Pål Refsdal og selskapet Novemberfilm vet ikke hva slags film de kan og vil lage etter gisseldramaet i Afghanistan.

Frilansjournalist Pål Refsdal
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Hør hele saken: Reporter Reidar Mosland om Refsdal og filmplaner

Refsdal var i Kunar-provinsen sammen med sin afghanske tolk, da han ble tatt til fange av en ukjent lokal afgansk islamistgruppe forrige torsdag.

Filmen han var der for å lage, var tenkt å handle om dagens Afghanistan, med konflikten mellom Taliban og Vesten som bakteppe.

Nå varsler filmskaperne at de ikke har nok råstoff til å dokumentere bortføringen på film.

Ville vise talibans vennlige ansikt

Taliban

Taliban

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Refsdal ville vise det menneskelige ansiktet til Taliban. Han endte med å også møte Talibans umenneskelige ansikt, noe han nok ville ha vært foruten.

I dag tok Novemberfilm seg tid til å gå igjennom opptakene som ble gjort før Refsdal ble tatt til fange. Han og selskapet er nå i tvil om hva de nå gjøre med materialet de har. Hva som skjer med filmen er usikkert.

Ifølge daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, er én mulighet å lage en film filmen og problemene med å dokumentere bortføringen. Den andre muligheten er å bruke det råstoffet de allerede har.

– Det er vanskelig å sitte her og holde en redaksjonskonferanse i plenum, sier Kjetil Johnsen.

Avviser kommersiell interesse

Refsdal og Johnsen møttes først i går, og har nettopp spilt over råstoffet. De har såvidt fått snakket og diskutert hva de har, men er enige om at de skal og vil bruke materialet til noe.

Refsdal og Johnsen avviser at de noensinne hadde noen kommersiell interesse om å gjøre materialet de sitter på til en vare eller holde igjen informasjon.

De er såret over beskyldningene som har kommet, og sier at alt kun dreide seg om å få Refsdal ut av situasjonen på best mulig måte.