Refsdal usikker på om det blir film

Frilansjournalist Pål Refsdal og selskapet Novemberfilm vet ikke hva slags film de kan og vil lage etter gisseldramaet i Afghanistan.

Frilansjournalist Pål Refsdal
Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Hør hele saken: Reporter Reidar Mosland om Refsdal og filmplaner

Refsdal var i Kunar-provinsen sammen med sin afghanske tolk, da han ble tatt til fange av en ukjent lokal afgansk islamistgruppe forrige torsdag.

Filmen han var der for å lage, var tenkt å handle om dagens Afghanistan, med konflikten mellom Taliban og Vesten som bakteppe.

Nå varsler filmskaperne at de ikke har nok råstoff til å dokumentere bortføringen på film.

Ville vise talibans vennlige ansikt

Taliban

Taliban

Foto: Mohammad Sajjad / AP

Refsdal ville vise det menneskelige ansiktet til Taliban. Han endte med å også møte Talibans umenneskelige ansikt, noe han nok ville ha vært foruten.

I dag tok Novemberfilm seg tid til å gå igjennom opptakene som ble gjort før Refsdal ble tatt til fange. Han og selskapet er nå i tvil om hva de nå gjøre med materialet de har. Hva som skjer med filmen er usikkert.

Ifølge daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, er én mulighet å lage en film filmen og problemene med å dokumentere bortføringen. Den andre muligheten er å bruke det råstoffet de allerede har.

– Det er vanskelig å sitte her og holde en redaksjonskonferanse i plenum, sier Kjetil Johnsen.

Avviser kommersiell interesse

Refsdal og Johnsen møttes først i går, og har nettopp spilt over råstoffet. De har såvidt fått snakket og diskutert hva de har, men er enige om at de skal og vil bruke materialet til noe.

Refsdal og Johnsen avviser at de noensinne hadde noen kommersiell interesse om å gjøre materialet de sitter på til en vare eller holde igjen informasjon.

De er såret over beskyldningene som har kommet, og sier at alt kun dreide seg om å få Refsdal ut av situasjonen på best mulig måte.

Kulturstrøm

  • Får Dobloug-prisen

    Forfatterne Carl Frode Tiller og Nils Christian Moe-Repstad får litteraturprisen, som består av et diplom og 200.000 svenske kroner. Prisen ble delt ut av den norske Dobloug-komiteen, på vegne av Svenska Akademien.

  • Get-kunder mister TV 2-kanalene

    480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

  • Kunstneren Christo er død

    Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.