– Ikke sikker på at pressen hadde tiet hvis det ikke var en journalist

Stortingsrepresentant for KrF, Dagrun Eriksen, er ikke så sikker på at pressen hadde kjent til en gisselsituasjon uten å omtale den hvis det ikke hadde vært en av «deres egne» som ble holdt fanget.

Dagrun Eriksen og Pål Refsdal
Foto: Heiko Junge/Morten Holm / Scanpix

– Det slo meg umiddelbart da jeg hørte om saken, sier hun, etter at det i dag ble offentliggjort at den norske frilansjournalisten Pål Refsdal har sittet i fangenskap i Afghanistan i en uke.

En hel medieverden har kjent til kidnappingen hele tiden, men har unnlatt å omtale den før det i dag ble kjent at Refsdal er løslatt.

– Den samme lojaliteten må alltid ligge til grunn

– Jeg er utrolig glad for at pressen tok sikkerheten på alvor, understreker Eriksen.

– Men jeg er ikke sikker på at media ville ha vært like avventende hvis det ikke hadde handlet om en journalist. Medieredaksjonene har selv hatt folk ute på reise i konfliktfylte områder og kan i større grad relatere seg til situasjonen.

Eriksen mener at det blir en stadig lavere terskel før pressen går ut med informasjon og saker.

– Pressen har jo kritisert manglende åpenhet i de norske styrkene i Afghanistan, men det er jo også basert på sikkerhetsmessige hensyn. Det er bra at det ikke ble noen medieomtale av Refsdal-saken før i dag, men det er viktig at den samme lojaliteten ligger til grunn hvis andre enn journalister er involvert.

Mediene har ikke informasjonsplikt, de har informasjonsansvar og må vurdere konsekvensene av det som formidles.

Per Edgar Kokkvold, Norsk Presseforbund

– Viktig at pressen tar selvstendige vurderinger

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener Eriksen stiller et betimelig spørsmål.

– Det er grunn til å stille det spørsmålet. Det er viktig at det aldri setter seg et inntrykk av at man verner sine egne, sier Kokkvold til nrk.no.

– Utgangspunktet er at man ikke skal gi etter for press fra andre som vil hindre fri informasjonsformidling. Men mediene har ikke informasjonsplikt, de har informasjonsansvar og må vurdere konsekvensene av det som formidles.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold støtter pressens vurdering i Refsdal-saken.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Derfor støtter han pressens kollektive holdning gisselsituasjonen og mener det var riktig ikke å fortelle offentligheten om at Pål Refsdal var tatt som fange.

– Det er snakk om en krigsreporter hvis jobb er å dra til risikofylte områder og som dermed trenger mindre vern enn for eksempel en bistandsarbeider eller en sivil. Men jeg støtter avgjørelsen i denne saken, det var ingenting som talte for offentliggjøring, sier Kokkvold.

Han understreker imidlertid det er viktig at redaksjonene gjorde egne vurderinger og ikke lot være å omtale saken bare fordi UD ba om det.

– Ga ikke et langvarig løfte

NRK er blant mediene som har kjent til gisselsituasjonen i nesten en uke, men som valgte ikke å publisere noe om den. Nyhetsredaktør Jon Gelius bekrefter at det var egne vurderinger som lå til grunn for beslutningen.

– Jeg ga ikke UD noe langvarig løfte om ikke å omtale saken. Vi vurderte dette selvstendig fra time til time. Beslutningen handler ikke om at Refsdal er journalist, det var hensynet til liv og helse som var overskyggende, sier Gelius.

SISTE NYTT

Siste nytt