Hopp til innhold

- De sa at vi skulle drepes

Pål Refsdal og tolken fikk beskjed om at de skulle henrettes samme kveld som de ble kidnappet.

Video nsps_upload_2009_11_16_16_40_45_537.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

klikk på bildet for å se video.

Et stort antall pressefolk var samlet på pressekonferansen på Thon hotell i Arendal da frilansjournalist Pål Refsdal fortalte hva som skjedde da han ble tatt til fange i Kunar-provinsen, i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan.

Refsdal var i Afghanistan for å lage en dokumentarfilm som handlet om å vise menneskene bak Taliban og deres motiver for å kjempe mot koalisjonsstyrken.

Skulle henrettes

Refsdal forteller at han og tolken ble invitert inn i området av en Taliban-kommandant i forbindelse med dokumentarfilmen han jobbet med. Han forteller at det ble garantert for sikkerheten deres under oppholdet.

– Jeg skulle ikke stolt på ham, det var feilen jeg gjorde, forteller Refsdal.

De ble tatt med inn i et hus der det bodde sivile. En kommandant som viste seg å være fra Al Qaida fortalte at de hadde fått informasjon om at Refsdal og tolken var spioner for koalisjonen. De ble deretter fratatt telefoner, penger og private bilder.

Et par timer senere fikk de beskjed om at de skulle henrettes samme kvelden.

– Han tok et gevær, la det i fanget og snakket truende om at vi skulle drepes, forteller Refsdal.

Ringte ambassaden

Etterhvert kom det fram at det var alternativer til henrettelse. Kidnapperne krevde 500.000 kroner i løsepenger eller løslatelse av fanger.

Refsdal fikk låne telefonen for å ringe ambassaden og fremme pengekravet. Etter dette administrerte Refsdal forhandlingene.

– Hvis jeg ikke ringte sa Al Qaida-kommandanten at vi skulle drepes, forteller Pål Refsdal.

– Jeg ville virke ubetydelig

Pål Refsdal prøvde å få kidnapperne til å tro at norske og amerikanske myndigheter hatet i ham.

– Jeg ville prøve å virke så ubetydelig som mulig slik at de ikke trodde de kunne få millionbeløp, forklarer Refsdal.

– Jeg sa at amerikanske myndigheter ville bli glad hvis Taliban drepte meg siden jeg var en journalist som gikk med Taliban. Jeg fortalte at norske myndigheter ikke ville betale fordi de hater meg. Jeg understreket at jeg måtte ta mine egne penger og at fanger var uaktuelt, forteller Refsdal.

Refsdal sier at han til slutt fikk presset ned pengekravet til 20.000 dollar, og etter noen nerveprirende dager ble de til slutt løslatt.

Ville møte menneskene bak

I går var Refsdal tilbake igjen på norsk jord etter kidnappingsdramaet i Afghanistan. Utenriksdepartementet (UD) har jobbet på spreng med å få ham frigitt helt siden de ble informert om gisseltakingen.

– Jeg beklager at jeg havnet i den situasjonen og skapte så mye problemer, sier Refsdal.

En hel medieverden visste hva som foregikk i Afghanistan, men offentliggjorde ingenting. Det er Refsdal takknemlig for.

– Jeg vil takke media for at de holdt lokk på saken. Hadde det blitt publisitet rundt dette ville det tatt lenger tid, sier Refsdal.

AKTUELT NÅ