Hopp til innhold

UD vurderer erstatningskrav

Rundt 100 personer i Oslo og Kabul har jobbet dag og natt på spreng i en uke med å få løslatt frilansjournalisten Pål Refsdal. Men UD har ingen oversikt over hva dette har kostet.

Afghanistan, Pål Refsdal
Foto: David Guttenfelder/AFP/Morten Holm/Scanpix

- Nei, det regner vi aldri på. Og det gjør vi ikke nå heller, sa fungerende kommunikasjonsdirektør Raghnhild Imerslund i UD til NRK fredag.

Men utenriksdepartementet vurderer om de skal kreve en deling av kostnadene.

Refsdal og hans afghanske tolk ble tatt til fange av en islamistisk gruppe i Kunar-provinsen nord i Afghanistan. De ble løslatt torsdag kveld. Da hadde krisestaben i UD, med assistanse fra Forsvaret og Oslo politikammer, mobilisert det man hadde av afghanske kontakter og forhandlet med gisseltakerne en hel uke.

Også de afghanske myndighetene ble informert og holdt orientert om utviklingen, ifølge ambassadør Kåre R. Aas ved Norges ambassade i Kabul.

Refsdal reiste inn i området til tross for sterke advarsler.

Flere Afghanistan-kjennere har kritisert Refsdal. Å reise inn i Kunar-provinsen nord-øst i Afghanistan er beskrevet som svært risikofylt dersom man ikke har har tilstrekkelig sikkerhetsopplegg rundt seg.

I trøbbel før

Det er ikke første gangen Pål Refsdal reddes ut av krisesituasjoner av norske myndigheter.

Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund sier likevel de ikke vil rette en spesiell advarsel til frilansjournalisten om å holde seg unna situasjoner som gjør at noe lignende kan skje en tredje gang. Ei heller at han ikke bør vende tilbake til Kunar-provinsen.

- Advarselen fikk han for så vidt før han dro inn i Kunar-provinsen, som vi vurderer som svært uttrygg. Alle norske borgere har i hovedsak ansvar for sin egen sikkerhet, sier hun.

- Vi i UD har som sagt en lovpålagt plikt til å hjelpe i nødsituasjoner. Bir en norsk borger frihetsberøvet, trer selvsagt det norske kriseapparatet i kraft. Det gjør det også, selv om det skulle være tredje gangen det skjer med samme person, sier Imerslund.

Diplomater har kontakt

Diplomater ved den norske ambassaden i Kabul har møtt Refsdal etter at han ble løslatt.

Ambassadør Kåre R. Aas sier han ikke kan kommentere om det medfører riktighet om at Refsdal og hans afghanske tolk ble overlevert til norske diplomater etter frigivelsen.

Les: Fanget nordmann løslatt i Afghanistan

Norges ambassadør i Kabul, Kåre R. Aas

Norges ambassadør Kåre R. Aas.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Det kan jeg ikke gå inn på, sier Aas på telefonen fra Kabul.

- Men jeg kan bekrefte at folk fra ambassaden har møtt ham.

Diplomaten og norsk UD bruker fortsatt betegnelsen «trygt sted» om hvor Refsdal befinner seg nå. Aas vil ikke kommentere om dette betyr den strengt bevoktede norske ambassaden i Kabul.

- Dessverre, det kan jeg heller ikke si noe om, sier han.

Refsdal og tolken ble fraktet fra Kunar-området og ned til Kabul etter at løslatelsen var klar.

- Det jeg kan si er at Refsdal nå får behandling som regnes som adekvat ut fra tilstanden han og tolken var i da de ble overlevert, sier Aas.

Det betyr på godt norsk "debriefing" av gisselsituasjonen. UD sier denne gis av helsepersonell på et sted i Kabul.

Myndighetene informert

Aas sier han fortsatt ikke kan uttale seg om detaljene rundt løslatelsen.

- Dette er også for å skjerme våre lokale kontakter som har hjulpet til. Vi har hatt et utstrakt kontaktnett i denne saken. I tillegg kan erfaringene vi har gjort nå, komme til nytte en annen gang. Derfor ønsker vi ikke å gå ut med detaljene, sier han.

Ambassadøren bekrefter at afghanske myndigheter ble informert og holdt orientert om gisselsituasjonen.

Han sier videre de fortsatt ikke har så mye kjennskap til gruppen som holdt Refsdal fanget eller personene i den. Heller ikke om denne gruppen har hatt direkte kontakt med Taliban.

- Det vi vet, er at det har vært mange kontakter mellom ulike grupper på ulike tidspunkt, sier han.

Ingen militær interesse

Det er lite trolig at Refsdal, selv om han har vært holdt fanget av en lokal islamistisk gruppering i den uoversiktlige Kunar-provinsen, har interesse for forsvars- og etterretningskilder, norske eller internasjonale.

- Han er jo journalist, som har vært i et område for å undersøke ting på egenhånd. Etter de opplysningene jeg har, er det lite trolig at dette skulle ha noen interesse i militær sammenheng, sier pressetalskvinne for Forsvarssjefen, Heidi Langevik-Hansen.

Det er i hovedsak amerikanske soldater, gjennom Operation Enduring Freedom, som har operert i Kunar-provinsen og ikke den internasjonalt sammensatte ISAF-styrken.

Norske militære sier de utenlandske aktørene i Afghanistan har god oversikt over hva som skjer i Kunar-provinsen, som regnes som et oppmarsjområde for Taliban.

Vil fortelle senere

Det er fortsatt uklart om Refsdal vil forlate Kabul og eventuelt når.

Inntil videre har han gitt beskjed gjennom UD og sin arbeidsgiver på filmprosjektet at han ikke vil møte norsk presse i Kabul.

– Pål Refsdal vil ikke være tilgjengelig for kommentarer rundt sine opplevelser før på et senere tidspunkt, sier leder i Novemberfilm Kjetil Johnsen til NTB. Han opplyser også at selskapet ikke vil gi noen flere kommentarer om kidnappingen eller løslatelsen.

Norges ambassade i Kabul

Norges ambassade i Kabul.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Novemberfilm skal nå gå gjennom materialet som Refsdal har tatt i Kunar for videre vurdering av prosjektet.

Skal lære

Ambassaden og Utenriksdepartementet ble assistert av Forsvaret og Politiet i forhandlingene med afghanerne.

- Vi her i Kabul og staben i Oslo skal gå gjennom hver for oss, det som har vært gjort, før det blir en felles gjennomgang. Målet er å lære og styrke apparatet, slik at vi kan bli enda bedre, selv om vi lykkes godt nå, sier Aas.

SISTE NYTT

Siste nytt