- Refsdal konverterte til islam

– Vi løslot journalisten fordi han valgte å konvertere til islam, sier lederen for kidnapperne i den afghanske Kunar-provinsen, som kaller seg Dawran.

Afghanistan, Pål Refsdal
Foto: David Guttenfelder/AFP/Morten Holm/Scanpix

Gruppen som tok den norske journalisten Pål Refsdal og hans tolk som gissel, er trolig alliert med Taliban. Det mener direktør for fredsforskningsinstituttet Prio, Kristian Berg Harpviken, til NRK.

Det er likevel flere militante grupper som er mulige kandidater for å stå bak kidnappingen.

- Andre kan ha betalt løsepengene

Harpviken holder muligheten åpen for at andre enn Utenriksdepartementet (UD) har betalt løsepenger for Refsdal og hans tolk. De to ble holdt kidnappet i Afghanistan i en uke.

- Det er sannsynlig og jeg holder det som én av flere muligheter, sier Harpviken. Han trekker spesielt frem formuleringer brukt av daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, i Dagsrevyen torsdag, der han ikke vil kommentere spørsmål vedrørende dette.

- Vi kan ikke gå inn og forklare prosessene som gjorde at journalisten vår ble satt fri, så det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Johnsen.

- Det er et klassisk mønster at lokale kriminelle grupper tar gislene, men så snart oppmerksomheten øker, øker verdien på gislene, sier Harpviken.

Da kan pengekravene gå over i andre krav som blir vanskeligere å imøtekomme. Det kan være tilbaketrekking av et lands styrker, frigivelse av fanger og lignende, forklarer Prio-lederen.

Fangene går fra å ha en økonomisk verdi til å ha en politisk verdi, slår Harpviken fast.

- Vi behandlet han som en gjest

TV 2 har vært i kontakt med en av lederne i gruppen, og han sier Refsdal ble godt behandlet.

– Man kan ikke tvinge noen til å bli muslim. Vi tror ikke på det. Vi behandlet ham på en svært human måte. Vi behandlet ham som en gjest, fremholder Dawran.

Etter at journalisten konverterte til islam ble han løslatt

Dawran / TV 2

Norske myndigheter har ikke kommentert hvilken gruppe som sto bak bortføringen. Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre krevde gruppen som kidnappet den norske journalisten Pål Refsdal og tolken hans en halv million dollar for å sette de to fri.

Ifølge TV 2 ble journalisten bortført fordi han ikke hadde bedt den lokale Taliban-gruppen om tillatelse før han reiste inn i deres område. Han skal derfor ha blitt mistenkt for å være spion, skriver NTB.

- Refsdal er oppegående

- Han er først og fremst veldig lettet og han ser frem til å komme hjem, sier daglig leder i Novemberfilm Kjetil Johnsen om Refsdal.

- Jeg kan dessverre ikke si noe om hvordan han er blitt behandlet, men vi lover å komme med hele historien i sin helhet, sier Johnsen på telefon fra Afghanistan.

Johnsen er daglig leder i selskapet som produserer dokumentaren den kidnappede journalisten jobbet på i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt