Hopp til innhold

To sivile funnet etter angrepet på øya Yeonpyeong

Bilder fra øya Yeonpyeong viser omfattende ødeleggelser etter det nordkoreanske granatangrepet i Gulehavet tirsdag. I dag ble to sivile funnet døde på øya.

Ødeleggelser på Yeonpyeong

To sivile ble funnet døde etter granatangrepet. Begge skal være i 60-årene.

Foto: Ongjin County office / Afp
Ødeleggelser på Yeonpyeong

Sør-Korea vil ikke tilgi et angrep på sivile, og har truet med hevn.

Foto: HO / Reuters
Protest mot Nord-Korea

I Sør-Koreas hovedstad Seoul har det vært store protester mot Nord-Korea. Demonstranter brente det nordkoreanske flagget og bilder av Kim Jong-il.

Foto: TRUTH LEEM / Reuters
Korea - Ødeleggelser etter granatangrep

Flere av bygningene ble fullstendig ødelagt i granatangrepet.

Foto: Ongjin County office / Afp

Det er den sørkoreanske TV-stasjonen YTN som i dag melder at også to sivile ble drept i angrepet på øya.

Nord-Korea skal ha skutt mellom 100 og 200 granater mot den sørkoreanske øya. To soldater ble drept som følge av angrepet, og minst 17 soldater og tre sivile ble skadd.

Sørkoreanske militære sier de besvarte ilden, mens Nord-Korea hevder det var naboen i sør som skjøt først.

På randen av krig

Ifølge en uttalelse fra det nordkoreanske regimet, gjengitt av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA, fører Sør-Koreas handlinger halvøya til randen av krig.

Nord-Korea anklager videre nabolandet for å forverre forholdet mellom de to statene ved å gjøre seg skyld i «hensynsløse, militære provokasjoner» og utsette humanitær hjelp til fattige nordkoreanere, skriver NTB.

– Sør-Korea avsporer prosessen med å bedre de interkoreanske forbindelsene, ødelegger for de interkoreanske Røde Kors-samtalene og driver situasjonen til randen av krig ved å forfølge sin konfrontasjonspolitikk overfor Nord-Korea, melder KCNA

Sender hangarskip

USAs president Barack Obama sier støtten til Sør-Korea er urokkelig og varslet i dag hat USA sender hangarskipet «USS George Washington» for å delta i en felles militærøvelse i Gulehavet utenfor vestkysten av Sør-Korea.

Krigsskipet har et mannskap på over 6000 og 75 fly som er klar til å brukes i strid.

Nord-Korea hevder på at det var Sør-Korea som først åpnet ild, og at de bare besvarte angrepet. Sør-Korea gjennomførte en militærøvelse i området da angrepet fant sted, men nekter for å ha skutt mot Nord-Korea.

Truer med hevn

I går kalte den sørkoreanske presidenten inn til hastemøte med militærledelsen etter angrepet. Sør-Korea gjorde det klart at de vil hevne angrepet.

– Det sørkoreanske militæret vil svare med alvorlige represalier på flere provokasjoner, kunngjorde den sørkoreanske presidenten i går.

– Nord-Koreas angrep på Yeonpyeong-øya er en klar, væpnet provokasjon, og angrep på sivile mål er utilgivelig, heter det videre i kunngjøringen.

Arbeidet med å evakuere sivilbefolkningen fortsatte onsdag, da 346 mennesker, deriblant 74 barn, kom med båt til Incheon på fastlandet, skriver NTB.

To personer ble sendt til sykehus, den ene med røykskader, den andre med hørselsskader.

– Jeg vil aldri reise tilbake, sier bonden Kim Ji-kwon. Han var ute på åkeren da angrepet begynte. Da han tittet rundt seg, så han røykskyer stige til værs fra landsbyen sin noen kilometer unna.

– Jeg har reist fra alt jeg eier, sier han.

Det har ikke kommet nye granater fra nord etter at angrepet opphørte tirsdag kveld lokal tid. Det er imidlertid en mager trøst for Cho Soon-ae, som brøt ut i gråt da hun og datteren gikk i land på kaia i Incheon.

– Huset mitt brant ned, og vi har mistet alt vi eide. Vi har ikke annet en klærne vi går i, sier hun fortvilet.

SISTE NYTT

Siste nytt