Stridens øy midt i Gulehavet

Øya Yeonpyeong er en del av øygruppe som tilhører Sør-Korea. Naboen i nord har imidlertidig aldri godkjent grensen i Gulehavet eller at øyene er sørkoranske.

Sørkoreansk marinefartøy utenfor Yeonpyeong

Yeonpyeong, som ligger nærmere Nord-Korea enn Sør-Korea, huser en sørkoreansk marinebase.

Foto: Lee Jae-Won / REUTERS

Øygruppen ligger ca 80 kilometer fra byen Incheon på det sørkoreanske fastlandet, og 12 kilometer fra kysten i den nordkoreanske provinsen Hwanghae.

Yeonpyeong, som formelt heter Daeyeonpyeong, er den største øya i øygruppen på fem øyer. Kun Yeonpyeong og den mindre Soyeonpyeong er bebodd.

Yeonpyeong har rundt 1600 innbyggere, i tillegg til de rundt 1000 sørkoreanske soldatene som er utplassert ved en marinebase. Forsvarsdepartementet i Sør-Korea er svært sparsomme med detaljer rundt marinebasen for å ikke gi rivalen i nord gratisopplysninger.

Nord-Korea sett fra Yeonpyeong (Sør-Korea)

Fra Yeonpyeong kan man se over til Nord-Korea, hvor det er satt opp et kjempeskilt med teksten Lenge leve den store leder Kim Il-Sung og hans revolusjonære politikk'.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

Problematisk sjøgrense

Farvannet rundt Yeonpyeong er ett av de mest problematiske grenseområdene mellom de to koreanske statene.

Nord-Korea har aldri anerkjent grensen i Gulehavet, og vil ha flyttet sjøgrensen lenger sør - forbi Yeonpyeong og de andre øyene.

Sjøgrensen, kalt den nordlige grenselinjen, ble trukket opp i 1953 av FN, i kjølvannet av våpenhvilen som ble midlertidig inngått i 1953.

Tidligere har det vært to større trefninger rundt havgrensen.

I 1999 ble et nord-koreansk militærskip senket, med et ukjent antall marinesoldater om bord. Flere skip fra både Sør-Korea og Nord-Korea ble ødelagt under trefningene. Sør-Korea meldte om sju skadede.

I 2002 ble rundt 30 nordkoreanske og seks sørkoreanske marinesoldater drept i et 20 minutters slag, hvor også et sør-koransk patruljeskip ble senket.

Det er bygget flere bunkerser på øyene som sivilbefolkningen kan flykte til ved konfrontasjoner mellom nord og sør.

Lukrativt krabbefiske

Fiskebåt utenfor Yeonpyeong

Fiske og spesielt krabbefiske er leveveien for innbyggerne på Yeonpyeong.

Foto: KIM JAE-HWAN / AFP
Yeonpyeong

En sørkoreansk tanks under militærøvelse i 2009.

Foto: KIM JAE-HWAN / AFP

Farvannet rundt den sørkoreanske øygruppen er svært fiskerikt.

Spesielt attraktiv er krabben Kumouuri, som ikke finnes andre steder i området eller i Sør-Korea.

På den tre måneder krabbesesongen, henter krabbefiskerne hele sin årsinntekt.

Det beste krabbefeltet ligger svært nær den omstridte havgrensen, og fiskerne er vant til å fiske med nordkoreanske marinefartøy i nærheten.

Når spenningsnivået er høyt, sørger den sørkoreanske kystvakten at de holder seg til felt lenger unna grensen, til fiskernes irritasjon.

De siste årene har de også klaget over at kinesiske krabbefiskere slippes inn fra nordkoreansk side og stikker av med brorparten av de beste krabbene.

Mange av krabbefiskerne flyttet til øya før Korea-krigen og har levd i det militære spenningsfeltet i tiår. De er vant til å høre kanondrønn fra den nordkoreanske siden. Men det skal være første gang øya er direkte angrepet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Her er den russiske skuespilleren trygt tilbake fra verdensrommet

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).