Hopp til innhold

Tiltale: Nordmann holdt 16-åring som sexslave på Filippinene

Bare uker etter at han har sonet ferdig for overgrep mot barn drar nordmannen til Filippinene. Der kjøper han, ifølge politiet, ei 16 år gammel jente fra foreldrene hennes og lover å gifte seg med henne.

Nordmann, voldtektstiltalt

NEKTER FOR ALT: Nordmannen, som sitter fengslet på Filippinene, sier 16-åringen bare var hushjelpen hans.

Foto: Dennis Alipio / NRK

Mars 2013. Nordmannen er akkurat løslatt etter å ha sonet flere år i et norsk fengsel for seksuelle overgrep mot barn. Nå vil han reise fra hjemlandet og legger ut en melding på sosiale medier:

To meet a nice girl in Loag – maybee.

Kanskje var det henne 58-åringen skulle eller håpet å møte – jenta som jobber på matmarkedet i Laoag, helt nord på øya Luzon. Hun har akkurat fylt 16 år og hjelper tanta si i fruktboden da nordmannen dukker opp, viser den filippinske tiltalen NRK har fått tilgang til.

Lover hus, penger og ekteskap

Etter det første møtet på markedet, knytter han tette bånd til jenta og familien hennes.

58-åringen kommer i 2013 og 2014 stadig oftere på besøk hjem til dem, ifølge tiltalen. Han pleier å ha med seg bakervarer eller grønnsaker og blir gjerne til middag, har jenta forklart. Snart forteller han henne at han liker henne. Han sier han er forelsket og lover å kjøpe alt hun vil ha og trenger. Han sier 16-åringen skal få et hus og betalt utdannelse. Men ikke bare det – 58-åringen lover å gifte seg med jenta. Men familien ber han vente til hun er 18.

Voldtektstiltalt nordmanns hus på Filippinene

I dette huset i Laoag på Luzon bodde nordmannen da han ble pågrepet i april.

Foto: DENNIS ALIPIO / NRK

Overtaler til å ikke anmelde

Men nordmannen gir seg ikke. Han er, ifølge jentas forklaring, svært pågående og en dag dukker han opp med gaver til foreldrene hennes – en motorsykkel til hver av dem. 58-åringen lover å sørge for at datteren deres får ei bedre framtid.

Til slutt sier de ja og jenta blir med nordmannen på det hun trodde skulle være en kjøretur. Men ifølge jentas politiforklaring tar han henne med seg til leiligheten sin og voldtar 16-åringen.

Etter det første overgrepet overtaler nordmannen, ifølge tiltalen, jentas familie til å ikke anmelde ham. Nå vil han gi jenta en slags månedslønn og gjentar løftene om å gifte seg med henne. Men ifølge 16-åringen fortsetter voldtektene.

I oktober 2015 skal de to ha flyttet sammen i leiligheten hans, ikke så langt fra markedet der de møttes første gang. Jenta er nå 17 år og må, har hun forklart, ha sex med nordmannen annenhver dag i ett år.

Nordmann, voldtektstiltalt

Nordmannens mål var ifølge filippinske etterforskere å holde jenta som sexslave.

Foto: DENNIS ALIPIO / NRK

Sexslave

Den 58 år gamle nordmannen er også tiltalt for menneskehandel. Filippinsk politi mener han betalte familien og jenta med penger og gaver for å unyttet deres sårbare situasjon.

Nordmannens mål var å utnytte jenta seksuelt, mener påtaleansvarlig:

«Han tok med fornærmede til huset sitt – ikke som sin kone, men som en sexslave og hadde samleie med henne annenhver dag. Han ble sint dersom fornærmede nektet å ha sex med ham.»

Jenta sier i sin forklaring at nordmannen var voldelig og mishandlet henne flere ganger dersom hun ikke ville ligge med ham.

Avviser alt

Nordmannen som er tiltalt for voldtekt og menneskehandel møter NRKs frilanser i fengslet på Luzon, der han sitter nå.

58-åringen avviser alle anklagene og sier de er åpenbart falske.

– Hun sier at jeg voldtok henne annenhver dag fra mai 2015, men jeg var i Norge på det tidspunktet. Det kan både immigrasjonsmyndighetene her og norske myndigheter bekrefte, sier 58-åringen.

Han sier han har fått et brev fra ambassaden i Manila som bekrefter dette, men ambassaden vil ikke kommentere en pågående sak som dette overfor NRK.

– Hvordan kan jeg voldta ei jente her når jeg er i Norge, spør nordmannen og sier han ikke forstår hvordan politiet kunne arresterte ham uten å stille ett eneste direkte spørsmål om dette.

– Dette holder ikke. Dette er urettferdig, sier nordmannen.

NRK har dessverre ikke fått svar fra politiet på Filippinene om hvordan de stiller seg til disse opplysningene fra nordmannen.

Arrestordre

Etterforskningsleder Diosdado N. Araos ved National Bureau of Investigation, NBI, fester imidlertid ikke litt til mannens forklaring og understreker at jenta var mindreårig, da hun innledet et forhold til nordmannen.

Diosdado N. Araos

Ifølge etterforskningsleder Diosdado N. Araos risikerer den fengslede nordmannen livstid dersom han blir dømt for voldtekt og menneskehandel.

Foto: DENNIS ALIPIO / NRK

– Foreldrene og jenta anmeldte ikke mannen først, fordi han lovet å gifte seg med henne. Men han tvang henne til å ha sex med ham, sier etterforskeren.

Det ble utstedt en arrestordre på 58-åringen, men han forsvant og skal ifølge politiet ha holdt seg skjult i Cavite lenger sør på øya Luzon.

– Det har vært en lang etterforskning. Da nordmannen dukket opp igjen her nordpå, overvåket vi ham i tre måneder før vi arresterte han, forteller politibetjent i Laoag Nelzon Cortez.

Ingen fysiske bevis

Ifølge filippinske politimyndigheter finnes det ingen fysiske bevis på at jenta ble voldtatt. Hun ble aldri undersøkt av medisinsk personell. Men påtaleansvarlig i politiet fester altså lit til hennes forklaring og skriver i tiltalen:

«Et barn under 18 år kan ikke ta vare på dem selv eller beskytte seg mot misbruk, vold, utnyttelse eller diskriminering. På grunn av sin unge alder kan de ikke samtykke til seksuelle handlinger eller samleie.»

Politiet legger ikke vekt på at jenta eller familien hennes ikke anmeldte nordmannen da overgrepene først startet og skriver:

«Dette er ikke det samme som å si at hun har samtykket til å ha sex med mannen.»

Nelson Cortez

Politibetjent Nelzon Cortez var med på å pågripe nordmannen i april i år.

Foto: DENNIS ALIPIO / NRK

Tidligere overgrepsdømt

Nordmannen er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot barn under 10 år. Overgrepene var mot hans egen datter og stedatter og skal ifølge dommen ha pågått over flere år, blant annet i 2007 og 2008, men også tidligere på 2000-tallet.

Han ble i lagmannsretten i 2010 dømt til fire års fengsel. Om de seksuelle overgrepene den gangen skriver retten at han satte datteren i en vanskelig situasjon ved å si at hun ikke måtte fortelle det til noen for da ville han havne i fengsel.

Risikerer livstid

Nordmannen, som ble pågrepet i slutten av april i år, sitter nå fengslet i Laoag helt nord på øya Luzon. Det pågår rettslige høringer i saken, men erfaringsvis kan det gå flere år før en dom foreligger. Han risikerer ifølge filippinsk lov livstid dersom han blir dømt.

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken, men opplyser at ambassaden i Manila nå gir nordmannen det som kalles konsulær bistand. Det vil som regel si å få hjelp til å skaffe advokat og kontakt med pårørende eller andre i hjemlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt