Hopp til innhold

Siktet nordmann (66): Bestilte overgrep fra Filippinene over flere år

FILIPPINENE (NRK): Minst 50 ganger sendte nordmannen penger til Filippinene. I retur fikk han via internett se små barn utføre seksuelle handlinger på seg selv og hverandre.

Minst 50 ganger sendte nordmannen penger til Filippinene. I retur fikk han se små barn utføre seksuelle handlinger på seg selv og hverandre på internett.

NORDMANN I GLASS OG RAMME: Da politiet gikk til aksjon mot huset, fant de et portrett av nordmannen (til høyre på bildet) på veggen i huset. Jenta i forgrunnen er et barna som ble reddet ut.

23. april aksjonerte filippinsk politi mot et hus i den lille byen General Trias utenfor Manila. I aksjonen ble samboerparet som bor i huset pågrepet, og seks barn ble reddet ut.

I huset fant politiet kvitteringer på pengeoverføringer, datamaskiner med overgrepsbilder og utstyr til streaming av videoer på nett.

På veggen fant politiet også et innrammet fotografi av nordmannen, som er siktet for nettovergrep mot 27 barn.

Bevisene tyder på at nordmannen, som barna kalte «Daddy», kan ha misbrukt de filippinske barna i en årrekke.

Ransakelse av hus i General Trias

NETTOVERGREP: Foran denne PC-en måtte barna kle av seg og utføre seksuelle handlinger på hverandre. Filippinske etterforskere fant flere videoer med overgrepsbilder på PC-en som sto på et av barnerommene i huset.

Foto: NBI

Sendte minst 142.000 kroner

Ifølge en oversikt fra filippinsk politi har nordmannen overført penger til familien minst 50 ganger.

Mellom 2012 og 2015 overførte han, via Cebuana Lhuillier og Western Union, minst 142.000 kroner til familien.

De fleste overføringene var på under 1.000 kroner, men enkelte ganger satte han over langt større summer. Politiet mener pengene var betaling for direktesendte overgrep av barn i huset.

Kvitteringene på disse pengeoverføringene, samt bildet av mannen i huset, er noen av de sentrale bevise i saken mot den overgrepssiktede hordalendingen.

I politiavhør har nordmannen erkjent deler av siktelsen mot ham, men bestrider Kripos' juridiske vurdering av saken.

Mannens forsvarer, Gisle Didriksen, sier pengeoverføringene de første årene gikk til å dekke utgifter familien hadde til bolig og utdanning.

– Det var bare en beskjeden del av overføringen som var betaling for overgrep, sier Didriksen.

Den siktedte overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet. Graf.

STORE PENGESUMMER: Den siktede overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet.

90 kroner timen

Politiet har så langt funnet 27 filippinske barn i overgrepsmaterialet som tilhørte 66-åringen fra Norge. 9 av barna er identifisert, men filippinsk politi har ikke klart å redde flere enn de 6 barna fra aksjonen i april.

Ifølge filippinsk politi måtte disse barna opptre opptil én time foran webkamera, etter instruksjoner fra nordmannen. For dette fikk de en snau hundrelapp i betaling.

Barna måtte blant annet gjennomføre oralsex på hverandre og vise seg frem nakne.

– Vi tror ikke de ble fysisk tvunget til dette, men at de ble belønnet. De fikk penger for å opptre, sier Daniel Deganzo.

Deganzo leder avdelingen for internasjonale saker hos National Bureau of Investigation (NBI). NBI begynte å etterforske saken etter et tips fra norske Kripos.

Nettovergrep på Filippinene

GROVE OVERGREP: Politiet fant flere seksualiserte bilder og videoer av barna i huset.

Foto: NBI

Barnehjem

De seks barna som ble reddet i april befinner seg nå på et barnehjem i Manila. Der blir de tatt hånd om av sosialarbeidere i Department of Social Welfare and Development (DSWD).

Regionaldirektør i DSWD, Leticia Diokno, sier til NRK at barna ikke forsto at de ble utnyttet, og at de ikke skjønte at nordmannen var kriminell.

Leticia Diokno

TAR VARE PÅ BARNA: Regionaldirektør i DSWD, Leticia Diokno, Department of Social Welfare and Development (DSWD) har ansvaret for ungene som ble reddet ut.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– De trodde nordmannen var en forsørger, og de gjorde det foreldrene ba dem om å gjøre, sier Diokno.

Nordmannen ble sett på som en velgjører, en som betalte for huset de bor i og tingene de kjøper. Han var så verdsatt at familien hadde et bilde av ham på veggen i stua. Barna sa på ham som en farsfigur og kalte ham «Daddy».

– Nå må vi få dem til å forstå at tapet av foreldrene og «Daddy» ikke er slutten på alt. De kan fortsatt gå videre med livet. Det er mange muligheter, sier Diokno.

Big business

Etterforskningen så langt tyder på at flere andre menn fra ulike land skal være involvert. NRK har funnet navn til Australia, USA og Storbritannia nettloggene til familien.

Daniel Deganzo

NBI: Daniel Deganzo hos National Bureau of Investigation sier overgrepene i huset ble sendt til flere land. Blant annet til Norge.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– De første intervjuene med barna tyder på at det kan være kunder fra enda flere land, sier Daniel Deganzo.

Live-overføringer av overgrep har de siste årene eksplodert i omfang. I 2013 var det fortsatt et relativt nytt fenomen, men Europol var allerede da bekymret over utviklingen.

Det er særlig tilgangen på bedre internett i fattige land som gjør dette mulig. Filippinene peker seg spesielt ut, og på grunn av stor fattigdom og dårlig etterforskningsarbeid, har liveoverføringer av overgrep blitt et stort problem.

Norske overgripere har for alvor oppdaget Filippinene de siste årene. I tillegg til saken mot 66-åringen har Kripos opprettet saker mot 9 andre nordmenn. Sakene ble tipset inn fra utlandet.

Felles for alle 10 sakene er at de mistenkte har bestilt overgrep på nett av noen via chattetjenester.

Erkjenner opptak

Overgrepssiktet hordalending

«DADDY»: Politiet har fant et bilde av nordmannen i huset. Barna i huset kalte ham Daddy. Bildet samt flere mobiltelefoner inngår i etterforskningen av saken.

Foto: NBI

Til tross for at aksjonen mot huset på Filippinene skjedde i april, har mannen sittet i varetekt i Norge siden august i fjor. Han ble pågrepet på bakgrunn av et tips fra Moviestarplanet – et nettsted for barn.

Mannen er tidligere straffedømt i Norge for besittelse av overgrepsmateriale. I 2013 ble han dømt til 10 måneders fengsel.

Norsk politi har siktet hordalendingen for fire overtredelser av straffeloven. Han er siktet for å ha bestilt direkteoverførte overgrep av barn på nett, samt menneskehandel.

– Han erkjenner ikke menneskehandel, eller at han truet barna til å utføre seksuelle handlinger, sier forsvarer Gisle Didriksen.

I slutten av mai utvidet politiet siktelsen til å gjelde seksuelle overgrep mot 40 norske barn. Politiet mener mannen skal ha delt videoene fra Filippinene med norske barn.

Forsvareren sier han erkjenner å ha vist frem filmene, men at han bestrider å ha oppfordret norske barn til å utføre lignede handlinger.

Det er ventet at saken mot hordalendingen kommer opp for retten november i år.

Overgrepene blir bestilt via chat og blir filmet og overført direkte til kunden i Norge. Grafikk.

NETTOVERGREP: Overgrepene blir bestilt via chat og blir filmet og overført direkte til kunden i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt