Hopp til innhold

Ti dømt til livsvarig fengsel for overgrep i Argentina

Ti personer er dømt til å sone resten av livet i fengsel for overgrep. Det skjer om en del av et stort rettsoppgjør etter militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983.

Slektninger

Pårørende og slektninger etter at dommen ble avsagt i Argentina tirsdag.

Foto: AP

I tillegg til de ti livstidsdommene, ble en person dømt til 25 års fengsel da dommen falt tirsdag. Seks andre tiltalte har dødd i løpet av de tre årene rettssaken har pågått.

En av de hovedtiltalte, Miguel Etchecolatz, sonet allerede en livstidsdom da han døde i 2022, 93 år gammel.

De ble dømt for forsvinninger, tortur og voldtekter begått under militærdiktaturet i Argentina.

De tiltalte, som alle sier der er uskyldige, inkluderte fangevoktere, politifolk, leger i politiet og militæret og en tidligere delstatsminister.

Tvunget til abort

Sakene som nå har endt i en dom, omfattet over 400 ofre, som ble holdt fanget i tre av landets hundrevis av beryktede hemmelige interneringssentre.

Blant ofrene var 23 gravide kvinner, ifølge menneskerettsorganisasjonen Mødrene på Mai-plassen.

 Madres de la Plaza de Mayo

Hver torsdag klokka halv fire møtes Mødrene på Maiplassen for å markere kampen mot militærdiktaturet.

Foto: AP

Noen av kvinnene ble tvunget til å ta abort, andre forsvant. Ti av barna kvinnene fødte, ble tatt fra dem og gitt til regimevennlige familier.

De fleste av dem oppdaget ikke sitt egentlige opphav før mange år senere.

Les også Moren var begeistret for diktatoren: – Jeg er fortsatt glad i Videla

13. september 1985 pågikk rettssaken hvor aktor Luis Moreno Ocampo (t.v.) og hovedaktor Julio Cesar Strassera presenterte sine bevis mot tidligere militære ledere under diktaturet i Argentina, blant dem var diktator Jorge Rafael Videla, som ble dømt for forbrytelsen mot menneskehten.

Hvitvasking av historien

Dommen faller i en tid der militærdiktaturet fra 1976 til 1983 igjen er blitt en del av den politiske debatten i Argentina.

Landets nye president, Javier Milei, har omtalt 1970-tallet som en tid med «krig» mellom myndighetene og geriljaer på venstresiden – om enn med overgrep – snarere enn et diktatur.

Javier Milei

President Javier Milei skaper overskrifter med sine uttalelser om militærdiktaturet.

Foto: Reuters

Han stiller også spørsmål ved menneskerettsgruppers anslag på 30.000 drepte og forsvunne. Milei foretrekker å forholde seg til et tall på 9000 ofre, noe historikere beskriver som hvitvasking av historien.

Etter at rettsprosessene ble gjenopptatt i 2006 – etter en periode med amnestier på 1990-tallet, er 1176 mennesker dømt, mens 79 saker fortsatt pågår og 667 personer sitter i varetekt, viser tall fra rettsvesenet.

SISTE NYTT

Siste nytt