Hopp til innhold

Texas-skytinga er det andre kirkeangrepet i sørstatene i høst

Riksadvokaten i Texas mener kirker bør bevæpne noen av kirkegjengerne sine, for å forsvare seg i tilfelle nye kirkemassakrer.

Eight Wounded in Church Shooting In Tennessee

En person ble drept og sju ble skadd da folk i en Burnette Chapel Church of Christ i Tennessee ble angrepet 24 september i år.

Foto: Joe Buglewicz / AFP

Massedrapet i en kirke i Texas søndag har lignende hendelsesforløp som et kirkeangrep i nabostaten Tennessee i september.

Den 24. september tok en mann med våpen seg inn i ei kirke ved Nashville og skjøt mot folk. Og som i går ble gjerningsmannen forsøkt stoppa av heltemodig innsats fra privatpersoner, ifølge CNN.

Kirkeverge i basketak med gjerningsmann

Skytemassakren i september skjedde ved Burnette Chapel Church of Christ, sør for Nashville i Tennessee. En person ble drept og tolv personer ble såra i angrepet der en bevæpna mann tok seg inn i kirka og løste skudd, ifølge The New York Times.

26 personer ble drept i angrepet i Texas i går.

I angrepet i september var gjerningsmannen ifølge politiet en 25 år gammel mann. Den antatte gjerningsmannen i gårsdagens angrep var en 26 år gammel mann.

I begge hendelsene var privatpersoner med på å stoppe gjerningsmennene. I går kastet Johnnie Langendorff seg inn i biljakt etter den antatte gjerningsmannen.

Ber for ofrene i Tennesse

Gjester i en kirke i Nashville ber for ofrene etter skytemassakren i Burnette Chapel Church of Christ i september.

Foto: Andrew Nelles / AP

I september prøvde den 22 år gamle kirkevergen Robert Eagle å stanse gjerningsmannen fysisk, i det som endte med et basketak der gjerningsmannen skjøt seg selv i skuldra, ifølge en talsmann for politiet i Nashville.

Gjerningsmannen «venta ikke at Mr. Eagle skulle imøtegå ham, kjempe mot ham, for å prøve å stoppe skytinga», sa en talsmann for politiet til CNN.

Når gjerningsmannen falt av sitt eget skudd i skuldra, løp kirkevergen til bilen sin og henta et våpen han brukte for å kontrollere gjerningsmannen inntil politiet kom til stedet, ifølge politiet.

– Han var en helt i dag. Han redda utallige liv i dag, sa Minerva Rosa, en av personene som var i kirka da skytinga starta, ifølge CNN.

Fjerna sørstatsflagg etter kirkemassakre i 2015

Dylann Roof

I desember i fjor falt dommen mot Dylann Roof, gjerningsmannen i en massakre i en kirke i Charleston.

Foto: JASON MICZEK / Reuters

Den antatte gjerningsmannen Tennessee-angrepet i september, Emmanuel Samson, skal ha vært tidligere medlem av menigheten han skjøt mot.

Samson hadde afroamerikansk opprinnelse. Ifølge New York Times var motivet bak angrepet å hevne en kirkemassakre i 2015. Den gang ble ni afroamerikanere drept i byen Charleston i delstaten Sør-Carolina. Politiet betegna massakren som hatkriminalitet.

Massakren i Charleston førte til et vedtak om å fjerne sørstatsflagget fra offentlige bygg i delstaten.

– Det vil skje igjen

Gun Violence Archive registrerte 384 masseskytinger i 2016, det vil si hendelser der fire eller flere personer ble skutt av en og samme gjerningsmann. Etter masseskytinga som drepte 59 personer i Las Vegas 1. oktober, ble USAs liberale våpenlover debattert på nytt.

I dag tar riksadvokaten i Texas til orde for at kirkene i USA bør «bevæpne noen av kirkegjengerne», melder The Guardian.

– Det vil skje igjen, sier republikaneren Ken Paxton.

– Med våpen er det alltid sen mulighet for at skytteren vil bli tatt ut før han har mulighet til å drepe veldig mange folk, sier Paxton.

Også etter massakren i kirka i Charleston ble det hevda at massakren kanskje ikke ville skjedd om pastoren lot folk ha med våpen inn i kirka. Et medlem i menighetsrådet avviste forslaget om å bære våpen i kirka som «horribelt».

SISTE NYTT

Siste nytt