NRK Meny
Normal

Ingenting splitter amerikanerne mer enn våpen

Amerikanerne er tydelig delt demografisk, men det er ingenting som splitter dem mer enn eierskap av våpen.

grafikk usa

SPLITTET: Kartet viser at flesteparten av dem som stemte på Hillary Clinton ved presidentvalget i 2016 ikke er i besittelse av våpen. På motsatt side stemte flertallet av dem med våpen i hjemmet på president Donald Trump. Grått område betyr at data mangler. Dette er en skjermdump av en grafikk hentet fra The New York Times.

Foto: The New York Times / SurveyMonkey

Etter masseskytingen i Las Vegas på søndag, har det i kjølvannet oppstått en ny debattrunde om USAs mange og omstridte våpenlover.

The New York Times har publisert grafikk hentet fra undersøkelsesbyrået SurveyMonkey, som viser statistikk fra presidentvalget i 2016.

Gjennom et elektronisk kart presenteres velgerne som sier de har skytevåpen i hjemmet – og de som sier de ikke har det.

trump til politiet

VIL IKKE SNAKKE OM VÅPEN: President Donald Trump snakket i Las Vegas etter massakren og roste alle som hjalp til. Han ville ikke kommentere våpenlovene på tidspunktet.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Dataene viser tydelig hvordan husholdninger uten våpen, i hovedsak stemte på Hillary Clinton, mens dem i besittelse av våpen i hovedsak stemte på president Donald Trump.

Av dem uten våpen stemte 65 prosent på Clinton, mens 63 prosent av dem med våpen stemte på Trump.

Delstaten Vermont skiller seg derimot ut. Dette er kanskje den mest liberale staten i landet, men her er det flere demokrater som støtter våpenrettighetene, inkludert tidligere presidentkandidat Bernie Sanders. Hillary Clinton står her som et motstykke hvor hun ønsker å stramme inn våpenlovene. .

Ingen andre demografiske data har skapt en så tydelig geografisk splittelse, skriver The New York Times.

Utenriksjournalist Hallvard Sandberg snakker om mentaliteten bak våpenloven i USA.

165 sekunder om våpenloven i USA.

Splittelse mellom hvite og «ikke-hvite»

Amerikansk politikk har sterke skiller mellom hvite og «ikke-hvite» innbyggere, og dette viser seg å ha store likheter mellom dem med og uten våpen i hjemmet.

Ikke-hvite velgere stemte i stor grad på Clinton, mens hvite velgere stort sett stemte på Trump. Unntakene var i noen konservative stater, som Oklahoma, hvor Trump likevel vant gjennom. Clinton vant også flest hvite velgere i ti delstater, inkludert Washington.

grafikk usa 2

HVITE VS. IKKE-HVITE: Bildet viser hvordan flertallet av ikke-hvite velgere stemte på Clinton, mens hvite velgere stort sett stemte på Trump. Unntakene er for Trump i delstatene Iowa, Oklahoma og Alaska. Clinton vant flest hvite velgere i ti delstater, inkludert Washington.

Foto: The New York Times / SurveyMonkey

Skillet mellom hvite velgere uten høyere utdannelse mot resten av landet, er også merkbart. Det er tydelig, og også tidligere omtalt, at Trump virkelig vant frem hos den amerikanske arbeiderklassen.

usa grafikk 3

ARBEIDERKLASSEN: President Donald Trump var veldig populær blant den amerikanske arbeiderklassen. Til venstre illustreres hvordan «alle andre» enn arbeiderklassen i stor grad stemte på Hillary Clinton.

Foto: The New York Times / SurveyMonkey

Tallene viser også at kristne og dem som ikke er fagforeningsmedlemmer, i høy grad stemte på Trump.

Hensikten med tallene er ikke å understreke at våpeneierskap er mer splittende i amerikansk politikk enn spørsmål rundt for eksempel rase og utdanning. Tvert imot indikerer tallene på at dette har en sammenheng. Mye tyder på at grunnen til at splittelsen i våpeneierskap er så tydelig, er fordi den typiske amerikanske våpeneier nettopp er hvit, lavere utdannet og bosatt i et landlig område.

I 2016 var 83 prosent av alle våpenhusholdninger hvite, viser data fra SurveyMonkey.

Våpendebatt etter Las Vegas

Etter at Stephen Paddock åpnet ild mot 22 000 mennesker på countryfestivalen Route 91 Harvest, har blant annet demokratene rast mot at våpenlovene i landet må bli endret.

vump stock

 «BUMP STOCK»: Flere amerikanske politikere vurderer nå å forby en såkalt «bump stock» som Stephen Paddock festet på våpenet sitt da han utførte en av USAs verste skytemassakre søndag. Tillegget gjør at et halvautomatisk våpen fungerer som et automatvåpen.

Foto: Rick Bowmer / AP

– Sorgen vår er ikke nok. Vi kan og må sette politikken til side, stå opp mot NRA og sammen jobbe for å prøve å forhindre at dette skjer igjen, skrev Hillary Clinton på Twitter etter massakren.

– Umulig. Det vil bety slutten på alt, uttalte Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon i som svar.

Likevel har flere republikanere nå i ettertid sagt at de kan være åpne for å endre våpenrestriksjonene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt