Hopp til innhold

Hva inneholder tåregassen i Kairo?

Tåregassen henger tungt over deler av Kairo sentrum. Gassen er blitt det store samtaleemnet blant demonstranter, leger og internasjonale ledere.

Demonstrant ved Tahrir-plassen, Kairo

De første ladningene med tåregass ble avfyrt tidlig i morges, og siden har det fortsatt jevnt utover dagen.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

De første tåkeskyene hang allerede over sidegatene til Tahrir-plassen i formiddag.

Sikkerhetsstyrkene avfyrte nye ladninger for å hindre at demonstrantene tok seg videre oppover Mohammed Mahmud Street, gaten som leder opp til innenriksministeriet. Det er her de hardeste slagene har stått de siste dagene.

«Hvis du skal til Tahrir i dag, invester i en fulldekkende gassmaske, det vil være den beste investeringen i livet ditt» skriver aktiviststen Ramy Yaacoub i sin Twitter-spalte.

For tåregass er det mest diskuterte temaet blant aktivistene på Tahrir-plassen – og på de sosiale mediene som de egyptiske aktivistene bruker som sitt viktigste arbeidsverktøy.

– Den eneste reformen som har vært i innenriksministeriet siden Mubarak, er typen tåregass de bruker.

Ibrahim El Houdaiby / Egyptisk statsviter som forsker på demokratisering

Mister koordinasjonsevnen

Aktivistene som NRK treffer på og rundt Tahrir-plassen forteller at gassen som nå brukes, er langt verre enn den som forsøkte å lamme dem i januar og februar, da protestene som veltet Mubarak-regimet startet.

Folk svimer raskere av gassen som brukes nå, påstås det, den gir smerter i brystet og i øynene, og den blokkerer luftveiene. De som puster inn gassen mister også koordinasjonsevnen.

Mobilvideoer som er sendt ut, viser at enkelte får sterke muskelkramper.

– Det brenner i ansiktet mitt. Det er svært smertefullt. Det limer igjen øynene, man blir svimmel og får lavt blodtrykk, fortalte Mahmoud Mohei til NRK i går.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rundt Tahrir-plassen er det kommet opp salgsboder som selger ulike former for beskyttelse, alt fra improviserte gassmasker til tøy som kan surres rundt ansiktet.

De vanlige tynne munnbindene, som mange av demonstrantene har tilgjengelig, hjelper lite og man forsøker å finne andre måter å beskytte seg på.

Selv på lang avstand merkes gassen.

Da sikkerhetsstyrkene fyrte av en ladning mot selve Tahrir-plassen i går kveld, var effekten merkbar selv i niende etasje i en bygning som ligger ved. Gassen stikker på en annen måte enn mer «vanlige» typer, og det sitter lengre i.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstrant i Kairo

En ung demonstrant søker dekning bak et skjold i en av sidegatene til Tahrir-plassen i ettermiddag.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Kjøper masker til legene

Fra frontlinjen i sidegatene går det skytteltrafikk med ambulanser.

I formiddag ble det startet innsamling av penger, slik at legene som hjelper til med medisinsk behandling på Tahrir-plassen, får skikkelige gassmasker.

Tarejk Morsy er en av dem og han forteller til NRK at de i snitt har behandlet rundt 100 personer i timen de siste dagene for tåresgasskader.

Sykehusleger leger bekrefter at flere aktivister er døde som følge av tåregassbruk, selv om de fleste drepte er skutt.

– Vi har mottatt rapporter fra medisinske kilder som forteller at noen av demonstrantene har dødd som følge av kvelning etter å ha pustet inn tåregass, sier Said Haddadi på vegne av en egyptisk menneskerettighetsgruppe til Al Jazeera.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video 2a7487ef-849a-4822-bf9f-863a0fbc2133.jpg

VIDEO: NRK var på Tahrir-plassen og traff aktivister og leger som kunne fortelle om den kritiserte tåregassbruken.

I byen Tanta nord i Egypt, hvor det også har vært protester, døde en ni måneder gammel gutt av tåregass-kvelning i dag formiddag.

Moren befant seg i nærheten av sikkerhetsmyndighetenes bygning i byen, da politiet brukt gass for å hindre at demonstranter stormet den.

Amerikansk gass?

Tidligere sjef for Det internasjonale energibyrået og nobelprisvinner Mohamed ElBaradei, som er aktuell som ny statsminister i Egypt, brakte bekymringen om tåregassbruken i går kveld.

Han mener det brukes en type tåregass med nervemiddel, som rammer hardt.

Spekulasjonene går på at sikkerhetsstyrkene har tatt i bruk en amerikansk produsert tåregass, som er en såkalt CR-gass. I motsetning til en CS-gass, som er det mest vanlige, rammer CR nervesystemet.

Men hva gassen som nå brukes inneholder, er ingen utenforstående som vet.

Mange av aktivistene hevder at landets militære får gassen fra USA, men ryktene er svært vanskelige å få verifisert.

USA har vært nærmeste militære allierte og største økonomiske bidragsyter siden Egypt inngikk fredsavtalen med Israel for vel 30 år siden.

Aktivistenes påstander kan bunne i frustrasjonen de føler over at vestlige ledere ikke reagerer raskt nok på det som nå skjer i Kairo og andre byer.

Ber hæren roe seg

For første i dag kom reaksjonene.

Storbritannias utenriksminister William Hague ber nå egyptiske myndigheter om å stanse bruken av tåregass og skarp ammunisjon.

– Jeg ber egyptiske myndigheter respektere retten det egyptiske folk har til å kunne protestere fredelig og ber om at de umiddelbart å stanse volden mot demonstrantene, inkludert bruken av skarp ammunisjon og tåregass.

– Alle som er ansvarlig for illegitim bruk av vold mot fredelige demonstranter, bør stilles til ansvar, sier Hague og får støtte av sin tyske og franske kollega.

Demonstranter knyter på seg masker i Kairo

Det mest vanlige blant de fleste som sloss mot sikkerhetsstyrkene, er vanlige munnbind.

Foto: Mohammed Abu Zaid / Ap

Han understreker at Storbritannia forventer at alle som er arrestert for å uttrykke sine meninger på fredelig vis slippes fri fra fengsel.

Og at det nåværende regimet holder løftet om å ikke stille sivile for militære domstoler, noe som var en svært utbredt praksis under Hosni Mubarak.

Ifølge Amnesty International er 12.000 sivile blitt stilt for militærdomstoler fra januar og frem til nå.

Hague understreker at han merket seg budskapet fra landets fungerende øverste leder, Hussein al-Tantawi, som er leder av Militærrådet.

Den britiske utenriksministeren ber om at planene som er lagt for overgangen til demokrati følges.

– Pisker opp stemningen

Også FNs menneskerettssjef Navi Pillay kritiserer sikkerhetsstyrkenes håndtering og mener de pisker opp stemningen.

–Jeg ber om at egyptiske myndigheter får en slutt på den helt klart overdrevne bruken av makt mot demonstranter på Tahrir-plassen og andre steder i landet, inkludert bruk av tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon, sier Pillay.

Hun mener bildene fra Kairo, som viser voldsbruk mot demonstranter som er brakt under kontroll og ubevæpnede demonstranter som blir skutt, er sjokkerende.

FN-sjefen mener regimet må tillate uavhengig etterforskning og straffe de ansvarlige.

Journalister i nærheten av Tahrir-plassen i Kairo

Internasjonale reportere i skjul bak en barrikade i en gate nær Tahrir-plassen.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt