- Skyter med skarp ammunisjon mot demonstrantene

I hele kveld har demonstranter strømmet til Tahrir-plassen i Kairo. De er langt fra fornøyde med militærrådets forsøk på å komme dem i møte, og roper nå på Hussein el-Tantawis avgang.

Tåregass på Tahrir-plassen

Flere demonstranter brukte gassmasker ved Tahrir-plassen for å beskytte seg mot politiets tåregass.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

I en tale på egyptisk TV tirsdag kveld sa lederen for Egypts militærråd, Mohamed Hussein el-Tantawi, at militæret ikke skal bli sittende med makten i landet. Han sa også at militærråd har godkjent avskjedssøknaden til den nåværende overgangsregjeringen.

– Parlamentsvalget mandag 28. november skal gjennomføres etter planen. Det er opp til det egyptiske folket hvem som skal styre landet, sa han og la til at militæret bare vil det beste for landet.

Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi

– De væpnede styrkene har ingen ønsker om å regjere, men vil bare det beste for landet, sier Tantawi.

Foto: Amr Nabil / Ap
Protester i Kairo

Demonstrantene samlet seg tirsdag igjen på Tahrir-plassen i Kairo for å protestere mot de militære makthaverne.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Presidentvalg skal også avholdes som planlagt i juni 2012. Regjeringsmakten vil da bli overført fra den nye overgangsregjeringen til en den nye, sivile presidenten.

– En massakre

Sammenstøtene mellom politiet og demonstrantene har pågått hele tirsdagen. Politiet har tatt i bruk både batonger og tåregass mot demonstrantene, men i 22-tiden tirsdag kveld skriver ElBaradei på Twitter at det blir skutt med skarp amunnisjon mot demonstrantene.

Han skriver også at det blir brukt en spesiell form for gass mot demonstrantene og omtaler det som en massakre.

På Twitter har mange diskutert hva slags gass som brukes mot demonstrantene. Journalisten Eric Knecht skriver at det brukes cs- og cr-gass, samt en annen propan-butan-gass, som er enda sterkere.

Men selv om politiet tar i bruk gass og skarp ammunisjon for å spre demonstrantene, ser det ut til at mange holder ut. Like før klokken 24 norsk tid, var fortsatt mange demonstranter samlet på Tahrir-plassen.

Vil det beste for landet

Den midlertidige regjeringen ba mandag om å gå av, men da nektet rådet å godta avskjeden. Tirsdag hadde altså militærrådet snudd, men Tantawi sa ikke noe om når en ny overgangsregjering vil være på plass, og hvem som vil sitte i den.

– De væpnede styrkene, representert ved militærrådet, har ingen ønsker om å regjere, men vil bare det beste for landet, sa Tantawi i talen.

Tahrir-plassen

De siste dagene har det vært harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Over 30 mennesker skal være drept. Demonstrantenes krav har vært at militærrådet gir fra seg makten til en sivil regjering.

Men til tross for Tantawis lovnader om at militæret ikke vil bli sittende med makten, er fortsatt mange samlet ved Tahrir-plassen.

Da Tentawi var ferdig med talen, tok flere tusen mennesker avstand fra talen hans. De ropte «gå av, gå av», skriver Al Jazeera.

Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi ble hyllet som helt da han tvang president Hosni Mubarak fra makten, men nå vil demonstrantene kvitte seg med ham.

De mener det militære lederskapet har stjålet revolusjonen og at det trenerer utviklingen mot demokrati – på tross av løftene de ga.

Etter talen viste fjernsynsbildene fra Tahrir-plassen at folk reagerte med sinne på talen, og plassen kokte.

– Vi kan ikke stole på Tantawi. Rådet har ikke gjort noe til nå. Tantawi er bare en kopi av tidligere president Hosni Mubarak, uttalte Ibtisam al-Hamalawy til AFP.

ElBaradei kan bli sjef

Beslutningen om å tillate regjeringens avgang åpner for nye politiske løsninger.

Flere kilder, blant annet fra militærrådet, sier at en av de heteste presidentkandidatene til neste års valg, tidligere FN-topp ElBaradei, skal være spurt om å danne den nye regjeringen.

Valget skal stå mellom Nobels fredsprisvinneren og en annen presidentkandidat, den tidligere Muslimsk brorskap-lederen Abdel Moneim Abul Futuh.

ElBaradei skal angivelig nøle med å si ja fordi han ikke har fått løfter om at han selv skal få velge sine ministre til en ny regjering

Støre: Et sammensatt budskap

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det som skjer i Egypt minner mye minner mye om det som skjedde i januar og februar.

– Da var det et klart budskap, at Mubarak måtte gå. Nå er budskapene mer sammensatt, men det er fortsatt mye kraft i det opprøret, sier Støre til NRK.

Det at båndene mellom folket og hæren brytes, er fundamentalt i Egypt. I januar så folket på hæren som deres hær, og hæren så på folket som sitt folk. Mubarak sto imellom, så ble han skjøvet ut, sier Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt