NRK Meny
Normal

– Egypt inne i en skjebnetime

– Uroen i Kairo setter sitt tydelige preg på arbeidsdagen og hverdagen, sier chargé d'affaires Erik Paulsen ved den norske ambassaden i millionbyen.

Demonstrant i Kairo

Gassmaske er en nyttig beskyttelse i tåregassen på Tahrirplassen i Kairo.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Erik Paulsen

Erik Paulsen er chargé d'affaires og fungerende stasjonssjef ved den norske ambassaden i Kairo.

Han sier særlig de lokalt ansatte er preget av uroen den siste tiden.

– Egypt kan være inne i en skjebnetime, og dette angår de egyptiske ansattes framtid. De er preget av håp, uro og frykt, sier han.

– Hva legger du i «skjebnetime»?

– Jeg mener at det politiske utfallet av uroen kan legge føringer på hvordan overgangsprosessen videre blir håndtert.

Uoversiktlig situasjon

Den norske diplomaten sier at situasjonen er uoversiktlig, og at han forholder seg til det myndighetene sier, nemlig at det kommende valget blir gjennomført etter planen med første valgomgang mandag 28. november.

– Hvordan er stemningen i Kairo nå, sammenliknet med revolusjonen i januar/februar?

– Mitt inntrykk er at folk stort sett føler at de er tilbake der de var i vinter, men situasjonen er likevel annerledes. Sammenstøtene er mer begrenset til Tahrirplassen og gatene rundt enn hva tilfellet var i vinter. Politiet er fortsatt til stede over hele byen, i motsetning til i vinter. Vi ser likevel at det er mindre biltrafikk og skolene stenger tidligere, så folk holder seg nok hjemme i større grad enn vanlig.

– Sikkerheten er blitt dårligere

Paulsen sier at uroen heller ikke denne gangen begrenser seg til Kairo og Tahrirplassen, men at det også har vært sammenstøt i Alexandria, Aswan og Suez.

– Hvordan vil du si at utviklingen i Egypt har vært siden i vinter?

– Utviklingen har vært preget av det som skjedde da. En generell følelse er at sikkerheten er blitt dårligere. Egypt var tidligere en politistat som blant annet hindret gatekriminalitet i stor grad. Likevel vil jeg si at at millionbyen Kairo fortsatt er bemerkelsesverdig trygg, tatt i betraktning stor fattigdom. Kairo er tryggere enn mange andre storbyer.

– Økonomien er forverret. Makrotallene er dårligere enn for ett år siden, men det er likevel optimisme på lengre sikt, selv om uroen akkurat nå ikke er positiv for investeringslysten, sier Erik Paulsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt