NRK Meny
Normal

– Mer brutalt enn Mubaraks styre i Egypt

Militærrådets styre i Egypt er til tider mer brutalt enn det Mubarak-regimet var, mener Amnesty. I Kairo ber aktivister folk om å demonstrere på Tahrir-plassen for fjerde dag på rad.

Demonstranter bærer en skadd mann under sammenstøt med sikkerhetsstyrker på Tahrir-plassen

HARDE SAMMENSTØT: Demonstranter bærer en skadd mann under sammenstøt med sikkerhetsstyrker på Tahrir-plassen mandag. Minst 33 mennesker er drept i uroen siden lørdag.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen la i natt frem en rapport i London om situasjonen i Egypt, etter at militærrådet tok over etter opprøret i vinter.

Minst 33 mennesker er drept i uroen i landet siden lørdag. Natt til tirsdag var vel 20.000 demonstranter fortsatt på plass på Tahrir-plassen for å protestere mot militærrådet.

Opprør slås hardt ned på, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

– Vi ser utbredt tortur, ikke minst av de som ble arrestert i forbindelse med demonstrasjoner på Tahrir-plassen og andre steder, sier Egenæs til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Egyptiske demonstranter løper i dekning i sammenstøt med sikkerhetsstyrker ved Tahrir-plassen

I DEKNING: Egyptiske demonstranter løper i dekning under sammenstøt med sikkerhetsstyrker ved Tahrir-plassen mandag.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Utbredt tortur

Generalsekretæren påpeker at militærrådet har opphevet kvoten for kvinner til parlamentsvalget og plassert dem på sidelinjen, selv om de var svært aktive i revolusjonen.

– Vi ser også et militærråd som holder steinhardt på makten og kveler alle forsøk på kritikk og opposisjon, sier Egenæs.

– Det er bloggere som har blitt dømt til tre års fengsel for å ha skrevet kritisk om militærrådet, og det minner mye om det som skjedde under Mubarak, påpeker han.

Unntakslover og tortur

– De væpnede styrkene har videreført tradisjonen med undertrykkelse som demonstrantene i vinter kjempet så hardt for å bli kvitt, sier Philip Luther, fungerende direktør i Amnestys avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

Ifølge Amnesty er flere tusen sivile egyptere stilt for retten ved militære domstoler. Samtidig er unntakslover blitt forlenget, og det er meldt om tortur i militære fengsler og om organisert vold mot demonstranter.

Militærrådet har vedgått at om lag 12.000 sivile egyptere er blitt stilt for retten ved militære domstoler i perioden fram til august, ifølge Amnesty. Minst tolv personer er dømt til døden.

Den egyptiske overgangsregjeringen har bedt om å få gå av etter de siste dagene med massedemonstrasjoner, men militærstyret godtok ikke avskjedssøknaden.

– Verken dumme eller naive

Egypterne føler seg lurt av militærrådet, ifølge Midtøsten-ekspert Jacob Høigilt ved forskningsstiftelsen FAFO.

– Egypterne er verken dumme eller naive. Alle visste at militæret var en sterk kraft som potensielt kunne være farlig for demokratiet, sier Høigilt til NRK.

Militæret fikk en høy stjerne blant mange egyptere under demonstrasjonene mot ekspresident Hosni Mubarak, fordi de forholdt seg nøytrale, påpeker forskeren. Det bildet har endret seg totalt.

– I månedene etterpå har de gått fra å være en nøytral overgangskraft, til å ville holde på makten og ikke demokratisere landet. Det er mange tegn som tyder på det, og derfor har folk tatt til gatene, forklarer Høigilt.

Saken fortsetter under bildet

Egyptisk demonstrant kaster en tåregassbeholder i sammenstøt med sikkerhetsstyrker

USIKKERHET: Den nye uroen i Egypt har skapt usikkerhet om valget som skal holdes i neste uke.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Uro rett før valg

«Folket krever marskalkens fall» ropte demonstranter på plassen, med henvisning til militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi. Han var forsvarsminister i to tiår under tidligere president Hosni Mubarak.

Den nye uroen i Egypt har skapt usikkerhet om valget som skal holdes i neste uke. USA og EU har begge advart Egypt mot å la uroen komme i veien for valget.

Militærrådet har nå bedt om ro og innkalt til krisesamtaler med ulike politiske grupperinger for å forsøke å avspenne situasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt