Hopp til innhold

Fordømmer norsk vedtak om spesialstyrker

JORDAN (NRK): Syria fordømmer Norges beslutning om at norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og kan bli sendt inn i landet. Utenriksminister Børge Brende (H) sier at den kraftige reaksjonen fra regimet i Damaskus er som forventet.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA File photo of Syria's President Bashar al-Assad speaking during an interview with Russia's RIA new agency

«SKAMLØS INNBLANDING»: «En slik avgjørelse er en uakseptabel og skamløs innblanding i suvereniteten, sikkerheten og stabiliteten til Syria», heter det i en offisiell uttalelse fra den syriske regjeringen.

Foto: SANA / Reuters

«Den syriske arabiske republikk fordømmer uttalelsene fra den norske statsministeren mandag om hennes lands intensjoner om å sende 60 spesialsoldater for å trene opp det hun kaller «syriske krigere» under dekke av å kjempe mot IS,» skriver det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse gjennom Syrias statlige nyhetsbyrå SANA.

Brende: – Forutsigbar reaksjon

Norges utenriksminister Børge Brende (H) er ikke overrasket over den sterke responsen fra syriske myndigheter.

børge brende

Utenriksminister Børge Brende (H)

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er en forventet og meget forutsigbar reaksjon fra regimet i Damaskus, og som vi har sett at de har kommet med tidligere, sier Brende.

Han viser til at 65 land nå står sammen i koalisjonen mot terrorgruppen IS.

– Vi er nå i en ekstraordinær situasjon. Vi må alle stå sammen i denne kampen, oppfordrer Brende.

– Er du bekymret for den type reaksjoner?

– Dette er en reaksjon som vi ser veldig ofte fra Assad og Damaskus når koalisjonen trapper opp innsatsen mot terrororganisasjonen ISIL. Det som bekymrer meg er at Assad ikke gjør mer for å bekjempe ISIL, og at han setter inn sine angrep både mot sivile og den moderate koalisjonen, påpeker Brende.

60 soldater til Jordan

Mandag ble det kjent at Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen IS. Etter planen skal de være på plass før sommeren.

Regjeringen har – med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling – bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de kun skal slåss mot IS, skriver VG.

– En slik avgjørelse er en uakseptabel innblanding i Syrias anliggender og en skamløs innblanding i suvereniteten, sikkerheten og stabiliteten til Syria, sier kilden ifølge SANA.

Laster Twitter-innhold

– Ikke mandat til å bekjempe Assad

Brende er nå på en rundreise i Midtøsten. Han understreker at de syriske gruppene som nå skal trenes opp av norske spesialsoldater, ikke skal slåss mot Assad-regimet.

– Vi har gjort det helt klart at det mandatet våre soldater har i første omgang er å drive trening i Jordan av syriske grupper. Disse skal brukes mot ISIL. Det er det folkerettslige mandatet. Det er ikke noe mandat når det gjelder å bekjempe Assad eller andre grupperinger inne i Syria, presiserer utenriksminister Børge Brende.

Vil kreve ny runde i Stortinget

– Har dere noen garanti for at styrkene vil forholde seg til kun å kjempe mot IS og ikke mot myndighetene i Damaskus?

– Dette følges meget nøye i samarbeid med andre koalisjonsmedlemmer. Vi har også et såkalt rødt kort som vi sitter på. Skulle man velge å gå over grensen, vil det kreve en ny runde i Stortinget, hvis det skulle bli aktuelt, sier Brende.

Jordans konge Abdullah

Jordans kong Abdullah

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Onsdag møtte han Jordans kong Abdullah i Amman.

– Kong Abdullah ønsker norske spesialstyrker velkommen og verdsetter den norske innsatsen i kampen mot ISIL. I går fikk jeg også en henvendelse fra USAs utenriksminister John Kerry som setter pris på det norske bidraget, forteller Børge Brende.

«Norge er invitert til å kjempe mot IS»

Ifølge den 13 sider lange juridiske begrunnelsen i notatet «Kampen mot ISIL», begrunner departementets rettsavdeling beslutningen med at Norge og internasjonale styrker er invitert til å kjempe mot terroristene i IS av den irakiske regjeringen.

Ettersom de IS-kontrollerte områdene også strekker seg inn i Syria, er det nødvendig å kjempe også der, heter det i notatet.

I samme notat påpeker UD at vedtaket kan være kontroversielt:

«De selvforsvarstiltak som er iverksatt overfor ISIL i Syria har møtt få protester av det internasjonale samfunn, selv om adgangen til selvforsvar på dette grunnlag er omstridt».

Norsk spesialsoldat ved angrepet restaurant i Kabul

NORSKE ELITESOLDATER TIL SYRIA: Norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper og kan bli sendt inn i landet. Her er norsk soldat på oppdrag i Kabul i januar 2014.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

«Må ikke være dobbeltmoralske»

Syrias statlige nyhetsbyrå SANA skriver at de som vil hjelpe til med å slåss mot IS, Nusrafronten (Jabhat al-Nusra) og andre grupper som er tilknyttet dem, «ikke må være dobbeltmoralske og kategorisere disse terroristene som «gode» eller «onde».

Dette begrunnes med at «alle som har tatt til våpen i Syria mot det syriske folk og den legitime regjeringen, er terrorister», står det i uttalelsen.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NPK

Statsminister Erna Solberg (H) orienterte mandag om beslutningen om at Norge sender en styrke på om lag 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere.

– ISILs brutale holdninger og handlinger har tatt livet av mange sivile og drevet enda flere på flukt fra sitt hjem. De har rammet Europa med terror, og unge mennesker er blitt radikalisert og vervet som fremmedkrigere, sa hun og brukte en annen forkortelse for IS.

Uavklart om folkeretten gir adgang

Folkeretten åpner kun for bruk av militærmakt dersom landet der soldatene settes inn samtykker, noe Syria ikke gjør.

Det er også lov å bruke militærmakt i selvforsvar hjemlet i FN-paktens artikkel 51, men den omhandler kun retten til å forsvare seg mot angrep fra en annen stat.

– Det er omstridt i hvilken utstrekning folkeretten gir adgang til iverksettelse av selvforsvarstiltak mot ikke-statlige aktører som opererer fra en annen stats territorium, slår UDs rettsavdeling fast.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt