Hopp til innhold

Norge skal trene opp syriske styrker

Norge skal sende 60 personer fra spesialstyrkene som skal trene og rådgi syriske grupper.

Regjeringen

SENDER SPESIALSTYRKER: Norge skal sende 60 personer med fra spesialstyrkene som skal trene og rådgi syriske grupper. De skal i hovedsak ha base i Jordan, opplyser regjeringa 2. mai.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De skal i hovedsak ha base i Jordan, opplyser regjeringa på en pressekoferanse 2. mai.

– Isils fremmarsj berører vår sikkerhet. Vi styrker nå den norske innsatsen ved å øke vårt bidrag til koalisjonen mot ISIL, sier statsminister Erna Solberg (H).

– ISIL er en trussel også langt utover regionen. Europa utsettes for terror og vold, slik vi har sett i Paris og Brussel. Verdenssamfunnet må stå samlet, og Norge må ta sin del, sier statsministeren.

Hun sier USA og Frankrike har bedt Norge om å styrke vår militære og sivile innsats.

– I tillegg vil vi bidra med et begrenset antall personer for å styrke kunnskapen om fremmedkrigere i regionen. Vi trenger bedre situasjonsforståelse for å hindre ekstremisme og radikalisering i regionen og i Europa, sier Erna Solberg.

200 millioner kroner til Irak

Norge har også styrket den sivile innsatsen i regionen.

– I 2016 vil Norge bidra med til sammen 200 millioner kroner til stabiliseringstiltak i Irak og i Syria. Det er viktig å bidra til å stabilisere utsatte områder i Irak og Syria. Både for å hjelpe sivilbefolkningen i områder hvor ISIL er drevet ut og for å hindre at andre ekstremistiske grupperinger får etablert seg, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.

I Syria skal Norge også bidra med opptil 50 millioner kroner til kartlegging og minerydding etter hvert som områder frigjøres fra IS.

Norge bidrar med 10 milliarder kroner over fire år. Dette er det største humanitære bidraget noensinne, skriver regjeringen i en pressemelding.

Kan også skje i Syria

– ISIL har tilegnet seg tyngre militært materiell, men vi ser at kampen mot dem har effekt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det siste året har vi bidratt til å trene opp styrker. Vi har vært i tett dialog med koalisjonen og med amerikanske myndigheter.

– Vi må være forberedt på at trening, rådgivning kan også skje på syrisk territorium, sier forsvarsministeren.

– Dette er ikke en operasjon der vestlige soldater skal gå i frontlinjen eller i fremste rekke, men vi må selvfølgelig forberede oss på at vi kan bli angrepet og har selvfølgelig en rett til å forsvare oss, sier Søreide.

Tror ikke trusselen mot Norge øker

På spørsmål om trusselen mot Norge kan øke ved å øke bidraget, svarte statsministeren at det ikke er noe som tyder på at trusselen mot Norge øker siden vi allerede er en del av koalisjonen.

– Den vurderingen som kom i fjor gjelder også nå. Ja, det er en økt risiko, men det er også en økt risiko å la være. Det at vi ikke får bekjempet ISIL er sannsynligvis den største terrortrusselen vi har, og derfor viktig at alle land bidrar. Men det er også avhengig av hvor stor oppmerksomhet det blir rundt aktiviteten og hva som skjer, svarer Solberg.

Er oppdraget farlig for dem som drar, spurte en av journalistene i salen.

– Det er ikke vurdert som farlig av Forsvaret selv i Jordan, men så er det avhengig av hvordan sikkerhetssituasjonen og oppdraget utvikler seg.

AKTUELT NÅ