Hopp til innhold

– Syria kan falle tilbake til de svarteste dagene i 2015

Jan Egeland frykter for våpenhvilen i Syria, og sier at de neste timene og dagene er avgjørende for å sikre en varig våpenhvile i det krigsherjede landet.

Krigshandlingene fortsetter i Aleppo

VERST RAMMET: Ifølge ICRC er Aleppo et av de verst rammede områdene under den fem år lange krigen.

Foto: Ap/NTB

Minst 20 mennesker ble drept i et luftangrep utført av det syriske regimet mot et sykehus i en opprørskontrollert del av Aleppo onsdag.

Switzerland UN Displaced People

FRYKTER: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, frykter for våpenhvilen i Syria.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Nå frykter generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, at våpenhvilen er over, og sier at de neste timene og dagene er avgjørende for å sikre en varig våpenhvile i Syria. I dag leder han et møte i Genève om løsninger for at humanitær hjelp skal komme fram.

– Vi kan tape fremgangen vi har hatt siden februar. Vi har fått til våpenstillstand og klart å nå ut til 50 prosent av alle sivile i de beleirede byene, sier Egeland til NRK og fortsetter:

– Alt dette kan gå tapt nå, og Syria kan falle tilbake til de svarteste dagene i 2015. Da hadde vi knapt tilgang til noen som helst i beleirede byer.

Angrep i Aleppo

FORVERRET: De intense kampene mellom opposisjonen og regjeringsstyrte styrker har forverret situasjonen for mange innbyggere i Aleppo.

Foto: Ap/NTB

– På randen av en humanitær katastrofe

Egeland beskriver situasjonen i Aleppo som «katastrofal» overfor BBC. Egeland får støtte av Røde Kors, som frykter at Aleppo er på randen av en humanitær katastrofe etter opptrappingen av krigshandlinger de siste dagene. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) frykter for konsekvensene.

 Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv

NÅR IKKE UT: President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, sier at nødhjelpen ikke når ut til flere steder i Aleppo.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, sier at kamphandlingene mellom opposisjonen og regjeringsstyrte styrker i Aleppo har tiltatt, og rammer titusener av innbyggere i millionbyen.

– Kampene er så voldsomme at mange lever nå i kryssilden. Det er behov for å få mat og medisiner inn til byen, og redde ut syke og sårede. Men akkurat nå har vi ikke tilgang til flere bydeler, sier Mollekleiv til NRK.

Ifølge ICRC er Aleppo et av de verst rammede områdene under dem fem år lange krigen. Aleppo er Syrias nest største by. Byen er delt inn i flere områder, som kontrolleres av regjeringsstyrker og opprørere.

Sykehus bombet i Aleppo

ALEPPO: Sivilforsvaret ble tilkalt for å lete etter overlevende i ruinene etter at et sykehus ble angrepet i Aleppo onsdag.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters/NTB Scanpix

Harde kamper

Utenriksminister Børge Brende fordømmer bombingen av sykehuset.

– Konsekvensen er enda mer lidelse for sivile. Krigen må ta slutt nå, skriver han på Twitter.

Men krigshandlingene fortsetter i Aleppo torsdag. Minst 27 mennesker ble drept, blant dem tre barn og i Aleppos siste gjenværende barnelege. Det melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som baserer sin informasjon fra et nettverk av kilder på bakken.

Minst 64 personer er drept i kamper mellom syriske og kurdiske opprørere nær den tyrkiske grensa i Aleppo, ifølge SOHR. Det skriver NTB. SOHR opplyser at kampene brøt ut onsdag kveld da de syriske opprørerne prøvde å erobre den kurdiskkontrollerte byen Tal Rifaat nord i provinsen.

SISTE NYTT

Siste nytt