Hopp til innhold

Sykehus i India selger babyer på det svarte markedet: – Leter etter kvinner som vil ta abort

Flere sykehus i India gjør god butikk på å selge nyfødte babyer ulovlig til barnløse middelklassepar. Sykehusene har egne agenter som leter etter, og overtaler gravide kvinner til å føde ved sykehusene.

Indisk sykehus

Nyfødte babyer ligger på rekke og rad i fødeavdelingen ved et offentlig sykehus i byen Gwalior i India. Politiet gikk til aksjon ved et privat sykehus som ligger like ved forrige måned. Ved sykehuset overtalte de gravide kvinner til å selge sine nyfødte babyer. Sykehuset tok imot rundt 12.000 kroner per baby, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

For få uker siden aksjonerte indisk politi mot et privat sykehus som har solgt nyfødte babyer ulovlig, skriver nyhetsbyrået AFP.

Politiet aksjonerte etter at de mottok et tips fra en tidligere ansatt som fortalte om kjøp og salg av spedbarn, og to i sykehusledelsen ble pågrepet.

Sykehuset, som ligger i byen Gwalior i delstaten Madhya Pradesh, har brukt egne agenter til å overbevise ugifte, gravide kvinner til å gjennomføre fødslene på sykehuset, slik at de kunne selge barna deres videre.

Fant kvinner som ønsket abort – overtalte dem til å føde og selge

Kumar Prateek

Politioverbetjent Kumar Prateek leder etterforskningen av det private sykehuset som har solgt nyfødte ulovlig til barnløse foreldre.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

Agentene har målrettet gått mot gravide kvinner som har ønsket å ta abort, ifølge AFP som har laget en reportasje om saken.

– Agentene deres leter etter gravide kvinner som vil ta abort, men overbeviser dem til å heller gi fra seg barnet etter fødsel, sier politioverbetjent Kumar Prateek, som leder etterforskningen mot privatsykehuset, til AFP.

Prateek ledet også aksjonen mot sykehuset. Der fant de dokumentasjon som viser at babyene ble solgt for rundt 12.000 kroner til barnløse middelklassepar.

– Det er snakk om ugifte, sårbare kvinner. Sykehuset utnyttet dem ved å love dem taushet hvis de ga bort de nyfødte, sier han.

Ugifte, gravide kvinner i India opplever ofte stigma på grunn av sosiale, konservative holdninger. Derfor tyr mange til det svarte markedet.

Prosessen med lovlig adopsjon, er en tidkrevende og byråkratisk prosess, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Indisk sykehus

Babyføtter ved det offentlige sykehuset i Gwalior. Politiet har sporet opp fem av babyene som ble solgt ved det private sykehuset Palash forrige måned.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

Blir erklært døde før de selges

Statsminister Narendra Modi har siden han kom til makten i 2014, forsøkt å gjøre den lovlige adopsjonsprosessen enklere, ifølge AFP.

Rundt 3000 ulovlige adopsjoner fant sted i India i fjor, ifølge offentlige tall. Men det er trolig store mørketall.

Å stjele og selge barn til par i India er ikke uvanlig, også direkte fra sykehus der leger og sykepleiere er involvert i salget.

– Vi har eksempler på at nyfødte blir erklært døde ved sykehusene, men som senere blir solgt. Dette er godt etablerte nettverk som finnes over hele landet, sier Anjali Pawar som jobber i organisasjonen International NGO against child trafficking.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sykehus i India

Sykehuset som heter Palash i i byen Gwalior i den indiske delstaten Madhya Pradesh, er nå stengt etter at politiet aksjonerte forrige måned. Politiet frykter at flere hunder babyer kan ha blitt solgt ulovlig fra dette sykehuset.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

– Det virket redelig

Politiet har sporet opp fem babyer som ble født på sykehuset i Gwalior. De ble solgt ulovlig til par i forskjellige byer.

Et par sier til nyhetsbyrået AFP at de er knust etter at politiet oppdaget at deres baby er en av de som er involvert i sykehusskandalen. Paret insisterer på at de har kjøpt barnet på lovlig vis.

Anoop Kamthan

Anoop Kamthan, medisinsk direktør ved det offentlige sykehuset i Gwalior, sier ulovlige aborter er et voksende problem i India.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

– Vi adopterte den nyfødte. De tok imot noe penger og vi fikk dokumentasjon og alt virket redelig, forteller faren som ønsker å være anonym. Han sier de har forsøkt å bli gravide i fem år. Nå risikerer de å miste barnet. Politiet forsøker å spore opp barnets biologiske mor og vil trolig plassere barnet ved et barnehjem.

Flere enn 700 babyer har blitt født ved det private sykehuset de siste årene, ifølge sykehusets register. Politiet frykter at flere hundre barn er solgt ulovlig.

– I motsetning til ulovlige aborter, som er et stort problem i landet, blir det sjelden reist mistanke til fødslene ved sykehusene, sier Anoop Kamthan, medisinsk direktør ved det offentlige sykehuset i Gwalior, til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt