Hopp til innhold

Svensk UD: Ikke mulig å stemme nei i Saudi-avstemning

Ingen land stemte nei da Saudi-Arabia fikk plass i FNs kvinnekommisjon, ifølge det svenske utenriksdepartementet. Regjeringen i Norge har nektet å oppgi hva den stemte.

Margot Wallström

Sveriges utenriksminister Margot Wallström under en konferanse i Tromsø tidligere i år.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Svensk UD opplyser overfor Svenska Dagbladet at 47 av 54 land stemte ja, mens sju land avsto fra å stemme i voteringen onsdag etter påske. Den svenske avisa har stilt flere skriftlige spørsmål til det svenske utenriksdepartementet om avstemningen.

Avgjørelsen om velge Saudi-Arabia som medlem i FNs kvinnekommisjon har skapt stor debatt i flere nasjonalforsamlinger etter at nyheten ble kjent.

Det er ikke kjent hvorvidt Sverige var blant landene som avsto fra å stemme, og selve voteringen var hemmelig. Sveriges utenriksminister Margot Wallström har skrevet på sosiale medier at spørsmålet ikke ble «avgjort på politisk nivå».

Utenriksdepartementet her hjemme ønsker ikke å kommentere saken ytterligere eller utdype voteringstallene som avisa har publisert.

Ifølge svenskene var det ikke mulig å stemme nei. Alternativene var å stemme ja eller avstå fra å stemme. Etter det NRK kjenner til er det normalt i FN-sammenheng å følge nominasjonen som regionene har gjort.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog sier til Svenska Dagbladet at de har respektert den geografiske gruppas beslutning.

Mange har reagert på at Saudi-Arabia ble stemt inn, ettersom saudiarabiske kvinner lever under svært strenge sosiale restriksjoner og landet regnes som et av de minst likestilte i verden.

Også på Stortinget krever politikere svar på hva Norge stemte. På sosiale medier varsler flere at de ikke er fornøyd med utenriksministerens redegjørelse.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Utenriksminister Børge Brende (H) ble i Stortingets spørretime 26. april konfrontert med spørsmålet om hva Norge stemte da saken ble behandlet i FN.

– Regjeringen følger samme praksis som tidligere regjeringer ved å ikke offentliggjøre hvordan man stemmer ved hemmelige valg, svarte han. Brende sa også at Saudi-Arabias kvinneundertrykkelse er «helt uakseptabel».

Børge Brende på Stortingets talerstol

Utenriksminister Børge Brende på Stortingets talerstol da han holdt den utenrikspolitiske redegjørelsen i 2014.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Beslutningen om ikke å offentliggjøre hvem som stemmer hva, har vært en etablert internasjonal praksis, og også praktisert under skiftende regjeringer i Norge, utdypet utenriksministeren.

Norge var med å gi Iran plass i FNs kvinnekommisjon i 2010. Den gang var det ikke avstemning, men valget foregikk ved akklamasjon.

Saudi-Arabia er et av verdens mest kvinnefiendtlige regimer. Iran ligger to plasser foran på indeksen som måler 144 land. Ifølge World Economic Forums likestillingsindeks havner Saudi-Arabia på 141. plass mens Iran ligger på 139. plass.

Belgia beklager ja-stemme

Regjeringen i Belgia har på sin side innrømmet at landet stemte for å gi Saudi-Arabia plass i kommisjonen.

– Jeg beklager at vi stemte som vi gjorde, sa statsminister Charles Michel i nasjonalforsamlingen i Brussel i slutten av april.

Han forklarte at avstemningen 19. april skjedde uventet med kort forvarsel. En belgisk FN-diplomat måtte dermed ta en rask avgjørelse uten at saken ble skikkelig drøftet.

– Hadde vi hatt mulighet til å diskutere dette på regjeringsnivå, ville jeg selvsagt ha argumentert for at vi ikke skulle godkjenne det, sa Michel.

SISTE NYTT

Siste nytt