Hopp til innhold

Krever svar i Stortinget om Norge støttet Saudi i FNs kvinnekommisjon

Både Venstre og Kristelig Folkeparti vil nå ha svar fra utenriksminister Børge Brende om Norge har stemt for Saudi-Arabia som medlem i FNs kvinnekommisjon. Venstre-leder Trine Skei Grande vil ta dette opp i Stortingets spørretime i dag.

Saudi-Arabias kong Salman (i midten)

Saudi-Arabias kong Salman (i midten) leder et regime der kvinner ikke får kjøre bil, gå utendørs uten slør, bare får arve halvparten av deres mannlige slektninger og har begrenset rett til skilsmisse.

Foto: HANDOUT / Reuters

FNs kvinnekommisjon har som oppgave «utelukkende arbeide for likestilling og kvinners rettigheter». Men Saudi-Arabia diskriminerer kvinner systematisk, både i landets lover og i praksis, sier administrerende direktør Hillel Neyer i organisasjonen UN Watch på sine hjemmesider:

– I Saudi-Arabia må alle kvinner ha en mannlig verge som bestemmer det meste i kvinnens liv. Kvinner har heller ikke rett til å kjøre bil, sier Neyer.

– Hvorfor har FN valgt verdens ledende kvinneundertrykker til å fremme likestilling og kvinners rettigheter? spør han retorisk.

Norge vil ikke si hva vi stemte

Norge var med på avstemningen, men utenriksdepartementet vil ikke svare pressen på hva den norske representanten stemte:

– Stemmegivningen i forbindelse med kandidaturer i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg. Dette er fast praksis som følges av de fleste land og som har vært fulgt av Norge gjennom vekslende regjeringer, sier utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NRK.

Mideast Saudi Women of Hajj Photo Essay

TILDEKKET: En saudiarabisk jente besøker profeten Muhammeds moske, Masjid an-Nabawi.

Foto: Nariman El-Mofty / Ap

Det var USA som krevet hemmelig avstemning, hvor Saudi-Arabias kandidatur fikk støtte fra 47 av de 54 medlemslandene i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) som avgjør.

Krever svar

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ta opp saken i dagens spørretime i Stortinget:

– Jeg synes det er viktig å ha åpenhet rundt hvordan Norge opptrer også internasjonalt. Dette er en såpass oppsiktsvekkende avgjørelse at det er enda en god grunn til å gjøre det offentlig, sier Grande til NRK.

-Hvordan reagerer du hvis det er slik at Norge faktisk har stemt for at Saudi-Arabia skal være med?

-Det synes jeg i såfall er meget oppsiktsvekkende, og da må vi jo få vite hva som kan være grunnlaget for en slik type votering. Dette er et regime som kanskje er det verste i verden for kvinner. Det er en underlig avgjørelse, men også litt skremmende for perspektivene til kvinnerettigheter internasjonalt.

– Uheldig

Også lederen i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, reagerer kraftig på valget av Saudi-Arabia som medlem av FNs kvinnekommisjon. Han håper ikke Norge har stemt for dette:

– Da mener jeg det er veldig uheldig. En kan ikke ta Saudi-Arabia inn fordi de skal bli bedre på likestilling og kvinnepolitikk. Det blir galt. Vi kan nok ikke hindre at de blir valgt inn, men Norge bør ikke ha støttet det og vi bør være tydelige på det vi har gjort.

Mideast Saudi Women Universities

KONSERVATIVT: Et av flere skilt på Princess Nora universitetet i Riyadh i Saudi Arabia som sier at kvinner må dekke seg helt til.

Foto: Uncredited / Ap

– Vil du kreve av utenriksministeren at han redegjør for Norges stemmegivning i Stortinget?

– Jeg synes det er helt naturlig at Norge, som ønsker åpne og gode prosesser rundt FN, forteller hva vi gjør, sier Hareide

Selv om avstemningen i utgangspunktet var hemmelig, er det ikke ingen ting i FNs reglement som hindrer at det enkelte medlemsland i etterkant forteller hva de har stemt. Det sier sjefen i UN Watch, Hillel Neuer til NRK.

Han legger til at det hadde vært mulig å hindre Saudi-Arabias inntreden i FNs kvinnekommisjon, men da måtte minst 27 land ha stemt mot.

AKTUELT NÅ