NRK Meny
Normal

Storbrannen stanser oljeproduksjon i Canada

Oljeanlegg ble stengt og tusener av oljearbeidere evakuert tirsdag etter at skogbrann fortsetter å herje i områdene rundt byen Fort McMurray i provinsen Alberta i Canada. Det koster mange hundre millioner daglig.

Skogbrann i Canada

Røyk fra brannen rundt fort McMurray gir svært dårlig luftkvalitet.

Foto: POOL / Reuters

En brakkeby som har fungert som losji for hundrevis av oljearbeidere i Canada, er ødelagt i skogbrannen som herjer området rundt byen Fort McMurray.

Brannen truer også andre brakkebyer nord for byen. Rundt 12.000 mennesker var tirsdag blitt bedt om å evakuere leire ved oljesandanleggene i området.

Stanser en million fat daglig

Mandag fortsatte flammene å brenne ukontrollerbart, og dekket nesten tre tusen kvadratkilometer, skriver AP. Om ettermiddagen i går flyttet flammene seg 30 til 40 meter i minuttet og hadde hoppet over en kritisk branngate nord for byen og var på vei mot oljesandanleggene.

Kraftig vind og høye temperaturer gjør arbeidet til brannmannskapene vanskelig.

En produksjon på rundt en million fat olje daglig blir nå stanset av brannen som et sikkerhetstiltak og på grunn av at brannen har ført til skade på oljeledninger.

Skogbrannen koster provinsen dyrt, og ifølge AP viser studier at stansen i oljeproduksjonen ville minske bruttonasjonalproduktet (BNP) med over 400 millioner kroner dagen.

Ingen av anleggene har blitt tatt av brannen så langt, opplyser talsmann for brannvesenet i Alberta, Chad Morrison.

– Erfaring har vist oss at på grunn av ryddet vegetasjon og mye grus, og høy brannekspertise på anleggene, så føler vi oss trygge på at de vil være i orden, sier Morrison.

Helsefarlig luft

Brakkebyen som har brent ned, ligger cirka 50 kilometer nord for byen, ifølge delstatsminister Rachel Notley i provinsen Alberta. Alle beboerne ble natt til tirsdag evakuert som følge av at skogbrannen nærmet seg.

Tidligere har myndighetene advart om at luftkvaliteten i området rundt Fort McMurray og storbyen Alberta er så dårlig at det er farlig. Ifølge Notley ligger luftkvaliteten nå på 38 på en skala som vanligvis bare går fra 1 til 10, der 10 regnes som helseskadelig.

Brannmannskapene har klart å beskytte mye av Fort McMurray, men evakuerte innbyggere har ikke fått lov å returnere til hjemmene sine enda.

Skogbrannen er den samme som startet for to uker siden, og som førte til at over 80.000 innbyggere i Fort McMurray ble evakuert. Over 2.400 bygninger i byen er ødelagt av brannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt