– Alt jeg vil er å reise hjem

Én uke etter storbrannen i Canada er nå 90.000 innbyggere spredd utover regionen på grunn av evakueringen. Det kan ta flere måneder før de får komme tilbake til byen sin.

Harvey Fredricks

Harvey Fredricks har kun ett ønske; å få lov til å reise hjem til Fort McMurray.

Foto: ATPN

Det har sluttet å brenne i Canada, og kun enkelte deler er fortsatt røyklagt i det over 2000 kvadratkilometer store området i Alberta. 2400 hus brant til grunnen og over 90.000 mennesker i byen Fort McMurray ble evakuert. Nå venter samtlige på å få reise hjem igjen.

– Alt jeg vil er å reise tilbake til Fort McMurray, men det kommer til å ta tid, sier Harvey Fredricks.

Storbrannen i Canada sies å være en varslet katastrofe på grunn av det tørre klimaet i Alberta. Da brannen startet hadde det ikke regnet på over to måneder, men til slutt fikk området og innbyggerne det nedbøret de hadde lenge gikk og håpet på, som også hjalp brannmennene med slukningsarbeidet.

Det sies at redningsarbeiderne har klart å redde totalt 25.000 bygninger og hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann i Canada.

Skogbrannen i Canada forrige uke førte til massive ødeleggelser, og 90.000 mennesker ble evakuert.

Foto: Jonathan Hayward / Ap

Mistet alt

Sist mandag var Grand Chief i Treaty 8, Steve Courtoreille i Fort McMurray sammen med en håndfull nasjonal og internasjonal presse for å se på ødeleggelsene. Flere urfolksamfunn i området har i likhet med hans blitt rammet.

Steve Courtoreille

Steve Courtoreille var en av få som fikk lov til å se på ødeleggelsene i Fort McMurray denne uka.

Foto: ATPN

– Min bedrift ... Vår bedrift, brant ned. Vi hadde 140 rom, en Burger King-bygning, bensinstasjon. Nå har alt brent ned, sa han.

Omtrent ingen har fått lov til å bevege seg i Fort McMurray ennå etter brannen, og det anslås at det vil gå minst to uker før man finner ut når innbyggerne kan returnere. Samtidig vil det ta flere måneder før de faktisk får flytte tilbake.

Ingen mennesker mistet livet under brannen, men to personer omkom som følge av en bilulykke under evakeringen.