Hopp til innhold

Statoil-anlegg i Algerie angrepet med raketter

Ingen skal være skadet i terrorangrepet mot gassanlegget, der én nordmann befinner seg. Hæren i Algerie har satt i gang en massiv leteaksjon etter gjerningsmennene.

ALGERIA GREEN GAS FIELD

ANGREPET: Gassanlegget Kreschba i Algerie ble i morgentimene beskutt av raketter. Anlegget driftes blant annet av Statoil.

Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

I 6.30-tiden fredag morgen ble et gassanlegg nord i Algerie angrepet av en terroristgruppe. Det skriver flere algeriske medier.

Ifølge avisen Algerie Focus skal det ha vært tre runder med raketter.

Gassanlegget Kreschba driftes av oljeselskapene Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach. Det ligger i ørkenen i Algerie, rundt 200 kilometer fra hovedanlegget In Salah.

– Det ble avfyrt eksplosiver inn på anlegget. Vi har vært i kontakt med våre tre ansatte. De er uskadde og i sikkerhet, sier informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.

In Salah

Én norsk statsborger på anlegget

Én av de tre Statoil-ansatte er norsk statsborger. De to andre er også på utenlandskontrakter, og altså ikke lokalt ansatte, opplyser Statoil. I alt jobber 600 personer på anlegget.

– Vi har ikke fått meldinger om at noen er skadd. Vi har ingen informasjon om hvem som står bak. Det ble skutt fra avstand, og vi jobber nå med å få bedre oversikt over det som har skjedd, sier Pedersen.

Anlegget er nå stengt ned.

Utenriksdepartementet sier til NRK at de er kjent med angrepet.

– Vi er kjent med at det har vært et angrep på Statoils anlegg. Sikkerhetspersonell fra myndighetene har fått kontroll over anlegget. Vi er i tett dialog med Statoil, sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

– Vi er kjent med at det har vært et angrep på Statoils anlegg. Sikkerhetspersonell fra myndighetene har fått kontroll over anlegget. Vi er i tett dialog med Statoil, sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

KJENT MED ANGREPET: Det sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet.

Har satt i gang klappjakt på terroristene

Hæren skal nå ha iverksatt en massiv militæroperasjon i In Salah-området. Store styrker jakter nå på terroristene, skriver nyhetsbyrået RT.

Ifølge algeriske medier skal den algeriske hæren ha grepet raskt inn og forhindret terrorgruppen fra å komme seg inn på anlegget.

Ifølge avisen skal en sikkerhetssone som er etablert rundt anlegget ha vært årsaken til at militæret klarte å avverge angrepet.

– Militæret er nå på anlegget for å berolige oss, sier en kilde til Algerie Focus.

Kreschba

SETT FRA OVEN: Kreschba-anlegget ligger midt i ørkenen.

Foto: Google

Fem norske drept i 2013

Så sent som i januar 2013 ble Statoils gassanlegg i In Amenas, sørøst i Algerie, angrepet av den radikale islamistiske gruppen Den maskerte brigade.

De 700 ansatte ble tatt som gisler. 40 gisler ble drept, deriblant fem norske Statoil-ansatte.

Etter aksjonen trakk Statoil ut alt personell fra driftsanleggene i Algerie. I juli 2014 meldte Statoil om at de hadde tatt opp igjen aktiviteten.

Statoil sier de ikke vet om det er en sammenheng mellom dagens angrep og angrepet i 2013.

– Vi har ingen informasjon om dette nå. Dette er en helt annen hendelse enn den vi så i In Amenas. Her ble det skutt inn eksplosiver på avstand, sier Glad Pedersen.

Flere terrorangrep

Gruppa som sto bak terrorangrepene i In Amenas har vært svært aktive den siste tiden, og knyttes til flere terrorangrep i Vest-Afrika, blant annet til skytingen mot turister i Elfenbenskysten i forrige uke.

I forrige uke meldte myndighetene i Algerie at seks Stinger-raketter var funnet i en operasjon mot ekstremistgrupper nær grensen mot Tunisia.

Tre islamister ble drept i aksjonen. I tillegg til rakettene beslagla de algeriske styrkene også en rekke andre våpen.

Det er ikke kjent om det er noen av disse gruppene som fredag angrep gassanlegget i Algerie

SISTE NYTT

Siste nytt