– Sikkerheten sviktet ved In Amenas

Tre av de overlevende etter terrorangrepet mot gassanlegget ved In Amenas i Algerie, mener sikkerheten sviktet.

Algeria Oily Corruption

De overlevende mener terroristene burde vært stoppet lenge før de nådde frem til gassanlegget.

Foto: Uncredited / Ap

I dag fortalte de tre om de dramatiske timene og dagene i januar da terrorister tok kontroll over anlegget der de jobbet.

I et intervju med NRK forteller Kolbjørn Kirkebø (51), Bjarne Våge (58) og Thure Ingebrigtsen (58) at sikkerheten ved anlegget sviktet.

– Det vil sikkert komme frem i granskingen, hvordan de kunne komme så nærme uten å bli oppdaget. Man må jo ha et system for at de ikke skal komme så nærme, sier Kirkebø.

Han mener at når de allerede hadde klart å komme så nærme, så var det ikke så mye å gjøre.

Sikkerheten sviktet der?

– Overvåkingen sviktet.

– Det at de kunne komme så nærme, skulle ikke skje. Og dermed så har det sviktet, ja, sier Bjarne Våge. Han mener overraskelsesmomentet, og den måten det ble gjort på, er så frekt. Det er for frekt, sier han.

Thure Ingebrigtsen sier det må ha vært et godt koordinert og planlagt angrep.

Åpenbart en svikt

Kolbjørn Kirkebø, Bjarne Våge og Thure Ingebrigtsen forteller om de dramatiske dagene etter terrorangrepet mot gassanlegget ved In Amenas.

Nett-TV: Se intervju med de tre overlevende.

Informasjonsdirektør i Statoil Jannik Lindbæk sier historiene til de tre er sterke, og at de overlevende reiser sentrale spørsmål rundt sikkerheten ved anlegget.

Jannik Lindbæk

Informasjonsdirektør i Statoil Jannik Lindbæk.

Foto: NRK

– Det er viktig å bringe klarhet i det. Derfor har Statoil iverksatt en gransking som pågår nå, og vi skal jobbe frem mot september for å forstå hva som skjedde og hvordan det kunne skje – og ikke minst hva vi kan lære av dette, sier Lindbæk til NRK.

Han er enig i at sikkerheten sviktet.

– Det er åpenbart at det var en svikt som gjorde at terroristene kunne angripe. Samtidig var det jo militært vakthold som var beregnet til å overvåke og forsvare. Vi må bare erkjenne at det ikke var godt nok, sier han.

Har dere tatt sikkerheten alvorlig nok?

– Det er av de tingene vi ser på nå under granskingen. Vi vil også se på sikkerhetsarbeidet vårt totalt sett, og evaluere om det er forhold vi kan bli bedre på, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger