Hopp til innhold

Sør-Korea foreslår diplomatiske samtaler med Nord-Korea

Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-Gyon foreslår samtaler på «høyt nivå» etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un anla en mer forsonende tone enn vanlig i sin nyttårstale.

Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon

Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-Gyon foreslår 9. januar som dato for samtaler med lederskapet i nord. Det kommende vinter-OL spiller en viktig rolle.

Foto: Kim Seung-doo / AP

– Vi håper sør og nord kan sitte ansikt til ansikt og diskutere deltakelse for en nordkoreansk delegasjon i vinterlekene i Pyeongchang, samt andre temaer av gjensidig interesse for å styrke de koreanske båndene, sier Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-Gyon på en pressekonferanse tirsdag.

Den foreslåtte møtedatoen er 9. januar og møtestedet vil eventuelt være grensebyen Panmunjom.

Dette vil i så fall bli den første formelle dialogen mellom de to nabolandene siden desember 2015.

Vi har tatt en nærmere titt på de to nabolandene og konflikten mellom dem.

NRK FORKLARER: Hvorfor er Korea-halvøya delt i to? Reporter Anders Brekke tar deg gjennom 70 års historie på 90 sekunder.

Mild nyttårstale

Det sørkoreanske forslaget kommer etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un anla en mer forsonende tone enn vanlig i sin nyttårstale overfor naboen i sør.

Han ga blant annet uttrykk for håp om fredfylte olympiske leker i Sør-Korea i februar og antydet nettopp at Nord-Korea kan sende en delegasjon til lekene.

Kim sa også at han er åpen for dialog med nabolandet, og ønsker bedre forbindelser og en mindre anspent militær situasjon mellom nasjonene.

Den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, som selv er barn av flyktninger fra Nord-Korea, sa da han ble valgt til president i mai 2017 at han ønsket en dialog med naboregimet i nord.

Moon har hatt som mål at Nord-Korea skal delta i vinter-OL, som et ledd i å bedre forholdet.

Søker å splitte allierte?

Analytikere mener ifølge nyhetsbyrået Associated Press at den nordkoreanske lederen på sin side muligens forsøker å så splid mellom Sør-Korea og landets allierte USA, i en bestrebelse på å redusere den internasjonale isolasjonen og de internasjonale sanksjonene.

Budskapet til USA var omtrent den samme som før, selv om ordbruken var noe mindre krigersk.

– Hele USA er innen rekkevidde av våre kjernefysiske våpen, og en «atomknapp» finnes på pulten min. Det er fakta og ikke en trussel, sa Kim. Han understreket at bruk av atomvåpen bare vil bli aktuelt dersom landets sikkerhet er truet.

De TV-sendte nyttårstalene til den nordkoreanske lederen blir alltid analysert av Nord-Korea-eksperter, for å se om den gir en pekepinn på prioriteringer eller retning.

Den nordkoreanske lederen holder fast på at landet ikke vil gi etter for de internasjonale kravene om å stanse sin utviklingen og uttesting av atomvåpen. Det til tross for at FN har vedtatt nye internasjonale sanksjoner. Kina varsler at de akter å etterfølge hva som er vedtatt «til punkt og prikke».

10 år siden siste møte

Forholdet mellom de Nord- og Sør-Korea har lenge vært svært anstrengt.

Det er 10 år siden forrige gang lederne for de to naboene møttes. Siden Korea-krigens slutt i 1953 har det bare vært to slike toppmøter.

Under den såkalte solskinnspolitikken fra 1998 til 2008 økte dialogen og det økonomiske samarbeidet mellom Nord- og Sør-Korea.

Formelt er Nord- og Sør-Korea fortsatt i krig, etter at Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet endte med våpenhvile, men ingen fredsavtale.

SISTE NYTT

Siste nytt