Slutt for Hillary Clinton

Hillary Clinton sa i dag formelt takk for seg som presidentkandidat.

Hillary Clinton holder tale i Washington

Rundt klokken 19 norsk tid gikk hun på talerstolen og bekjentgjorde at valgkampen endelig er over.

På stort arrangement i National Building Museum i Washington takket hun velgere og støttespillere samtidig som hun ga sin fulle støtte til Barack Obama.

- Dette var ikke akkurat festen jeg hadde planlagt, men jeg setter stor pris på selskapet deres. Drømmene vi deler er verdt å kjempe for, begynte Clinton.

Full støtte til Obama

Deretter kunngjorde Clinton som ventet at hun vil stille seg bak Barack Obama og hjelpe ham i tiden som kommer.

- Vi må nå gjøre alt vi kan for å gjøre Barack Obama til USAs president. Jeg legger min fulle støtte bak ham, og ber dere alle om å jobbe like hardt for Obama som dere har gjort for meg, sa Clinton.

- Dette har vært en tøff kamp. Men demokratene er en familie, og nå må vi samles, sa hun og gjentok oppfordringen om å samle seg bak Obama i valgkampen.

Nett-TV: Ber sine tilhengere støtte Obama

Nett-TV: Se Clintons avskjedstale

- Tok beslutningen torsdag

Torsdag kom meldingene fra valgkampstaben om at hun hadde tatt beslutningen om å trekke seg som presidentkandidat for Demokratene.

Barack Obama sanket i løpet av de to siste primærvalgene i Montana og South Dakota denne uken nok delegater til å være sikret flertallet på Demokratenes landsmøte til nominasjonen som partiets presidentkandidat.

Clinton ville ikke den natten ta noen avgjørelse av hva hun aktet å gjøre, tatt i betraktning at hun har flere personstemmer enn Obama og har vunnet de store statene.

Les: Slutt - men ikke helt slutt

Men presset fra partifeller ville trolig blitt nærmest ulevelig, hvis hun ikke hadde kommet til konklusjonen om at hun gav seg nå.

- Ingen flere fordommer

Den historiske damen uttrykte i sin takketale onsdag natt at hun var glad at hun hadde stått løpet ut - slik at velgere i alle de 50 delstatene fikk være med på å avgjøre hvilken kandidat de ønsket.

Les: Her varsler Clinton sin avskjed

I dag gjentok hun at valgkampen hennes har brutt flere barrierer i amerikansk politikk.

- Det er ingen flere akseptable grenser eller fordommer i dagens USA. Fra nå av vil det ikke være uvanlig at en kvinne kan vinne et primærvalg eller ha sjansen til å bli president, sa Clinton.

Trenger Clintons velgere

Obama trenger stemmene til flest mulig av de nesten 18 millionene som stemte på Clinton i nominasjonskampen for å vinne valget til høsten. Det innrømmer han også gjerne nå.

- Med ydmykhet vil jeg forsøke å vinne hennes velgere, sa Obama på sitt vanlige brobyggende vis da han startet sin lange valgkamp mot McCain.

En ny meningsmåling viser at bare rundt 60 prosent av Clintons velgere sier de vil støtte Obama. Mens 17 prosent sier at de foretrekker McCain, som alltid har hatt stor apell i midten av det politiske sentrum.

Må overbevise kjernegrupper

Det var spenning knyttet hvordan Hillary Clinton ville forsøke å overbevise kjernegruppene av hvite arbeiderklasse-velgere, kvinner og latinos at de bør velge Obama i stedet for McCain.

Clinton forsøkte å samle velgerne rundt Obama ved å påpeke at både hun og Obama i løpet av valgkampen har motbevist flere fordommer, og at begge vil jobbe for full likestilling i USA.

- Vi er alle amerikanere uavhengig av hvor vi bor eller hvem vi er. Vi vil alle bo i et sterkere USA, og derfor må vi velge Barack Obama til president, sa Clinton.

- Nå må vi må ta tilbake landet vårt og jobbe mot en bedre framtid, avsluttet Clinton før hun forlot scenen.

SISTE NYTT

Siste nytt