Hopp til innhold

Slutt - men ikke helt slutt

Hillary Clinton er ikke rede til å erkjenne nederlaget i Demokratenes nominasjonskamp - ennå.

Hillary Clinton etter siste nominasjonvalg
Foto: ROBYN BECK / AFP

Det var en sluttale med forbehold Hillary Clinton holdt i natt i hjemstaten New York.

- Dette har vært en lang valgkamp og jeg kommer ikke til å ta noen avgjørelse i kveld.

- Jeg vil nå møte ledelsen i partiet og representanter i Kongressen for å diskutere veien videre, hva som nå er best å gjøre, sa Clinton.

- Spørsmålet er hvor går vi herfra? Og når vi ser hvor langt vi er kommet og hvor vi må gå som parti, er dette et tema jeg ikke tar lett på, sa hun.

Nett-TV: Har ikke bestemt seg

Med dette satte hun agendaen for analyser hos fjernsynskanalene, avisene og nettavisene. Det ble hennes avgjørelse - eller mangel på sluttavgjørelsen som dominerte, og ikke Barack Obamas historiske nominasjonsseier (selv om den ikke er formell ennå).

I Obamas kampanjestab var det tydelig irritasjon over at Clinton ikke ville innse det opplagte og ga ham sin støtte på hans store natt.

Les: Obama skrev historie i natt

Enkelte analytikere var overrasket over at hun i det minste ikke ville suspendere valgkampen, mens andre mente at hennes konkurranseinstinkt gjorde det naturlig at hun ville ha en pause før hun kaster inn håndklet.

For Clinton fulgte opp meldingene tirsdag kveld om at hun ikke kom til å erkjenne tapet og gratulere Obama med nominasjonsseieren på nåværende tidspunkt.

Hillary, Bill og Chelsea Clinton etter siste nominasjonsvalg.

Ektemannen Bill og datteren Chelsea var med Hillarys siste valgkveld.

Foto: ROBYN BECK / AFP

– Hun er fortsatt presidentkandidat, og argumenterer fortsatt for hvorfor det er hun som burde bli Demokratenes kandidat, sa talskvinne Mo Elleithee.

– Hun kommer til å bruke de neste dagene til å prøve å sikre seg superdelegater og gjøre opp status etter det, sa hun videre.

– Nå som valgene er over, kan hun gå til de gjenværende delegatene og fortelle dem hvem som var sterkest mot slutten av valgkampen, sa Elleithee og refererte til at Clinton vant flere av de siste delstatene enn Obama.

Clinton bad også tilhengerne gå til hennes kampanjeside på nett og fortelle hva de ønsket.

Likevel ble valgkampstaben, medhjelpere og andre støttespillere, tilhengere, økonomiske bidragsytere små som store mer eller mindre takket av, i tillegg til takken til velgere i 50 delstater og andre territorielle valgkretser.

Gratulasjoner

Clinton gratulerte imidlertid Obama og hans tilhengere med en svært vellykket nominasjonskampanje. Og forsåvidt sin egen - slik at det ble en reell konkurranse om hvilken kandidat ønsket å velge.

Nett-TV: Erklærer seg som vinner

- Partiet og demokratiet står sterkere enn på svært lenge. Velgere i 50 stater har fått sagt hvem de ønsker som presidentkandidat. Jeg er så glad at vi stod løpet ut til siste valg. Denne nominasjonskampen har brakt entusiasmen hos folk tilbake, sa Clinton.

Kvinner som ble født før det ble kvinnelige stemmerett, har tatt meg i armen, rørt ved armen min, sett meg inn i øynene og bedt meg om å ikke gi meg.

Hillary Clinton

Hun pekte på at nær 18 millioner har stemt på henne, og sa hun var veldig opptatt av at disse ikke skulle lates i stikken.

- Jeg er enormt stolt over å ha fått slik støtte. Vår kampanje har fått flest stemmer i noe nominasjonsvalg i historien, sa Clinton.

- De som stemte på meg skal respekteres og bli hørt videre, poengterte hun. Og ramset opp grupper som har stilt seg mann- og kvinnesterke bak Clinton - og som Obama sliter med å få tak i.

Obama er riktignok bare mellom 100.000 og 300.000 personstemmer bak Clinton, avhengig om man snur og vender på de halvekskluderte statene Florida og Michigan og om partimøtene inkluderes.

Simply the best

Talen indikerte at Clinton mener hun fortsatt vil være den sterkeste kandidaten til høsten i å konkurrere mot John McCain, selv om lovet hun å gjøre alt for å forrene partiet. Og Tina Turner-melodien "Simply the best" undergravet ikke akkurat budskapet.

Se bildene:

Foruten de store stemmetallene pekte hun også på at det var hun som kapret de store vippestatene, enkelte av dem med solid margin.

I CNNs valgpanel var enkelte forundret over at hun ikke valgte en mer ydmyk linje.

- Dette er vel ikke den beste invitasjonen for å berede seg for en mulig visepresidentposisjon eller får å få støtte fra de gjenværende superdelegater, å opptre så utfordrene og nekte å trekke seg, mente noen.

Samtidig gir også analytikere henne rett i at hun er svært sterk hos velgere som Demokratene må få seg den 4. november. Og at John McCain, som jo er kjent som en uavhengig republikaner, står i fare for å karre til seg deler av dem.

- Det er jo ikke bare rasespørsmålet, eller spørsmålet om de jødiske velgerne. Det er også velgere som frykter at Barack Obama er for uerfaren, sier CNNs senioranalytiker Bill Schneider.

Mange demokrater mener at en valgseddel med Obama og Clinton er The Dream Ticket.

I talen til Clinton selv kom det ingen signaler der om at hun stilte seg åpen for en visepresidentposisjon - eller ønsket det som sådan.

Les: - Kan bli visepresident

Det hun uansett lovet var å stå på for sine hjertesaker, bedre økonomisk styring, økte velferdstilbud og ikke minst helseforsikring som gjelder alle, som har vært hennes kampsak de siste 16 årene.

- I South Dakota i går ble jeg forsiktig dratt til side av en kvinne. Hun hadde tre jobber for å betale for en kronisk sykdom som gjør at hun ikke får helseforsikring i dag. Det er skamfullt at noen kan fortelle en slik historie fortsatt, slo hun fast.

Se: Viktige kvinner i USAs historie

South Dakota,demokratene

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

55

9

Barack Obama

45

6

Delegater: 23

Superdelegater: 8

Valgte delegater: 15

South Dakota

Primærvalg

3. juni

Montana, demokratene

Navn

Prosent

Delegater

Barack Obama

57

9

Hillary Clinton

41

7

Delegater:25

Superdelegater: 9

Valgte delegater: 16

Montana

Primærvalg

3. juni

Se: Stillingen blant Demokratene

SISTE NYTT

Siste nytt