Urix forklarer

Slik vil Frankrike bekjempe terroren

PARIS (NRK) – Frata radikaliserte muslimer det franske statsborgerskapet, sette dem i husarrest og utvide unntakstilstanden. President François Hollande vil innføre flere tiltak i krigen mot terrorisme og han får massiv støtte for flere av dem.

Sorg i Paris

Franskmenn tyr til flagget i krisetider, viser også en av søndagens mange undersøkelser. På Place de la Republique kommer mange med flagg og blomster.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Etter terrorangrepene mot Charlie Hebdo i Paris i januar sa mange «det må aldri skje igjen», men i forrige uke angrep terrorister franskmennene en fredag kveld og 130 mennesker ble drept.

Nok en gang skal franske myndigheter forsøke å finne fram til tiltak som kan hindre nye angrep:

  • Frata personer som truer den franske stat det franske passet. President Hollande mener personer med to statsborgerskap skal miste det franske hvis han eller hun er dømt for å ha truet nasjonens interesser.
  • Utvide unntakstilstanden. Dette gir staten lov til å avlyse arrangementer, nekte en person innreise i en fransk region, nekte visse forsamlinger og gjennomføre husransakelser hos mistenkte.
  • Sette radikaliserte muslimer i husarrest. Dette avgjøres vanligvis av rettsvesenet, men under en unntakstilstand kan innenriksdepartementet foreta en slik beslutning.
  • La politifolk bære våpen hele døgnet og styrke politiet. Regjeringen vil opprette 5.000 stillinger de to neste årene i politiet.
  • Trappe opp flyangrepene mot IS i Syria.

Flere av disse tiltakene får en massiv oppslutning, viser ulike meningsmålinger i franske aviser i dag.

Frankrikes president Francois Hollande.

73 prosent av de spurte mener François Hollande har gjort en god jobb siden angrepene i Paris forrige uke.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Le Journal de Dimanche som har undersøkt hva franskmenn mener om regjeringens politikk etter de blodige angrepene i Paris for over en uke siden. (Bak betalingsmur) Målingen er utført av meningsmålingsinstituttet Ifop.

Og tallene gir en soleklar og tydelig støtte til Hollande:

  • 91 prosent mener det er riktig å forlenge unntakstilstanden med tre måneder
  • 94 prosent mener det er riktig med strengere grensekontroller
  • 95 prosent mener det er riktig å frata personer som truer fransk sikkerhet det franske statsborgerskapet.
  • 92 prosent mener det er riktig å dømme radikaliserte personer til husarrest.

En undersøkelse som Le Parisien presenterer i dag viser at 62 prosent av de spurte ville støttet en bakkeinvasjon i Syria.

Også økt støtte til presidenten

Støtten til François Hollande har tidligere ligget på et historisk lavmål, men i løpet av den siste måneden har andelen franskmenn som er fornøyd eller meget fornøyd med presidentens arbeid økt fra 20 til 27 prosent, viser undersøkelsen i Journal de Dimanche.

73 prosent av de spurte i en undersøkelse gjengitt i Le Parisien, mente Hollande hadde håndtert denne krisen på en god måte.

Etter angrepene i Paris i januar kunne man se en lignende oppslutning om det franske statsoverhodet. Da fikk Hollande en oppslutning på 29 prosent, bare en måned før hadde den vært på 17.

SISTE NYTT

Siste nytt