Urix forklarer

Slik kan Donald Trump vinne presidentvalget

For et par uker siden mente mange eksperter at valgkampen hans var så godt som over. Men nå har han plutselig fått en vei til seier.

Donald Trump

Donald Trump spiser seg inn på Hillary Clintons ledelse i presidentvalgkampen. Nå har han plutselig fått en «en vei til seier».

Foto: JEFF SWENSEN / AFP

Trump leder nå på målingene i vippestat etter vippestat. Donald Trump kan absolutt bli USAs neste president. For velgerne ser ut til å like ham bedre enn motkandidaten.

De siste dagene har den ene målingene etter den andre vist Trump i ledelsen i delstatene der valget skal avgjøres.

I Ohio og Florida ligger han nå foran Hillary Clinton. Når målinger nå også viser ham i ledelsen i Nord-Karolina, Iowa og Nevada, har han plutselig fått det ekspertene kaller «en vei til seier» i november.

Kan «superwoman» være syk?

Må vinne alle Romneys delstater

Det amerikanske presidentvalget avgjøres i delstater der de to partiene har nokså lik oppslutning.

Store demografiske endinger, med flere unge, flere høyt utdannede og velgere som tilhører etniske minoriteter, har gjort mange av de tradisjonelle vippestatene sikrere for demokratene.

Virginia og Pennsylvania er to eksempler.

Trump leder i to vippestater

En kan si at valgsystemet der en kandiat vinner alle mandatene i en delstat langt på vei favoriserer demokratene nå.

Donald Trump må vinne alle delstatene som Mitt Romney vant i 2012 og noen til om han skal bli president.

Han må vinne i Ohio og trolig også i Florida. Han må vinne i Nord-Carolina. Men nå leder han altså i alle disse delstatene, også fordi han har besøkt dem flittig de siste ukene.

Trump leder i to vippestater

Trump har energien

Hillary Clinton

Hillary Clinton sliter med å mobilisere entusiasme rundt seg selv som presidentkandidat.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Til syvende og sist er det den som får velgerne til å møte opp 8. november som vil bli USAs neste president.

Det er Trump som skaper energi og entusiasme blant sine tilhengere. Han viste det i delstat etter delstat i nominasjonsvalgene, og nå synes det også på målingene igjen.

I en intervjuundersøkelse New York Times og CBS News har gjennomført, sier et flertall at de ønsker forandring og at Trump mer enn Clinton kan skape den.

Flere sier også at de stoler mer på Trump enn på Clinton i den økonomiske politikken, selv om minst like mange mener han er en mer risikabel kandidat enn Clinton.

I 2008 og 2012 vant Obama fordi tilhengerne hans fikk sine venner og familiemedlemmer til å stemme. Det store spørsmålet mange demokrater stiller seg nå er:

Vil Hillary Clinton vil klare å mobilisere flere enn sine kjernetilhengere?

Hillary Clinton: – It's great to be back!

Hun klarer ikke å bygge opp entusiasme og mange sier de er usikre på om de vil stemme.

I de siste målingene sier også mellom 4 og 10 prosent av velgerne at de støtter libertarianeren Gary Johnson og De grønnes Jill Stein. Disse to tar først og fremst stemmer fra Clinton.

De neste ukene vil de sterkeste kortene til Hillary Clinton trolig bli Barack og Michelle Obama, som fortsatt er svært populære og som nå er i gang med å drive valgkamp for henne. Bernie Sanders vi også forsøke å få sine tilhengere til å stemme på henne.

Donald Trumps helseattest

Donald Trump slapp denne uka helseattesten fra siste legesjekk.

Foto: Skjermdump Washington Post

Hvem er mest upopulær?

Mye er snudd på hodet i årets amerikanske valgkamp. Som regel handler den om å skaffe seg oppmerksomhet slik at en kan sanke flere stemmer.

Men når det gjelder kampen mellom Trump og Clinton er det motsatt. I den siste tiden er det Hillary Clinton som har fått mest oppmerksomhet. Det har hun tapt på.

Akkurat slik Trump gjorde det i ukene etter demokratenes landsmøte, da mange betraktet ham som ferdig.

Hillary Clinton og Donald Trump er begge blant de mest upopulære presidentkandidatene i USAs historie. Et av de store spørsmålene blir dermed hvor mange som kommer til å la være å stemme.

Demokratenes strategi framover vil trolig være å skremme vDelgere med at Trump blir president dersom de ikke stemmer på Clinton.

Donald Trump med knapp ledelse over Hillary Clinton, ifølge ny meningsmåling utført for CNN.

Donald Trump med knapp ledelse over Hillary Clinton, ifølge ny meningsmåling utført for CNN.

Obama-hat når fram

Denne uka besøkte jeg Sør-Carolina der Trump helt sikkert kommer til å vinne. Samtaler med vanlige velgere gjorde det klart for meg hvor sterkt Trump når fram med budskapet sitt i mange grupper.

Det går bedre med den amerikanske økonomien og arbeidsledigheten er nesten blitt halvert siden Obama overtok. Statisikk som ble lagt fram denne uka viser at medianhusholdningene i fjor fikk økt inntekt for første gang siden finanskrisen.

Velgerne jeg snakker med mener likevel at USA holder feil kurs.

De har en dyp mistro til president Obama, som de mener har snikinnført en større velferdsstat slik at arbeidsfolk må jobbe hardere for at etniske minoriteter kan være gratispassasjerer.

Frykten for terror og for at islamister skal ta seg inn i USA er også sterk.

– Vi trenger en president som gjenninnfører lov og orden, samt bringer USA tilbake til det USA skal være, sa en ung mann jeg snakket med.

Dette budskapet formidler Trump stadig på sine valgmøter.

Og det når fram.

Først i dag sa Trump at han faktisk tror President Obama ble født i USA, noe han har betvilt i årevis og som på mange måter satte i gang hans politiske karriere.

Må skremme velgerne

Hillary Clinton på sin side sliter med mye mer enn lungebetennelse.

Hun klarer ikke å få folk til å bli entusiastiske, og hemmelighetskremmeriet rundt sykdommen har forsterket bildet av henne som lite troverdig.

Amerikanerne velger til syvende og sist en leder og ikke en partiplattform.

At Clinton har klart å rote bort den store ledelsen hun hadde, til tross for at Trump ikke har gjort store forandringer, mener mange viser at hun rett og slett mangler det viktigste:

Velgernes tillit.

Trump er blitt tatt i å presentere usannheter gang på gang. Men fordi han utfordrer systemet, ser ikke velgerne ut til å være like opptatte av det.

For Clinton kan det være for sent å skape den store entusiasmen.

Spørsmålet i de drøyt 50 dagene som gjenstår kan fort bli: Klarer hun å skremme mange nok opp av sofaen til å bli USAs neste president?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt