Hopp til innhold
Urix forklarer

Kan «superwoman» være syk?

Er det lov å være syk om en forsøker å bli USAs første kvinnelige president? Hillary Clinton mener trolig at svaret er nei.

Hillary Clinton på minneseremonien for terrorangrepet 11. september

I helgen måtte demokratenes presidentkandidat, som fyller 69 år i oktober, i all hast forlate markeringen for 15-årsdagen av terrorangrepene mot USA, fordi hun følte seg uvel.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Hillary Clinton har lungebetennelse, men det var det ingen som skulle vite.

Kampanjeapparatet hennes opplyste først om det etter at hun sjanglet ut fra minneseremonien på Ground Zero i New York søndag. Det var trolig Hillary Clinton selv som hadde bedt om at lungebetennelsen skulle holdes hemmelig.

Selv ikke sentrale personer i kampanjeapparatet hennes visste om diagnosen hun fikk på fredag. Nå er mobilvideoen som viser henne kollapse foran bilen blitt et mye større problem enn full åpenhet om lungebetennelsen ville ha vært.

Sykdommen lar seg behandle med antibiotika ifølge Clintons lege, og hun skal allerede være på bedringens vei.

Men fordi hun forsøker så hardt å være perfekt, har Hillary Clinton igjen havnet i trøbbel.

Video av Hillary Clinton som blir hjelpt inn i bilen av tryggingsvakter etter eit illebefinnande.

Kvinnediskriminerende

I lang tid, og spesielt de siste ukene, har Donald Trump insinuert at Hillary Clinton ikke er fysisk sterk nok til å bli president. På Twitter og i høyrepopulistiske medier blomstrer konspirasjonsteoriene om at hun skjuler et større helseproblem, at hun har parkinsons sykdom eller noe mer alvorlig.

Sannheten er at Hillary Clinton har vist stor arbeidskapasitet og utholdenhet i mange år.

Hun gikk rett fra Det hvite hus og forsøkene på å håndtere mannens sexskandale, til jobben som senator fra New York i 2000. Hun drev en intens og utmattende nominasjonskamp mot Barack Obama, og tok bare en kort pause før hun ble utenriksminister i 2009.

Da hun gikk av i 2012, fikk hun et helseproblem. Hillary Clinton fikk en liten blodpropp i hodet, hun falt og slo hodet sitt og var borte fra rampelyset en god stund. Nedkjørt og utslitt mente mange.

Ektemannen sa hun brukte seks måneder på å komme seg. Ryktene gikk om at hun ikke ville klare en ny presidentvalgkamp, men mange ønsket henne og hun ønsket selv intenst å bli president.

Ti år yngre

I fjor lanserte Hillary Clinton seg som presidentkandidat i en slags ny utgave av seg. Hun så mange år yngre ut enn da hun var utenriksminister og får åpenbart mye hjelp til å holdet dette imaget oppe.

Trolig er det også nødvendig. For i dette landet opplever mange kvinner at ingenting kan overlates til tilfeldighetene om du vil nå toppen. Her bestiller vordende mødre keisersnitt og igangsetting av fødsler for å kunne planlegge når de kan være tilbake i jobb.

I politikken tar det mange år å bygge det nødvendige nettverket en trenger av kontakter og økonomiske sponsorer for å kunne stille til valg til kongressen eller som guvernør.

Bernie Sanders

I STEDET: Alternativet for å ta Clintons plass i valgkampen var 74 år gamle Bernie Sanders.

Foto: GEOFF ROBINS / Afp

Mange mener Hillary Clinton er en dårlig presidentkandidat fordi hun ikke er autentisk og fordi hun virker for kald og polert.

Men det er vanskelig å se hvem som skulle ha vær der i stedet. Alternativet i denne valgkampen var en 74 år gammel mann, Bernie Sanders. Ingen annen kvinne har klart å nå dit Clinton har politisk. For du må ofre mye og ofte jobbe mye hardere enn en mann.

Trump slipper unna

70 år gamle Donald Trump vil være den eldste presidenten som noen gang er blitt valgt i USA om han vinner i november.

Vi vet ikke stort om forretningsmannnes helsetilstand selv om han selv sier at den er topp. Vi vet at han liker junkfood, men lar alkoholen stå. Men en kort legeerklæring er det eneste han har offentliggjort om helsen sin.

I dag sier Trump riktignok at han vil gå igjennom en full helsesjekk og offentliggjøre flere opplysninger.

Mens Clinton om dagen får gjennomgå for ikke å være åpen om både helse, epost og økonomien til Clintonstiftelsen, er det fortsatt et faktum at Trump ikke en gang har offentliggjort selvangivelsene sine for de siste årene.

VI vet verken ikke hva han har tjent, hva han har betalt i skatt eller hvem han har gitt veldedige donasjoner til.

Alle disse opplysningene bør være viktige for velgerne, men fordi Trump er outsideren som stiller til valg mot systemet, kan det virke som velgerne hans ikke er like opptatte av at han er åpen.

Det blir derfor pressens oppgave å sørge for at de samme kravene blir stilt til ham som til Clinton, og debatten om dette nådde nye høyder her i USA etter utspørringen om utenrikspolitikk på NBC i forrige uke der programleder Matt Lauer ble beskyldt for å la være å ettergå Trumps svar.

– Ikke presidentaktig

– Hun ser ikke veldig presidentaktig ut, tvitret Trump om Clinton i forrige uke.

Siden en kvinne aldri har sittet i Det hvite hus, er det vanskelig for amerikanerne å si hvordan en kvinnelig president ser ut.

Hillary Clinton forsøker å bygge opp et slikt image for dem. Kanskje har hun ikke lyktes. Mange unge kvinner lar seg i alle fall ikke imponere og er usikre på om de vil stemme på henne.

Mens hun nå tar en ørliten timeout for å bli frisk, er det kanskje hvordan hun skal friste disse unge kvinnene til å komme seg til valglokalene, hun bør tenke på.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold