NRK Meny
Normal

– Vi vil være menneskelige skjold

Et høytstående medlem i Det muslimske brorskap i Egypt, Essam el-Erian, mener det er et militærkupp på gang i landet. Nå varsler hærledelsen en erklæring kl. 17.30.

Direktestream fra Tahrir-plassen

Se diirekte fra Tahrir-plassen

– Vi vil stille oss mellom stridsvognene og presidenten. Vi vil være menneskelige skjold for å ivareta ønskene til det egyptiske folk, sier han.

– Frihet er viktigere enn livet selv, sier el-Erian, som er nestleder i Brorskapets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet.

Han advarer om at det egyptiske folk ikke vil sitte stille og se på at «hæren gjør opprør».

– Alle som vedder på at folket vil sitte stille og se på at hæren gjør opprør kommer til å tape veddemålet, sa el-Erian.

– Det alle frykter her nå er at det skal bli nye kamper slik det var i natt, med 16 drepte og 200 skadde, rapporterer NRKs utsedte, Jan Espen Kruse, fra Kairo.

Frist til kl. 17.00

Hæren har gitt president Mohamed Morsi og opposisjonen frist til i ettermiddag klokken 17.00 med å finne en løsning på den svært tilspissede politiske krisen i landet.

Ifølge den egyptiske avisen Al Ahram forhandler nå Morsi og to representanter for Det muslimske brorskapet nå med hærledelsen.

Kilder sier til avisen at hæren har gitt Morsi to alternativer: Enten må han gå med på å holde nyvalg til ny president, eller så vil hæren gripe inn og avsette ham.

– Det pågår forhandlinger, men forhandlingsviljen ser ikke ut til å være veldig stor, sier Jan Espen Kruse fra Kairo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter på Tahrir-plassen

Motstandere av president Morsi ropte i formiddagstimene slagord på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: Amr Nabil / AP

Varsler erklæring kl 17.30

Sjefen for hæren i Egypt, general Abdel-Fattah el-Sissi, har i formiddag sittet i et møte med de øverste kommanderende offiserene, bare timer før tidsfristen løper ut kl 17.00.

Det sier en anonym kilde i det egyptiske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Afp.

- De holder samtaler for å diskutere detaljene i veikartet, sier kilden AFP har snakket med. Vedkommende viser til militærrådets varslede plan for Egypts fremtid.

Ved starten av møtet lovet generalene å beskytte Egypt: «I Guds navn sverger vi at vi kommer til å ofre vårt blod for Egypt og dets folk mot alle terrorister, ekstremister og de ignorante, erklærte de i en ed ført an av forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, ifølge kilden i hæren.»

Etter krisemøtet i hærledelsen hadde general el-Sissi et møte med opposisjonslederen Mohamed ElBaradei. Med på møtet var også Egypts ledende muslimske leder og kopternes pave.

Ifølge kilder kommer hæren til å komme med en erklæring klokken 17.30 (norsk tid), en halv time etter at tidsfristen har løpt ut. I erklæringen er ventet at hæren vil legge frem sine planer for Egypt videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Laserskrift på Tahrir-plassen

Demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo skrev i natt «Game Over» på en regjeringsbygning med laserskrift for å markere at de mener at president Morsi er ferdig.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Morsis allierte ber om nyvalg

Essam el-Erian

Nestleder i Det muslimske brorskapets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, Essam el-Erian

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Også president Morsis allierte i den radikale islamistgruppen al-Gamaa al-Islamiya ber ham nå utlyse nyvalg.

– Denne fredelige, konstitusjonelle maktoverføringen vil kunne spare oss for blodsutgytelser, sier Tarek al-Zumar, et høytstående medlem i islamistgruppen, til nyhetsbyrået Reuters.

Al-Gamaa al-Islamiya, som i 1997 sto bak en massakre på 58 turister i Luxor, har senere tatt avstand fra voldsbruk.

I forbindelse med valget etter det egyptiske folkeopprøret i 2011 dannet al-Gamaa al-Islamiya et nytt parti og allierte seg med det regjerende Frihets- og rettferdighetspartiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt