Hopp til innhold

Sensurerer «penis-twitring» i Kina

Kinesiske myndigheter har satt ned foten og sletter nå meldinger på sosiale medier om det nye bygget til partiavisen «People’s Daily» i Beijing.

Det nye bygget til avisen People's Dayli eller Folkets Dagblad

Bygget til avisen People's Daily i Beijing har vært gjenstand for flere kinesiske morsomheter.

Foto: WANG ZHAO / AFP

Grunnen er vittigheter om byggets falloslignende form.

Bryter loven

På den kinesiske mikrobloggsiden Sina Weibo har morsomme kinesere lagt ut meldinger med henvisninger til byggets form.

«Det later til at People’s Daily vil reise seg, da er det håp for den kinesiske drømmen», skal det stå på en av meldingene, som med sin klare referanse til kommunistpartiets slagord om en revitalisering av Kina ble slettet av det kinesiske sensurorganet, ifølge den engelske avisen The Telegraph.

Den britiske avisen har gjort flere søk på den kinesiske versjonen av Twitter, men bare fått til svar at meldinger som inneholder ord som «People’s Daily» og «bygg» ikke kan vises ifølge kinesisk lov.

People's Daily, eller Folkets Dagblad er kommunistpartiet offisielle partiavis i Kina som praktiserer en streng sensurpolitikk og mediekontroll.

Streng sensur

Like før nyttår skjerpet myndighetene kontrollen med landets internett og gjorde det enda vanskeligere for kinesere å lese utenlandske nettsider og nyhetsformidlere, som for eksempel NRK, som er sensurert i landet.

Myndighetene har også flere ganger strammet inn ytringsfriheten i Kina, noe som særlig har godt ut over mikrobloggene som lenge har vært sett på som en trussel.

Den siste innstrammingen ført også til at flere journalister i de liberale avisene, spesielt i sør, demonstrerte mot sensuren.

De siste årene har bruken av disse små, korte meldingene eksplodert i verdens mest folkerike land. Daglig legges flere millioner meldinger ut på ulike mikrobloggtjenester, kalt Weibo. Der de to største heter Sina Weibo og Tencent Weibo.

Tidligere har det også kommet frem at sensurmyndighetene og etterretningen samarbeider tett med å avdekke såkalt «opprørsk aktivitet» gjennom de sosiale mediene. Derfor har de ikke blitt forbudt, men strengt kontrollert.

SISTE NYTT

Siste nytt