Hopp til innhold

Avis trykker igjen etter sensurfeide

Den kinesiske «problemavisen» Sørkinas Ukeavis er i dag ute med nytt nummer. Men det er knapt et ord om sensurkrangelen med myndighetene, som har gått verden rundt.

Southern Weekly (til venstre) i salg 10. januar 2013.

Southern Weekly (til venstre) var i salg igjen i dag, 10. januar. Her fra en aviskiosk i hovedstaden Beijing.

Foto: JASON LEE / Reuters

Det hører til sjeldenhetene at kinesiske journalister legger ned arbeidet i protest mot det allmektige kommunistpartiet.

Men det skjedde etter at en lederartikkel som skulle stå i nyttårsutgaven av Sørkinas Ukeavis bad myndighetene om at de i fremtiden vil respektere og følge grunnloven i landet.

I den kinesiske grunnloven står det nemlig nedfelt at det er pressefrihet, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Kina.

Men virkeligheten er helt annerledes, noe blant annet fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010 satte søkelys på. Xiaobo er som kjent fengslet for at han gjennom det skrevne ord oppfordret til demokratiske reformer. Og det finnes mange skjebner lik hans.

For sterk kost

Sørkinas ukeavis, som også er kjent under navnet Southern Weekend, er en velrespektert avis som kommer ut i den sørlige provinsen Guangdong.

Avisen er kjent for god og kritisk journalistikk innenfor de rammene som er tillatt i Kina og har et opplag på 1,6 millioner.

Lederartikkelen som sjefredaktør Huang Can hadde forfattet, ble for sterk kost for de sentrale og lokale propagandamyndighetene, som er dem som utøver kontroll med mediene og som har mandat og makt til å sensurere det de mener folket ikke bør se, lese eller høre.

Den regionale propagandaministeren Tuo Zhen, som for øvrig er tidligere økonomijournalist, fjernet hele lederen og satte inn en annen lederartikkel, skrevet av ham selv. Der priset han kommunistpartiets lederrolle i Kina.

Det ble for mye for journalistene og redaktørene som arbeidet i avisen. De nedla arbeidet i protest – en nyhet som ble behørig dekket av internasjonale medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Southern Weekly 3. januar 2013

Lederartikkelen fra 3. januar som har vakt så mye storm.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Ikke en linje om konflikten

Flere andre aviser i Kina erklærte sin støtte til de streikende. Det samme gjorde folk i Guangzhou, provinshovedstaden som regnes som en av Kinas mest velstående og liberale byer.

Utenfor avishuset ble det holdt støttedemonstrasjonene og flere fremtredende borgere, inkludert bloggere og akademikere, tok avisen i forsvar. Sensurkrangelen ble behørig kommentert på de kinesiske sosiale mediene som myndighetene sliter med å kontrollere.

Arbeidsnedleggelsen varte i to dager. Deretter ble det meglet frem en løsning, trolig ved hjelp av den nye partisjefen i Guangdong-provinsen, som anses som en av Kinas fremtidige ledere. Det gjorde at avisen var i produksjon igjen fra i dag av.

Men i dagens utgave finnes det ikke en linje om konflikten som har vakt så oppsikt, kun en indirekte hentydning.

– Avisen er helt uten stoff omkring sensurhendelsen, slik journalistene hadde håpet, forteller NRKs korrespondent Anders Magnus, som er i Guangzhou.

– Så det er helt tydelig at man har fått klare instruksjoner fra kommunistpartiets ledelse her i byen om at det ikke skal stå noe om dette.

Kun en retrykket leder fra partiavisen Folkets dagblad, hvor det står at metodene som partiet bruker for å kontrollere mediene må avspeile tiden, gir indikasjoner om hva som har foregått.

Ifølge BBC står det også en liten artikkel på trykk, signert avisen selv, som kommenterer lederen fra Folkets dagblad. Her heter det at når Kina åpner seg på flere og flere områder, må dette også gjelde mediene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Striden om Southern Weekly

En ung universitetsstudent blir intervjuet av utenlandsk media om sin støtte til Sørkinas ukeavis, før han ble ført bort av sivilkledde politifolk.

Foto: Ap

Masse politifolk utenfor avisen

I morges ble de siste demonstrantene utenfor avishuset fjernet.

– Det er blitt mye strengere rundt bygningen. Det er mange politifolk som står utenfor. Verken demonstranter eller pressefolk får lov til å oppholde seg der.

– Vi forsøke å filme, men ble raskt anmodet om å komme oss vekk. Så det er helt tydelig at myndighetene strammer inn igjen – etter at de har tillatt at folk et par dager har kunnet stå utenfor og erklære sin støtte. Det er nå over, sier Anders Magnus.

SISTE NYTT

Siste nytt