Hopp til innhold

Kina vil ha enda strengere internett-lover

Kinesiske myndigheter vil stoppe det de kaller rykter og vulgariteter på internett ved å innføre en ordning slik at alle nettbrukere er registrert med navn.

Internettkafé i Kina

Kinesiske myndigheter har flere ganger strammet inn sensuren på internett og det restriktive regelverket. Nå vil de gjøre det igjen.

Foto: Ap

Kina kan komme til å tvinge internettbrukere til å oppgi sine ekte navn når de inngår kontrakter med selskaper som selger internettabonnement.

De skal da måtte legge frem identitetskortene som er utstedt av staten.

Mer sensur etter dommedagsrykter

«Lovverket må følge utviklingen av internett for å beskytte folks interesser. Bare på den måten kan vårt internett bli sunnere, mer kultivert og tryggere,» skriver Folkets Dagblad, kommunistpartiets egen avis.

Kinesiske kommentatorer skrev før helgen at de mange dommedagsryktene som spredte seg i forkant av 21. desember, viser hvor viktig det er å ha et strengt kontrollert internett.

Kritikere mener lovforslaget er et forsøk å kvele en åpen debatt - som ofte foregår i form av anonyme innlegg i forum.

NRK.no ble sperret

Kinesiske internettbrukere må allerede tåle utstrakt bruk av sensur, særlig når det gjelder politiske spørsmål, og flere nettsider er blokkert.

Tilgangen til NRK.no i Kina ble sperret etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske menneskerettighetsaktivisten og regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010.

Vanskeligere å lese utenlandske nettsteder

Nylig skjerpet Kina kontrollen med landets internett ytterligere og gjorde det enda vanskeligere for kinesere å lese utenlandske nettsteder.

Det var da det omfattende systemet som kalles Den store brannmuren, som ble styrket.

Kinesere som har ønsket å lese utenlandske nettsteder, har kunnet bruke private nettverk og lese nyheter som har vært sensurert bort i Kina. Nå skal disse private nettverkene ha blitt nesten utilgjengelige.

Også i fjor trappet Kinas kommunistparti opp kontrollen. Særlig sosiale nettsider, mikroblogger og meldingstjenester ble da utsatt for strengere sensur.

Kommunistpartiet opplyste da at spredning av skadelig informasjon skal straffes strengt.

I slutten av juni 2011 var det 195 millioner registrerte brukere på mikroblogger i Kina, en tredobling sammenlignet med tallene for slutten av 2010.

Den kinesiske regjeringen har tidligere sagt at målet med internettpolitikken er å forhindre «skadelige virkninger av ulovlig informasjon om rikets sikkerhet», ivareta allmenne hensyn og beskytte mindreårige.

SISTE NYTT

Siste nytt