Hopp til innhold

Selvmordsbombere angrep hovedflyplassen i Istanbul

Selvmordsbombere skal ha sprengt seg selv i luften på Istanbuls hovedflyplass Ataturk tirsdag kveld. Minst 41 mennesker skal være drept og over 239 skadet.

Dødstallene etter terrorangrengrepet på flyplassen i Istanbul til minst 41 opplyser byens guvenør til nyhetsbyrået AFP. Minst 239 er såret.

Det er også klart at 23 av de drepte var tyrkiske statsborgere og 13 utlendinger.

Ifølge guvernøren i Istanbul, Vasip Sahin, dreier det seg om tre selvmordsbombere som gikk til angrep på Ataturk, en av Europas travleste flyplasser, fordi det var tre forskjellige eksplosjoner.

Tyrkiske myndigheter peker på IS

Statsminister Yildirim og andre tjenestemenn sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

Ingen av gjerningspersonene, som alle skal ha sprengt seg selv, er så langt identifisert.

Det var lokale medier som først meldte om hendelsene på den største flyplassen i Tyrkia like etter klokken 21.00. Senere bekreftet tyrkiske myndigheter det samme.

To politimenn er blant de titalls personene

To politimenn er blant de titalls personene som mistet livet i angrepet mot flyplassen Ataturk i Istanbul. Også utenlandske borgere er drept, ifølge tyske og tyrkiske medier.

Foto: OZAN KOSE / Afp/NTB Scanpix

To politimenn er blant de drepte

To politimenn er blant de titalls personene som mistet livet i angrepet mot flyplassen. Også utenlandske borgere er drept, ifølge tyske og tyrkiske medier.

Like før klokken 22.00 opplyste Bozdag at ti mennesker så langt var bekreftet drept, blant dem politifolk.

Bozdag opplyste da at det var en eller to selvmordsbombere som hadde sprengt seg selv i luften på flyplassen. Senere kom bekreftelsen på at det var tre selvmordsbombere.

Det oppsto tendenser til panikk da hundrevis av passasjerer evakuerte terminalbygningen etter eksplosjonene.

Oppstod panikk

PANIKK: Det oppsto tendenser til panikk da hundrevis av passasjerer evakuerte terminalbygningen etter eksplosjonene.

Foto: MURAD SEZER / Reuters/ntb sCANPIX

Sprengte seg selv etter å ha blitt oppdaget

Til AP fortalte to kilder at det dreier seg om to selvmordsbombere som sprengte seg selv i luften etter at politiet begynte å skyte på dem.

Ifølge CNN Turk skal bevæpnede sivile politimenn ha observert tre mistenkelige personer inne på utenlandsterminalen. Da politiet skal ha forsøkt å stanse de mistenkelige personene, skal en av dem ha skutt vilkårlig rundt seg.

Deretter skal den samme gjerningspersonen ha utløst en bombe som personen hadde på seg selv. Deretter skal en annen selvmordsbombe ha blitt utløst.

Den tyrkiske justisministeren sier til NTV at de to mistenkte skjøt med kalasjnikover mot politiet, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Istanbul Ataturk airport: Ambulanser
Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Jobber med å kartlegge om nordmenn er berørt

I natt sperret store politistyrker av flyplassen og alle veier som fører til den i flere timer. Både langdistansevåpen, håndgranater og selvmordsbombe skal ha blitt brukt under angrepet, melder TV-stasjonen NTV.

Det norske Utenriksdepartementet fortalte til NRK tirsdag kveld at de jobber med å kartlegge om nordmenn er berørt av angrepet mot flyplassen.

På Twitter skriver både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende at de fordømmer angrepet på flyplassen på det sterkeste.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under

Erdogan maner til felles kamp

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer terrorangrepet på flyplassen, melder avisen Milliyet.

– Dette angrepet mot sivile har nok en gang vist terrorens mørke ansikt, sier Erdogan i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Erdogan ber om felles kamp mot terror etter angrepet mot flyplassen i Istanbul.

– Om ikke stater, og hele menneskeheten, samler seg til felles kamp mot terrororganisasjoner, kan alt vi frykter bli virkelighet, sier han.

Store skader

Ifølge kanalen TRT fant eksplosjonen sted ved en av kontrollene i utenlandsterminalen til flyplassen.

Laster Twitter-innhold

Bilder fra kanalen viser ambulanser som haster til åstedet, og vitner forteller også at taxisjåfører frakter skadde fra flyplassen til sykehus.

Bilder på sosiale medier viser store ødeleggelser på flyplassen og skadde som blir båret ut fra bygningene.

Tyrkia har vært rammet av flere alvorlige terrorangrep siste året. 11 personer ble drept da en bombe eksploderte nær universitetsområdet i Istanbul 7. juni.

Laster Twitter-innhold
Istanbul Atatürk Airport

SISTE NYTT

Siste nytt