NRK Meny
Normal

Santorum vil presse Polen

Den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum mener USA burde ha kjørt en tøffere linje overfor sin alliansepartner Polen.

Rick Santorum under et valgkampmøte i New Hampshire

NY STAT: Santorum fikk kun en håndfull færre stemmer enn vinneren av nominasjonsprosessen i Iowa tidligere i uka. Nå møter han velgerne i New Hampshire, hvor det om få dager avholdes et primærvalg.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Utsagnet, som av flere ble tolket som et utfall mot Polen, kom på et valgmøte i Northfield i New Hampshire torsdag.

Santorum, som tirsdag tapte knepent mot Mitt Romney i det republikanske primærvalget i Iowa, trakk først fram Iran, og hevdet at det er iranerne som lager veibombene som tar livet av amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

Det muslimske brorskap, som ser ut til å ha vunnet valget i Egypt, sammenlignet han videre med terrornettverket al-Qaida.

– De er farlige, de er terrorister, hevdet han overfor de rundt 300 frammøtte.

Da Santorum skulle nevne land han mener USA bør stramme inn utenrikspolitikken overfor, nevnte han Polen, tilsynelatende i samme åndedrag som Iran, Honduras og egyptiske islamister.

Grunn: Rakettskjoldet

Santorum gjorde det ikke umiddelbart klart hvorfor han nevnte Polen, og fikk heller ingen spørsmål om det fra de frammøtte.

Mange spekulerte i om Santorum egentlig mente Ungarn, som nylig vedtok lovendringer som kraftig innskrenker medienes og domstolenes frihet, men det gjorde han ikke.

Den danske avisen Jyllands-Posten fikk i dag tak i Santorum i New Hampshire, og spurt ham om han virkelig mente Polen, noe han bekreftet.

– Vi skulle ha tatt hardere i overfor Polen på grunn av rakettskjoldet, sier Santorum til avisen.

Under president George W. Bush inngikk Polen og Tsjekkia avtaler om å huse deler av USAs planlagte rakettskjold i Europa. Planene ble senere endret under president Obama etter kraftig motstand fra Russland.

Håper på reprise i New Hampshire

Santorum fikk kun en håndfull færre stemmer enn vinneren av nominasjonsprosessen i Iowa tidligere i uka, og han håper nå på en reprise i New Hampshire.

Santorum er en sterkt konservativ republikaner, og han har tidligere markert seg som en kompromissløs motstander av abort, homoekteskap og Darwins utviklingslære.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt