Hopp til innhold

Russland utviser 23 britiske diplomater

Det russiske utenriksdepartementet har gitt beskjed om at 23 britiske diplomater må forlate Russland. Russerne svarer dermed med samme styrke som britene i de diplomatiske etterdønningene av giftforsøket på eks-spionen Sergej Skripal og datteren.

Den britiske ambassadøren Laurie Bristow til Russland

Den britiske ambassadøren Laurie Bristow var lørdag formiddag inne til samtale med det russiske utenriksdepartementet og fikk vite Russlands svar på de britiske diplomatiske tiltakene i feiden etter giftforsøket av den russiske eks-spionen.

Foto: David Mdzinarishvili / Reuters

Beslutningen ble kunngjort lørdag av det russiske utenriksdepartementet og kommer tre dager etter at Storbritannia gav beskjed om at 23 russiske diplomater må forlate landet som følge av giftangrepet mot den tidligere dobbeltagenten og datteren på britisk jord.

I dag svarte altså Russland med at samme antall britiske diplomater må forlate Russland.

– 23 diplomater ved den britiske ambassaden er erklært persona non grata og må forlate landet innen en uke, heter det i uttalelsen fra det russiske utenriksdepartementet.

Uttalelsen kom i etterkant av at den britiske ambassadøren Laurie Bristow var kalt inn til en ny samtale.

Svar på «britenes provoserende handlinger»

Russland skriver at utvisningene er et svar på Storbritannias «provoserende handlinger og grunnløse anklager i forbindelse med hendelsene i Salisbury 4. mars».

Den britiske regjeringen har konkludert med at den russiske staten trolig var innblandet i forgiftningsforsøket på den tidligere russiske spionen og dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia. De to ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury.

Britiske eksperter har slått fast at de to er forgiftet med en nervegift av typen Novitsjok, som ble utviklet og produsert på 1970- og 80-tallet ved et sovjetisk våpenlaboratorium. Den regnes som den farligste gruppen av nervegifter og svært få har hatt tilgang til den.

I går gikk den britiske utenriksministeren Boris Johnsen et steg lenger og sa det er svært sannsynlig at Russlands president Vladimir Putin både visste om og beordret nervegiftangrepet.

British Ambassador to Russia Laurie Bristow addresses the media while leaving the Russian Foreign Ministry in Moscow

– Ikke bare et angrep på Storbritannia, sa den britiske ambassadøren etter møtet i det russiske utenriksdepartementet.

Kan komme mer

I tillegg til diplomatutvisningene må Storbritannia stenge det britiske konsulatet i St. Petersburg.

Også den britiske kulturinstitusjonen British Council stenges og alle aktiviteter i dens regi må stanses. British Council, som ble stiftet allerede i 1934, har som formål å spre kunnskap om Storbritannia og det engelske språket rundt om i verden. Blant annet tilbys russere engelskundervisning gjennom kulturinstitusjonen.

– Som følge av den uregulerte statusen til British Council er aktiviteten stanset, heter det i begrunnelsen fra utenriksdepartementet.

Departementet understreker i uttalelsen at det kan komme andre tiltak hvis «Storbritannia foretar seg flere uvennlige handlinger over Russland».

Bryter all kontakt

Det britiske utenriksdepartementet på sin side sier at den russiske reaksjonen var ventet, og at myndighetene i starten av kommende uke skal avgjøre hva deres neste steg blir.

Den britiske statsministeren Theresa May varslet at utenom utvisningene, bryter Storbritannia all diplomatisk kontakt med Russland på høyt nivå. En invitasjon til utenriksminister Sergej Lavrov er trukket tilbake og ingen høytstående representanter, verken fra regjering eller kongehus, vil være til stede under fotball-VM til sommeren.

I tillegg vil russiske statlige verdier i Storbritannia bli frosset hvis de kan brukes til å true liv eller eiendom som tilhører britiske statsborgere.

Det diplomatiske forholdet mellom Russland og Storbritannia har vært kjølig i flere år og var på nullpunktet etter drapet på den tidligere russiske agenten Alexandr Litvinenko i 2006.

Alexandr Litvinenko

Drapet på den russiske eks-agenten Alexandr Litvinenko i London utløste en diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia.

Foto: Familien / AP

Litvinenko ble forgiftet med det radioaktivt stoffet polonium, som han fikk i seg gjennon te inntatt på et hotell i London. Han hadde da møtt to russiske borgere.

En britisk granskingsrapport konkluderte med at de to russerne var agenter som drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB og at president Vladimir Putin trolig hadde godkjent handlingen.

Litvinenko var en skarp kritiker av Putin og samarbeidet med den britiske etterretningstjenesten etter at han hoppet av og fikk asyl i Storbritannia.

Også Sergej Skripal skal ha delt sin kunnskap med det britiske militæret og etterretningen.

Britiske myndigheter har varslet at de vil gjennomgå dødsfallene til 14 eksil-russere, for se om det kan være mistenkelige forhold som er oversett.

SISTE NYTT

Siste nytt