Den farligste av alle nervegifter

Giften som den russiske politikeren Aleksej Navalnyj skal ha blitt utsatt for, ble utviklet i et hemmelig sovjetisk våpenlaboratorium. Russerne ville ha noe som var ekstremt dødelig, men samtidig trygt å bruke. Svaret var Novitsjok, eller «Den nye».

Aleksej Navalnyj fraktes til flyplassen i Omsk i Sibir før han fraktes til Tyskland for behandling ved et sykehus i Berlin.

BEVISSTLØS I OMSK: Aleksej Navalnyj på veil til flyplassen i Omsk, Sibir. Han ble sendt til Tyskland. De tyske legene mener han var forgiftet av Novitsjok.

Foto: ALEXEY MALGAVKO

Før russerne begynte sitt mørke arbeide ved Sjikhany og Novotsjeboksarsk, hadde forsvaret i de store landene tilgang på nervegifter som sarin og VX.

De tilhørte G-gruppen og V-gruppen av nervegifter. Forskjellen var hvor lenge de var farlige etter at de ble sluppet ut i terrenget.

Så kom Novitsjok-gruppen på 1970- og 1980-tallet. Det er ikke kjent hvor mange forskjellige gifter det er i gruppen.

Et anslag er at sovjeterne arbeidet med opptil hundre forskjellige stoffer.

Den russiske opposisjonspolitieren Aleksej Navalnyj

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble ifølge de tyske legene som behandler ham, forgiftet med en nervegift i Novitsjok-gruppen.

Foto: Pavel Golovkin

Angela Merkel sa tidligere denne uken at Navalnyj ble forgiftetfor å få ham til å tie.

Det som er kjent, gjennom en russisk vitenskapsmann som snakket etter at muren falt, er at tre gifter ble utviklet for å brukes som våpen.

Alle de tre er giftigere enn den giftigste nervegiften Nato-landene hadde på den tiden: VX. Mellom fem og åtte ganger giftigere, er ett av anslagene fra rapporten om nedrusting av kjemiske våpen i Russland.

Skulle kunne skjules

Novitsjok ble utviklet for å ikke kunne bli oppdaget med sensorene Nato-landene hadde på den tiden.

En annen motivasjon skal ha vært å unngå avtalen som forbyr kjemiske stridsmidler. Stoffene var ikke beskrevet i avtalen, og var derfor teknisk sett ikke forbudt.

De skulle også kunne trenge gjennom beskyttelsesutstyret til Nato-landene.

Består av to komponenter

Nervegifter i Novitsjok-gruppen skal også være relativt trygge for brukerne. De tre variantene av giften som ble utviklet som våpen, kan settes sammen ved brukerstedet fra forskjellige ufarlige komponenter. Dette er såkalt binære gifter.

Dette gjør det også trygt å transportere giften fram til det stedet der den skal brukes.

Giften skal kunne bli laget i på forskjellige måter slik at du får enten ett pulver, eller en væske eller en gass.

Sergej Skripal og datteren Julia

OFFER: Den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia (t.v.) ble forgiftet av det samme stoffet i 2019. De ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

Kveler og ødelegger

Gifter fra Novitsjok-gruppen skal virke på samme måte som andre nervegifter. De angriper et enzym som sørger for at en viktig nevrotransmitter ikke blir brutt ned.

Nevrotransmitteren, eller nervesignalstoffet Acetylcholin, får blant mye annet, muskler til å trekke seg sammen. Dersom den ikke blir brutt ned, så går muskelen inn i krampe.

Acetylcholin er også viktig i en rekke andre systemer i kroppen. Kjertler og slimhinner trenger stoffet for å fungere normalt.

Et symptom på forgiftning er ofte at det kommer slim ut av munnen på ofret. Folk som får stoffet i seg, men ikke dør, kan få permanente skader.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?