Russland beskylder Storbritannia for å være innblandet i kjemisk angrep

Russiske militære kilder beskylder Storbritannia for å ha iscenesatt det påståtte kjemiske angrepet i Douma i Syria og hevder å ha bevis for den britiske deltakelsen. Storbritannia kaller beskyldningen «en grotesk løgn».

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia under det ekstraordinære møtet i FNs sikkerhetsråd fredag. Frontene mellom Russland, Syria og Vesten var like harde som før om hvem som eventuelt står bak angrepet med kjemiske våpen.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Anklagene kommer fra talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Ifølge Konasjenkov gav Storbritannia beskjeder til den opprørsvennlige sivile hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene om å late som om området ble utsatt for et kjemisk angrep.

De russiske forsvarsmyndighetene gjentok påstandene om at Russland har opplysninger fra russiske spesialister og syriske medisinske kilder som tilsier at ingen innbyggere som søkte hjelp ved sykehuset i den opprørskontrollerte byen har skader som samsvarer med bruk av kjemiske våpen.

Det er heller ikke funnet kjemiske substanser der hvor de kjemiske våpnene skal ha truffet, heter det.

Storbritannias FN-ambassadør Karen Pierce

Storbritannias ambassadør Karen Pierce.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Det er motsatt av hva britiske, amerikanske og franske myndigheter hevder, og den britiske FN-ambassadøren slo tilbake i forbindelse med et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd.

– Dette er en åpenbar og grotesk løgn. Dette er noe av det verste vi har sett fra den russiske propagandamaskinen, sa ambassadør Karen Pierce til internasjonal presse under en pause i møtet.

Helikoptre slapp tønnebomber

Onsdag anklaget Russland De hvite hjelmene for å ha produsert bilder og videoer som angivelig skulle vise et kjemisk angrep på Doumas innbyggere sist helg.

Talsmann for De hvite hjelmene, Ammar Al-Salmo, sa til NRK at de russiske beskyldningene kommer fordi hjelpeorganisasjonen er ett av få organiserte vitner til hva som skjer av krigsforbrytelser i Syria.

– Det var noen med helikoptre som sto bak. Helikoptrene slapp fire tønnebomber med kjemisk gass over befolkningen. De som har tilgang til helikoptre er ansvarlige for å ha gasset folket, sa Al-Salmo til NRK.

40 mennesker ble drept i angrepet. Verdens helseorganisasjon mener at rundt 500 pasienter hadde symptomer som tilsier at de hadde vært eksponert for kjemiske stridsmidler.

Innbyggere i Douma blir spylt rene etter det som hevdes å være angrep med kjemiske våpen.

Overlever man et angrep med kjemiske stridsmidler, er det viktig å få vekk alle kjemiske substanser. Bildet er formidlet fra Douma i helgen.

Foto: Ho / AFP

Eneste mål er å velte Assad

Samtidig uttalte den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzia under møtet i Sikkerhetsrådet at det eneste målet USA, Frankrike og Storbritannia har, er å velte styret til president Bashar al-Assad.

Frontene i Sikkerhetsrådet er like uforsonlig som tidligere i uken, og FNs generalsekretær António Guterres uttrykte oppriktig bekymring over dette.

Han sa at den fastlåste situasjonen og uenigheten mellom stormaktene kan få svært alvorlige konsekvenser.

FNs generalsekretær António Guterres under møte i Sikkerhetsrådet 13. april 2018

FN-sjef António Guterres advarte mot de alvorlige og store konsekvensene et angrep i Syria kan få.

Foto: Julie Jacobson / AP

– Den økende spenningen og den manglende evnen til å komme fram til et kompromiss for å etablere en ansvarlig mekanisme, kan føre til en fullskala militær opptrapping, sa Guterres.

Han sier at det nå er kaos i hele Midtøsten, og mener situasjonen i regionen og i Syria er en reell trussel mot verdensfreden. Han ba innstendig Sikkerhetsrådet om å vise ansvar.

– I åtte lange år har folket i Syria opplevd lidelse etter lidelse. Jeg gjentar: Det finnes ingen militær løsning på konflikten, sa FN-sjefen med ettertrykk.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley

USAs FN-ambassadør Nikki Haley stod fast på at Assad-regimet står bak angrepet og hevdet USA har bevis for dette.

Foto: Hector Retamal / AFP

Trump ikke bestemt seg

Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley sa under møtet at president Donald Trump ennå ikke har tatt noen avgjørelse om USA vil angripe Syria på bakgrunn av angrepet i Douma.

– Ingen forhaster seg med en slik beslutning. I så fall begår man en feil, sa Haley til journalister og la til at de som skulle ta beslutningen var i en fase hvor all tilgjengelig informasjon samles inn og vurderes.

Hun mener det ikke er noen tvil om hvem som stod bak bruken av kjemiske stridsmidler.

– Vi vet hvem som gjorde det. Våre allierte vet hvem som gjorde det. Russland kan klage så mye de ønsker, men ingen kjøper løgnene og forsøket på dekkhistorie, sa Haley, like uforsonlig i retorikken som sin russiske motpart.

USA sier de har bevis

En talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet gjentok under den daglige presserunden at USA har bevis for at kjemiske våpen ble brukt i Douma og bevis for at regimet stod bak angrepet – altså det motsatte av hva Russland hevder.

– Vi vet at Syria er ett av noen få land som har leveringsmekanismer og som har denne typen våpen, sa Heather Nauert og sa USA støtter seg på «egne kilder».

På spørsmål om hvorfor USA ikke har offentliggjort informasjon om dette hvis amerikansk etterretning har sikre opplysninger, sa Nauert at «mye av dette er hemmeligstemplet informasjon».

FN-ambassadør Haley påstod at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen minst 50 ganger under den syriske borgerkrigen.

Inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er nå på plass i Syria. De skal finne ut om det ble brukt kjemiske stridsmidler under angrepet i Douma, men har ikke mandat til å slå fast hvem som eventuelt utførte det.

Russiske militære sier de vil bistå med sikkerhetstiltak for OPCW-inspektørene, som starter arbeidet i helgen.

SISTE NYTT

Siste nytt